Pasaules interesantāko cietumu ekskursiju vidū arī Latvija

Neskatoties uz to, ka lielākā daļa ceļotāju ārzemēs ievēro vietējos likumus un tiem nedraud nepatikšanas, kas varētu novest pie ārvalstu cietumu iepazīšanas no iekšpuses, daudzi tūristi izjūt interesi par to, kā tad īsti izskatās svešu zemju cietumos. Tūrisma ziņu portāls Tourism-review.com apkopojis desmit interesantākās cietumu ekskursijas pasaulē. To starpā ir arī Karostas cietums Latvijā!

Alkatrazas salas cietums, Sanfrancisko, ASV

The Rock jeb Klinti, kas, iespējams, ir pasaulē slavenākais cietums, var atrast Sanfrancisko līča vidū Kalifornijā. Runā, ka Alkatraza ir cietums, no kura nekad nav izbēdzis neviens ieslodzītais. Diviem Alkatrazas cietumniekiem gan tas tomēr izdevās, bet viņi pazuda jūrā un nekad pēc tam vairs nav redzēti. Visu to 29 gadu laikā, kad Alkatraza kalpoja kā cietums, tās kameras bija cieši noslēgtas, bet mūsdienās interesenti var doties ekskursijās, ko vada bijušie cietumnieki. Viņi ekskursijas dalībniekiem vēsta par bēgšanas mēģinājumiem, bada streikiem un ieslodzījumiem karcerī.

Robben Island, Dienvidādfrika

Robben Island sala mūsdienās ir pasaules mantojuma objekts un muzejs, bet laikā no 17.-20. gadsimtam tā tika izmantota kā cietums. Nelsons Mandela šajā cietumā pavadīja 27 savas dzīves gadus, turpinot cīnīties pret aparteīdu arī no turienes. Mūsdienās saliņa, kas atrodas netālu no Dienvidāfrikas krasta, ir spilgts atgādinājums par to, kādu cenu jaundibinātā demokrātija samaksājusi par brīvības iegūšanu. Ekskursijas laikā iespējams apskatīt stingrā režīma cietumu un aprunāties ar bijušajiem ieslodzītajiem.

San Pedro, La Paz, Bolīvija

Par San Pedro cietumu jāzina divi interesanti fakti - 1) cietumnieku ģimenēm un bērniem ir atļauts dzīvot kopā; 2) cietumniekiem, kas uzturas San Pedro cietumā, ir par to jāmaksā - gan par kameru, gan drēbēm un ēdienu. Dodoties uz San Pedro cietumu, iespējams gūt tiešām unikālus iespaidus, jo neoficiālajā ekskursijā iespējams paviesoties īstā, funkcionējošā cietumā.

Hostel Celica, Ļubļana, Slovēnija

Bijušais Dienvidslāvijas cietums, kura nosaukums tulkojumā nozīmē "kamera", mūsdienās pārveidots par hosteli un mākslas galeriju. Hostelī ir divdesmit numuri (drīzāk kameras), kas saglabātas oriģinālajā izskatā, un tās tiek izmantotas arī unikālu mākslas darbu prezentācijai. Kaut arī cietuma naktsmītne ir hostelis, tas ir tīrs un pat diezgan stilīgs. Pieejamas arī kameras diviem. Ja rodas vēlēšanās pagulēt aiz restēm, numurs jārezervē laicīgi, jo pieprasījums pēc tiem ir ļoti liels.

Jail Backpackers, Mount Gambier, Austrālija

Bijušajā Austrālijas cietumā apmeklētāji var apmesties kamerās un gulēt gultās, kas darinātas no vietējā priedes koka. Tur valda neticami autentiska cietuma atmosfēra, kamerās ir smagas, sarūsējušas, aizbultētas durvis, kas izskatās īstas. Izmantota tiek arī bijuši cietumnieku ēdamzāle, kur tagad pasniedz gardas maltītes. Cietuma viesi var "izbēgt", lai apskatītu apkārtni un novērtētu gleznaino Zilo ezeru, vulkānus un alas.

