Pētījums apliecina: orangutani mēdz plānot ceļojumus

Nesen veiktā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka orangutanu tēviņi mēdz izstrādāt "ceļojuma" maršrutu un par to jau laikus informēt "ģimenes locekļus".

Pētījumā, kura ietvaros novērota 15 orangutānu tēviņu uzvedība Sumatras salā Indonēzijā, eksperti secinājuši, ka pērtiķi jau laikus sastāda ceļa plānu nākamajai dienai un ar garu, stieptu saucienu palīdzību par to informē pārējos bara locekļus. Kā ziņo Associated Press, dzīvnieki šādā veidā mātītēm dara zināmu savu atrašanās vietu, bet pārējiem tēviņiem tas kalpo kā brīdinājuma signāls turēties pa gabalu.

1990. gados zinātnieki 320 dienu ilgā periodā sekoja orangutānu gaitām, taču pētījuma rezultāti tikai nesen tika publicēti zinātniskajā žurnālā "PloS ONE".

Kā atzīst pētījuma autors Karels van Šaiks, Cīrihes Universitātes Antropoloģijas institūta direktors, kad kāds no orangutaniem par saviem plāniem vēlas informēt pārējos, tas pagriež galvu ieplānotā maršruta virzienā un izdveš skaļu saucienu, kurš var ilgt pat četras minūtes. Pēc tam tēviņš dodas pie 12 stundu ilga miera, lai sagatavotos ceļam.

"Viņi spēj domāt pat vairākus soļus uz priekšu," atzīst van Šaiks.

Noskaidrots, ka šāda uzvedība orangutānu barā ir visai ierasta. Tēviņi 320 dienu laikā veikuši vismaz 1 100 saucienus, lai laikus informētu par ieplānotā maršruta veikšanu.

"Šķiet, ka viņi šajā ziņā ļoti līdzinās mums," stāsta van Šaiks. "Mūsu agrākie hominīdu priekšteči, domājams, darīja tieši tāpat."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
 Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22446704sec.