Desmitiem pazīstamu ASV tūrisma objektu apdraud klimata pārmaiņas

Vairāki no ASV ievērojamākajiem tūrisma objektiem ir apdraudēti klimata pārmaiņu dēļ – ja amerikāņi jau tuvākajā laikā nerīkosies, nacionālais lepnums var gūt neatgriezeniskus bojājumus, tā apgalvo vadošie klimatologi.

Kā izrādās, laika apstākļu anomāliju dēļ briesmās ir tādi populāri tūrisma objekti kā Ņujorkas Brīvības statuja un Kenedija kosmosa centrs Floridā. Pētījumu "National Landmarks At Risk" veikusi organizācija "Union of Concerned Scientists" (UCD), un tajā nosaukti 30 apdraudēti objekti 15 ASV štatos.

Tikmēr tie eksperti, kuri uz klimata pārmaiņu pētījumiem raugās skeptiski, izvairās no tik tiešiem apgalvojumiem un norāda, ka globālā sasilšana patiesībā varētu būt dabiskas izcelsmes process, kas turklāt Zemi piemeklējis jau sirmā pagātnē. Tiesa gan, UCD pārstāvji ziņojumā mudinājuši amerikāņus sargāt valsts vēsturiskos pieminekļus, "samazinot oglekļa izmešus, kuru dēļ krasi pieaug planētas temperatūra".

Pētnieki min, ka daudzi vēsturiski objekti ASV 21. gadsimta laikā draud applūst okeāna līmeņa celšanās dēļ. To vidū ir, piemēram, Džeimstauna Virdžīnijas štatā, kur britu kolonisti savulaik nodibināja pirmo apmetni Amerikas pasaules daļā, kā arī jau minētā Ņujorkas Brīvības statuja. Tāpat ziņojumā minēts, ka vairāki nacionāli nozīmīgi objekti jau cietuši neapturamos meža ugunsgrēkos un plūdos.

Tikmēr Kenedija kosmosa centrā Floridā, kur reiz startēja vēsturiski nozīmīgā "Apollo 11" Mēness misija, pēdējā laika vētras pazudinājušas nesenos restaurācijas darbos paveikto, tādēļ NASA patlaban izvērtē klimata pārmaiņu atstāto iespaidu uz objektu un cer nākt klajā ar risinājumu, kā to pasargāt ilgtermiņā.

Savukārt ASV dienvidrietumu štatus apdraud gan postoši mežu ugunsgrēki, gan pamatīgas lietavas. Tā, piemēram, otrais lielākais meža ugunsgrēks Ņūmeksikas štata vēsturē, kas 2011. gadā iznīcināja mežus vairāk nekā 600 kvadrātkilometru platībā, nopostīja arī ievērojamu platību kādas indiāņu cilts apmetnes, kas ierakstīta ASV Nacionālajā vēsturisko objektu reģistrā.

"Steidzami un lielā apmērā samazinot oglekļa izmešus, iespējams daļēji apturēt pasaules okeāna līmeņa celšanos, ierobežot temperatūras pieaugumu un mežu ugunsgrēku sezonas mērogus," ziņojumā atzinusi Andžela Andersona, UCD pārstāve.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57393813sec.