Eksperti: Lielais Barjerrifs ap 2030. gadu var neatgriezeniski izzust

Kā brīdina jūras zinātnieki, ap 2030. gadu, ja netiks veikti nekādi pretpasākumi, klimata pārmaiņas draud "neatgriezeniski bojāt" Lielo Barjerrifu.

Austrālijas ikoniskajam dabas objektam draud iznīcība – gleznainie koraļļu rifi oglekļa dioksīda līmeņa pieauguma atmosfērā un globālās temperatūras kāpuma dēļ var tikt iznīcināti "uz simtiem vai pat tūkstošiem gadu", tā minēts marta sākumā publicētā ziņojumā.

Eksperti norāda, ka, lai pasargātu pasaules lielāko koraļļu rifu sistēmu, nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību oglekļa izmešu samazināšanai. Jau patlaban rifa kopējā platība, salīdzinot ar 20. gadsimta 80. gadiem, samazinājusies aptuveni uz pusi.

Kā norādījis Ove Hoegs-Guldbergs, viens no ziņojuma "Lights Out For the Reef" autoriem, globālās temperatūras pieaugums par četriem grādiem pēc Celsija Lielajam Barjerrifam nozīmētu "spēles beigas". Tāpat viņš piebildis, ka arī "labākajā gadījumā", kad temperatūras pieaugums būtu vien divi grādi pēc Celsija, koraļļi izzustu.

Guldbergs piebildis arī, ka Lielo Barjerrifu nopietni apdraud tā dēvētā koraļļu balēšana – process, kura cēlonis ir ūdens temperatūras pieaugums, un kura dēļ koraļļi iet bojā ievērojami ātrāk.

"Šī nav paniku raisoša, uz baumām balstīta retorika no vides aktīvistu puses. Tie ir secinājumi, kurus izdarījuši pasaules kvalificētākie koraļļu rifu eksperti," atzīst Guldbergs.

Savukārt Selīna Vārda, pētījuma līdzautore, laikrakstam Sydney Morning Herald atzinusi: "Viena no nozīmīgākajām Lielā Barjerrifa funkcijām ir tā sauktā "viļņu barjera", un tā izzudīs. Bez rifa daudzas salas šajā reģionā gluži vienkārši applūdīs."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49859691sec.