Iespaidīgākie vulkāni gaida piedzīvojumu kārus tūristus

Pirms kāda laika pasaulē notika daudz kas saistīts ar vulkāniem - lidmašīnas nevarēja doties ceļā, valstsvīriem nācās pārvietoties ar autobusiem, bet rūpniecībai nepieciešamās rezerves daļas netika piegādātas. Pie vainas bija Īslandes vulkāns ar neizrunājamo vārdu, kas gaisā izvirda lavu un pelnus.

Eijafjadlajegidls (Eyjafjallajökull) cilvēkiem atgādināja, ka pasaulē ir vairāk nekā 550 aktīvu vulkānu. Tie sagādā bailes, fascinē ar skaistumu un maģiski piesaista daudzu vulkānu tūristu uzmanību.

Īslandes uguns kalns radīja problēmas un nepatikšanas daudziem, tomēr tas arī lika saprast, ka Zeme vēl aizvien ir ļoti trausla un mainīga. Pārmaiņas var notikt arī tepat netālu, jo Eiropai daudz tuvāk par Eijafjadlajegidlu atrodas aktīvie vulkāni Etna un Stromboli Itālijā. Lielākā daļa pasaules vulkānu gan atrodas pie Klusā okeāna tā sauktajā uguns jostas teritorijā. Klusā okeāna rietumu salu lokā koncentrējušies 45% visu pasaules vulkānu, jo tieši Klusā okeāna plato malā pastāvīgi notiek kustība zemes dzīlēs, kas izlaiž ārā karstu lavu. Šķidrie ieži, kas nāk ārā no zemes dziļumiem, ir aptuveni 1000-1300 grādu karsti un kopā ar gāzēm un pelniem vulkāni izmet to pasaulē ar neaprakstāmu spēku.

Mūsdienās vulkānu izvirdumi lielākoties ir iepriekš paredzami, īpašās vulkānu observatorijās tiek novērota, reģistrēta un analizēta ugunsspļāvēju kalnu izturēšanās. Pirms simts gadiem šādu iespēju nebija un vulkānu izraisītās katastrofas, piemēram, antīko Pompeju bojāeja, Krakatau izvirdums 1883. gadā vai Monpeljē vulkāna izvirdums Martinikas salā Karību reģionā, kas notiks 1902. gadā, skaidri parāda dabas stihiju iznīcinošo un postošo spēku.

Neskatoties uz to, zemes dzīļu primitīvais daiļums piesaista un fascinē daudzus, tāpēc pasaulē ir attīstījies tāds tūrisma veids kā krāteru un vulkānu apceļošana. Interneta vietnē zehn.de publicētas desmit labākās vulkānu vērošanas vietas pasaulē. Tie vārda tiešajā nozīmē ir planētas karstie punkti. Šeit pieci no tiem.

1. No Dienvidīslandes viesnīcas Hotel Ranga (www.hotelranga.is) ēdamzāles paveras lielisks skats uz glečervulkānu Eijafjadlajegidlu Īslandē, kura radītais pelnu mākonis veselu nedēļu bija paralizējis gaisa satiksmi Eiropā un kas spļauj lavu vēl aizvien.

2. Eiropas augstākais un aktīvākais vulkāns ir Etna Sicīlijā (Itālijā) un, kaut arī pēdējais izvirdums tur tika novērots 2008. gada maijā, Etnā pastāvīgi kaut kas notiek - 2010. gada aprīlī vulkāna dienvidaustrumu krāteris izvirda pelnus.

3. Capelinhos vulkāns atrodas Azoru salā Faial. Tas savu pēdējo lielo izvirdumu piedzīvoja 1957. gadā, kad vulkāns nedēļām ilgi splāva lavu un pelnus - kopā 30 miljonus tonnu. Tagad jau vairāk nekā pusgadsimtu Capelinhos klusē.

4. Vulkāna Piton de la Fournaise nosaukums tulkojumā nozīmē "kvēlojošā krāsns". Tas atrodas Reinjonas salā, Francijas aizjūru departamentā Indijas okeānā. Vulkāns diezgan regulāri - ik pa 18 mēnešiem - nodarbojas lavas spļaudīšanu un burbuļošanu. Vulkāna magma lielākoties tiek izvadīta no krāteriem ātri un mierīgi, tāpēc ugunskalns tiek uzskatīts par diezgan civilizētu vulkānu. Vulkānam pat ir sava interneta vietne (www.fournaise.info), kur interesenti var aplūkot tā aktivitātes.

5. Krievijas ziemeļaustrumu tālākajā galā atrodas Kamčatkas pussala un tieši tur dun Karimskij vulkāns. Visa Kamčatkas pussala vulkānu tūristiem ir lieliska vieta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


Nikos Travel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Estravel Latvia
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33536506sec.