Tūristi masveidā atdod Pompejos reiz nočieptus «suvenīrus»

Senās Romas pilsētas Pompeju pārziņi priecājas par simtiem sūtījumu, kurus viņi saņēmuši no tūristiem dažādās pasaules malās. To saturs – reiz nozagti senās pilsētas drupu fragmenti un aizkustinošas vēstules, kurās izteikta nožēla par nodarīto.

Šogad oktobrī mediji visā pasaulē ziņoja par kādu sievieti no Kanādas, kura pati personīgi atpakaļ Itālijā bija nogādājusi kādu Pompeju drupu fragmentu, kuru viņa bija paņēmusi kā "suvenīru" pirms 50 gadiem, Eiropā pavadot savu medusmēnesi. Sieviete neslēpa, ka par seno nodarījumu viņu allaž mocījusi sirdsapziņa.

Taču nu Masimo Ozanna, UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā objekta pārvaldnieks, atzinis, ka pēdējo gadu laikā saņemti simtiem sūtījumu ar Pompeju fragmentiem un klāt pievienotām vēstulēm dažādās valodās.

"Jau vairākus gadus saņemam simtiem paciņu ar simtiem fragmentu," Ozanna pastāstījis laikrakstam "Il Messaggero". "Ļaudis raksta, jo vēlas izteikt nožēlu par notikušo. Viņi saprot, ka reiz pieļāvuši briesmīgu kļūdu, un vairs nekad nevēlas nodarīt ko līdzīgu, tādēļ sūta mums nočieptos gabalus," viņš stāsta. "Taču no antropoloģiskā viedokļa visinteresantākās ir pašas vēstules, kurās lieliski atklājas, cik dažādi ir cilvēki un viņu izpratne par lietām. Es uzskatu, ka tas viss ir kāda pētījuma vērts."

Sajūsmu par atsūtītajiem fragmentiem nav slēpis arī Itālijas Arheologu savienības prezidents Alesandro Pintuči. Tomēr viņš atzinis, ka senvietās būtu stingrāk jākontrolē apmeklētāju rīcība, lai turpmāk novērstu līdzīgas zādzības.

Tiek uzskatīts, ka Pompeju pilsēta 79. gadā mūsu ērā piedzīvoja tuvumā esošā Vezuva izvirdumu, un tā tika aprakta zem bieza pelnu slāņa. Līdz mūsdienām saglabājušās Pompeju drupas ik gadu piesaista aptuveni 2,5 miljonus tūristu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.21286201sec.