Ņujorkieši sper soli tuvāk pasaulē pirmajam apakšzemes parkam

Parasti ierobežotās platībās apbūve tiek veidota virzienā uz augšu. Taču Ņujorkā jau kādu laiku tiek lolota iecere ierīkot parku zem zemes.

Ņujorkas iedzīvotāji un viesi jau vairākus gadus var doties pastaigā pa parku "High Line", kas ierīkots uz paaugstinājuma – neizmantota dzelzceļa pārvada Čelsijas rajonā, Manhetenā. Nu pēc līdzīga principa iecerēts radīt parku "Low Line", šajā gadījumā zaļajā zonā pārvēršot pamestu apakšzemes teritoriju.

Bijušais NASA inženieris Džeimss Remzijs par pazemes parka izveidei piemērotu platību zem Manhetenas ielām pirmoreiz uzzināja 2009. gadā.

""Low Line" būs 21. gadsimta atbilde tradicionālajiem parkiem," Remzijs pastāstījis laikrakstam "The Sunday Times". "Ņujorkā ir ļoti maz neapbūvētu zemes gabalu, kur varētu ierīkot parkus, tādēļ mēs to darīsim zem zemes."

Apakšzemes teritorijā aptuveni 6 000 kvadrātmetru platībā, kur iecerēts ierīkot parku, līdz 1948. gadam atradās kādas tramvaja līnijas galapunkts. Kopš tā laika platība netiek izmantota, tādēļ Remzijs un viņa biznesa partneris Dens Barašs gatavojas tur radīt ko tādu, kas spētu priecēt gan ņujorkiešus, gan pilsētas viesus.

Līdz šim visgrūtākais uzdevums abiem bijis pārliecināt investorus, ka 55 miljonus ASV dolāru vērtais parks nebūs vien tumša un nemājīga pazemes ala. Tādēļ viņi izgudroja tehnoloģiju, kas ar īpašiem paneļiem ļauj absorbēt gaismu virs zemes un ar optisko šķiedru starpniecību novadīt to pazemē.

2012. gada februārī Remzijs un Barašs ieguva finansējumu, lai izgatavotu apgaismes tehnoloģijas prototipu, kuru ņujorkieši varēja aplūkot klātienē. Kopš tā laika tiek lolotas lielas cerības, ka projekts patiesi kļūs par realitāti, jo guvis visai plašu atbalstu. Nākamais solis saistīts ar nepieciešamo atļauju iegūšanu, lai varētu izmantot pazemes teritoriju. Ja viss izdosies kā iecerēts, parks varētu tikt atvērts 2018. gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58869791sec.