Mūžīgais sasalums slēpj gigantiskus kanjonus

Tie ceļotāji, kuri pabijuši Lielajā Kanjonā ASV, zina, ka vislielāko apbrīnu izraisa tieši tā izmēri. Ņemot vērā mūsdienu kartogrāfijas tehnoloģiju iespējas, šķiet neticami, ka kaut kur pasaulē ir atrodams līdzīgs objekts, kurš izmēros vairākkārt pārsniedz Arizonas štata lepnumu. Tomēr, kā izrādās, tieši šādu atklājumu 2013. gadā veikuši klimata pētnieki Grenlandē.

Lielāko daļu Grenlandes teritorijas sedz aptuveni trīsarpus kilometru biezs ledus slānis, tādēļ tās reljefa īpatnības pat mūsdienu zinātniekiem ir itin liela mistērija. Patiesībā vēl joprojām tiek diskutēts par to, vai Grenlande uzskatāma par pasaules lielāko salu, vai arī šī teritorija sastāv no trīs mazākām salām, kuras savieno ledāji.

Aizvadītajā gadā Džonatans Bambers no Bristoles Universitātes uzsāka NASA iegūto attēlu un radara datu apkopošanu, lai pētītu polārā ledus izmaiņas. Taču drīz vien pētnieks kopā ar kolēģiem uzdūrās unikālam atklājumam – pierādījumiem par gigantiska, vairāk nekā 720 kilometrus gara "megakanjona" (attēlā) eksistenci. Tas ir divreiz garāks par Lielo Kanjonu Arizonā, kā arī pārspēj Ķīnas Dzanpo aizu, kas patlaban tiek uzskatīts par garāko kanjonu pasaulē.

Kā atzīst Bambers, nesen atklātais kanjons, domājams, radies pirms četriem miljoniem gadu, kad klimats Grenlandē bijis ievērojami maigāks nekā mūsdienās. "Bijām itin šokēti, kad to atradām," atzinis Bambers. Pēc atklājuma veikšanas 2013. gadā viņš norādīja, ka līdzīgu dabas objektu uz Zemes atrast būtu grūti, tomēr piebilda, ka, iespējams, kādu ledājiem klātu milzu kanjonu slēpj arī Antarktīdas kontinents.

Kā izrādās, viņa sacītais bijis gluži kā pravietojums. Šī gada sākumā britu ģeologs Nīls Ross, strādājot Rietumantarktīdā, paziņoja par nejauši uzietu kanjonu, kurš, bieza ledus slāņa klāts, domājams, ir divreiz dziļāks par Lielo Kanjonu Arizonā. "Tas tikai apliecina, cik maz mēs zinām par savas planētas virsmu," viņš paudis izbrīnu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle! Latvia Tours
Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens. | Skatīt vairāk
no 369 EUR
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.28526998sec.