Ķīniešu zinātnieki izstrādā «virsskaņas zemūdenes» tehnoloģiju

Ķīniešu zinātnieki apgalvo, ka viņiem izdevies izstrādāt tehnoloģiju tāda zemūdens transportlīdzekļa radīšanai, kas spētu attīstīt virsskaņas ātrumu, ceļu no Šanhajas uz Sanfrancisko veicot mazāk kā divu stundu laikā.

Kā ziņo "South China Morning Post", Harbinas Tehnoloģiju institūta komanda iedvesmojusies no padomju zinātnieku savulaik izgudrotas ātrgaitas torpēdas.

Zināms, ka objekti ūdenī sastopas ar daudz lielāku pretestību nekā gaisā, kas savukārt nozīmē, ka iegremdēta laiva vai ierocis nekad nespētu pārvietoties, piemēram, reaktīvās lidmašīnas ātrumā. Tomēr padomju zinātnieki pagājušā gadsimta vidū nāca klajā ar veidu, kā šo pretestību mazināt – viņi torpēdu "ievietoja" gaisa burbulī, un, pateicoties procesam, kuru sauc par superkavitāciju, tapa "Шквал", kas spēja attīstīt daudz lielāku ātrumu nekā citas tā laika torpēdas – 379 kilometrus stundā.

Ķīniešu zinātnieku komanda ar inženierzinātņu profesoru Li Fenčeņu priekšgalā pēc līdzīga principa nu plāno radīt zemūdens ātrgaitas transportlīdzekli.

Lai radītu nepieciešamo gaisa burbuļa "ietvaru", šādu zemūdeni būtu nepieciešams palaist ar ātrumu ap 100 kilometri stundā. Tāpat to vajadzētu aprīkot ar īpašu stūres sistēmu, jo klasiskā kuģa stūre būtu neefektīva – tā atrastos gaisa burbuļa iekšpusē un ūdeni nemaz neskartu. Risinājums šīm problēmām rasts, izmantojot tā dēvēto šķidro membrānu, kas klātu zemūdenes korpusu un ļautu tai sasniegt superkavitācijai nepieciešamo ātrumu, kā arī atvieglotu manevrēšanu.

Lī laikrakstam "South China Morning Post" atzinis: "Kombinējot šķidro membrānu tehnoloģiju un superkavitāciju, mēs spējam ievērojami vienkāršot palaišanu, kā arī atvieglot manevrēšanu." Rezultātā esot iespējams radīt zemūdens transportlīdzekli, kas spētu sasniegt skaņas ātrumu ūdenī - aptuveni 5 400 kilometrus stundā – un, piemēram, šķērsot Kluso okeānu nepilnās divās stundās. 

Šādu tehnoloģiju, domājams, varētu izmantot arī citiem nolūkiem. "Ja izdotos radīt peldtērpu, kas spēj saturēt daudzus sīkus gaisa burbulīšus, varētu ievērojami samazināt ūdens pretestību. Tad peldēt būtu tikpat viegli kā putnam lidināties gaisā," norāda Lī.

Patlaban gan nav plašāku ziņu par projekta attīstību, jo tas ir militāra rakstura, taču "South China Morning Post" vēsta, ka pie kā līdzīga strādā arī zinātnieki Vācijā, Irānā un ASV.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.94362497sec.