Halikarnāsas mauzolejs – piektais no septiņiem pasaules brīnumiem

Turcijas vēstniecība Latvijā aicināja tūrisma ziņu portālu Travelnews.lv doties apceļot Egejas jūras krastu. Lidojumu (Rīga – Stambula - Izmira) nodrošināja lidsabiedrība Turkish Airlines. Travelnews.lv redakcija augsti novērtēja Turkish Airlines servisa kvalitāti, ērtos sēdekļus un tiešam garšīgu ēdienu, kas lidojuma laikā tiek pasniegt visiem pasažieriem.

Halikarnāsas mauzolejs (fotogalerija), pareizāk sākot tā drupas, atrodas Turcijas pilsētā Bodrumā. Mauzolejs ir kapenes, kuras savas vīram un brālim – valdniekam Mausolam – uzcēla  Artemisija. Kapeņu celtniecība aizņēma vairākus gadus un tika pabeigtas 353 p.m.ē.. Precīzs to sabrukšanas laiks nav zināms, taču vairāki avoti norāda, ka mauzolejs nostāvēja vairākus gadsimtus un sabruka, neizturot spēcīgu zemestrīci.

Šī bija patiesi monumentāla celtne, kas savā lielumā un varenībā pārspēja visas citas tālaika kapenes: tā pacēlās gandrīz 45 m augstumā (apmēram 16 stāvu ēkas augstums) un aizņēma vairāk nekā 1216 m2. Celtne izskatījās apmērām šādi: liels podijs, virs kura pacēlās kolonāde ar 36 kolonnām, augšdaļā atradās piramīda ar 24 pakāpieniem un milzīgu četrjūga statuju. Kapenes izrotāja tā laikā labākie tēlnieki – Skops, Briaksiss, Leohars, Timotejs, Prāksitels. Tieši bagātīgie rotājumi, īpaši skulptūras, ļāva Halikarnasas mauzoleju ierindot starp Septiņiem pasaules brīnumiem.

Leģenda vēsta, ka Artemisija bezgalīgi un kaislīgi mīlēja savu vīru ar tādu mīlestību, kuru nav iespējams aprakstīt vai salīdzināt ar citiem zināmiem gadījumiem visā pasaulē… Kad viņš nomira, Artemisija, apskaujot līķi un raudot, pavēlēja svinīgi pārnest to uz kapenēm un sadedzināt. Apņemtā ar nelaimi, Artemisija pavēlēja sajaukt pelnus ar garšaugiem un sasmalcināt to visu pulverī. Viņa izbēra pulveri bļodā ar ūdeni, sajauca un izdzēra. Viņas kaislīga mīlestība izpaudās arī savādāk – viņa, nerēķinoties ar milzīgiem izdevumiem, uzcēla savam vīram brīnišķīgas kapenes, kuras bija iekļautas 7 pasaules brīnumos.

Tieši šīs kapenes ļāva Mausolam iemantot sava veida nemirstību, jo vēlāk pēc to parauga tika rādīti daudzi, mazāki hellēņu un romiešu pieminekļi un no tām ir cēlies vārds „mauzolejs”, ar ko arī tagad apzīmē lielus apbedījumu pieminekļus.

Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv pateicās Turcijas vēstniecībai Latvijā par iespēju apceļojot Egejas jūras piekrasti un tās pilsētas. Īpašs paldies jaukai un smaidīgai gidei Aylin Szilagyi, kas pavadīja mūsu delegāciju 7 dienu laikā un kļuva par labu Travelnews.lv draudzeni!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.17918491sec.