TOP 5 pasaulē senākās mūsdienu pilsētas

Šobrīd pasaulē arvien esošās senākās pilsētas kopš civilizācijas pirmssākumiem. Lūk, to TOP5!

Susa, Irāna

Pirmie iedzīvotāji šeit ieradās ap 4200 gadu p.m.ē. Susa bija Elamas Impērijas galvaspilsēta pirms to ieņēma asīrieši un vēlāk – ieņēma persieši. Mūsdienās šajā pilsētā dzīvo ap 65 000 cilvēku.

Damaska, Sīrija

Pirmie iedzīvotāji šeit uz dzīvi apmetās 4300. gadā p.m.ē. Dažos avotos tā tiek minēta kā pasaulē visvecākā zināmā apdzīvotā pilsēta. Damaska varētu būt bijusi apdzīvota jau 10 000. gadā p.m.ē. Tā kļuva par nozīmīgu apmešanās vietu pateicoties aramiešiem, kas šeit izveidoja kanālu sistēmu. Arī Aleksandrs Lielais ir bijis šīs pilsētas iekarotājs, un Damaska kopš tā brīža ir bijusi arī romiešu, arābu un osmaņu valdījumā. 

Aleppo, Sīrija

Pirmie iedzīvotāji šeit ieradās 4300. gadā p.m.ē. Šobrīd tā ir Sīrijas lielākā pilsēta aptuveni ar 4,4 miljoniem iedzīvotāju. Tā kā senā pilsēta ir pilnībā saplūdusi ar mūsdienu pilsētu, arheologi to nav spējuši pilnībā apgūt. Pilsēta bija Hetu kontrolē līdz apmēram 800. gadam p.m.ē., pirms tā nokļuva asīriešu, grieķu, persiešu varā. Aleppo ir bijusi arī romiešu, bizantiešu un arābu, kā arī kristiešu, mongoļu un osmaņu valdījumā.

Byblos, Libāna

Pirmie iedzīvotāji pilsētas teritorijā uz dzīvi apmetās 5000. gadā p.m.ē. Pilsēta, kas kā Gebala dibināta feniķiešu valdīšanas laikā, vēlāk grieķu iekarojumu laikā pārsaukta par Byblos, kas no pilsētas importēja papīru. Pilsētas galveno apskates objektu vidū ir feniķiešu tempļi, Byblosas pils un Svētā Jāņa Kristītāja baznīca un mūra siena, ko 12. gs. cēluši krustneši.

Jērika, Palestīniešu teritorijas

Pirmie iedzīvotāji pašreizējās pilsētas teritorijā ieradās ap 9000. gadu p.m.ē. Pēc datiem tā ir pasaulē vecākā nepārtraukti apdzīvotajā pilsētā. Arheologi šeit atraduši ap 20 secīgām apmetņu vietu paliekām, kas datētas ar 11 000. gadu p.m.ē. Pilsēta atrodas netālu no Jordānas upes tās rietumu krastā un tajā dzīvo ap 20 000 cilvēku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
 Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18894982sec.