Karosta, Liepāja, Latvija

Nedraudzīgs, neapsildīts un neērts - tieši šādiem vārdiem var patiesi raksturot bijušo Karostas garnizona cietumu Liepājā. Jāatzīst, neskan īpaši vilinoši, tomēr laika gaitā pierādījies, ka Karostai nav nepieciešamas pārgudras reklāmas, jo viesu tur netrūkst. Tos piesaista tieši autentiskā cietuma pieredze, ko var gūt Karostā. Tur brīvprātīgajiem cietumniekiem liek stāties ierindā un iziet improvizētu medicīnisko pārbaudi. Pēc fotografēšanās cietuma arhīvam jauniņajiem tiek izsniegta individuāla arestanta kartīte, bet tiem, kas pārkāpj disciplīnu, nākas doties uz karceri vai maršēt pagalmā. Karosta visvairāk izceļas nevis ar augsta līmeņa servisu, ēdināšanu vai autentiskajām garnizona cietuma telpām, bet tieši ar unikālo atmosfēru, kas to padara iecienītu vecpuišu ballītēm un korporatīviem pasākumiem.

The Liberty Hotel, Bostona, ASV

Reiz The Liberty Hotel bija Čārlzstrītas cietums, kurā bija ieslodzīts arī Malkolms X, amerikāņu cilvēktiesību aktīvists. Mūsdienās tas ir pamatīgi pārveidots un izremontēts un tajā ieguldītas milzīgas naudas summas. Rezultātā kādreizējais cietums kļuvis par luksusa klases viesnīcu. Tiem, kas vēlas izciest cietumsodu pēc iespējas greznākos apstākļos, noteikti jādodas uz Bostonas Liberty viesnīcu.

Seodaemun cietuma muzejs, Dienvidkoreja

Seodaemun cietumu Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā uzbūvēja japāņi Korejas okupācijas laikā. Tur tika ieslodzīti, mocīti un nogalināti tie cilvēki, kas pretojās japāņu okupācijai un turpināja runāt korejiešu valodā un turējās pie savas kultūras. Mūsdienās cietumā iekārtots muzejs, kam jāatgādina par bojā gājušajiem biedējoši moderno kameru iemītniekiem un jākalpo par to patriotisko korejiešu simbolu, kas atdeva savas dzīvības, lai cīnītos pret japāņiem. Seodaemun cietums ir vieta, kur tiešām var ieraudzīt vēsturi.

Londonas Tauers, Londona, Lielbritānija

Atjaunotais Londonas Tauers senāk bija gan cietoksnis, gan karaliskā rezidence. Papildus tam to izmantoja arī kā cietumu, kurā nācas smakt augstākās sabiedrības cietumniekiem vai politiskajiem pretiniekiem, piemēram, Gajam Foksam. Lai izjustu cietuma atmosfēru, noteikti jāapskata izstāde Prisoners Exhibition un jāpaviesojas torņos, kur senāk turēja ieslodzītos.

Sātana sala, Franču Gviāna

Sātana salas cietums, kas atrodas idilliskajā Franču Gviānā, tiek dēvēts par cietumu paradīzē. Koloniālisma laikā tas bija viens no nežēlīgākajiem cietumiem pasaulē un bija daļa no Dienvidamerikas ieslodzījumu vietu tīkla. Tūkstošiem cietumnieku tolaik mita mazajā, klinšainajā salā, kur auga palmas un valdīja nožēlojami apstākļi. Cietums tika slēgts 1952. gadā, bet tūristi var paviesoties salā un apskatīt kameru, cietuma bloku un soda telpu atliekas. Lielākā daļa salas atkal ir kļuvusi par to paradīzi, kāda tā kādreiz bija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Biznesa augstskola Turība
,


Liepājas reģiona TIB
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30636406sec.