16. aprīlī atzīmēta izcilā komiķa Čārlija Čaplina dzimšanas diena

Čārlijs Spensers Čaplins dzimis 1889. gada 16. aprīlī Londonā, skatuves mākslinieku ģimenē.

Viņa vecāki daudz uzstājās Eiropā un ASV. Tomēr viņu karjera beidzās traģiski: tēvs zaudēja balsi, sāka lietot alkoholu un nomira, bet māte drīz pēc tam zaudēja prātu. Tā abi brāļi Sids un Čārlijs Čaplins nonāca situācijā, kad varēja paļauties tikai uz sevi. Jau agrā bērnībā Čārlijs daudz uzstājās, piedalījās pantomīmu izrādēs, izmēģināja klauna lomas. Bet tad viņam nācās pamest  gan skatuvi, gan skolu un meklēt gadījuma darbus.

14 gadu vecumā viņam beidzot uzsmaidīja laime - Čārlijs dabūja ne tikai pastāvīgu darbu, bet iespēju strādāt teātrī. Daudz viņam palīdzēja brālis, palīdzot apgūt lomu tekstus, jo Čaplins gandrīz nemaz neprata lasīt.

1912. gadā viņš pārcēlās uz ASV. Pēc kāda laika jauno aktieri pamanīja pārstāvji no kino industrijas, kas tikko sāka paplašināties. Čaplins kļuva par aktieri, kā arī par daudzu gleznu autoru.

1914. gadā viņš uzņēma savu pirmo filmu "Caught Rain", kurā viņš pats piedalījās kā aktieris, režisors un scenārists. Viņš pats rakstīja scenārijus, uzņēma filmas un parakstīja kontraktu par 1 miljonu dolāriem ar filmu studiju First National Pictures.

Neskatoties uz to, ka drīz vien pēc tam parādījās mākslas filmas ar skaņu, joprojām par klasisku tiek uzskatīts klaidoņa tēls – platas bikses, lielas kurpes, ar katliņu galvā. Savā ziņā tā bija Čārlija Čaplina vizītkarte.

Diezgan ātri Čaplins saprata, ka var strādāt patstāvīgi un 1919. gadā kopā ar M. Pikfordu, D. Ferbenskomu un D. Grifitu dibināja studiju "United Artist", kur nostrādāja līdz 1950. Gadam, kad aizbrauca no Amerikas Savienotajām valstīm.

Visas filmas, ko Čārlijs Čaplins tobrīd uzņēma bija pilnmetrāžas – "The Kid", "A women of Paris", "City Lights", "Modern Times" un citas.

No 1950. gada viņš apmetās uz dzīvi Šveicē, kur turpināja filmēties un uzņemt jaunas filmas. Viņš divreiz ieguva "Oskara" balvu, kļuva par Starptautiskā Miera prēmijas laureātu un saņēma citas balvas.

Čaplins visa sava mūža garumā bija četras reizes precējies un audzināja 12 bērnus. Viņa ceturtā sieva Una O’Nila bija par 37. gadiem jaunāka. Vēl 72 gadu vecumā slavenais komiķis kļuva pēdējo reizi par tēvu.

Čārlijs Čaplins miris 1977. gada 25. decembrī 88 gadu vecumā un tika apbedīts vietējā kapsētā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13544989sec.