Pacel galvu! Debesīs vērojama krāšņa meteoru parāde

Šķiet, ka vēl tikko bija vasara, bet nu rit jau pirmā decembra puse, kas nozīmē, ka 2015.gads būs aizsoļojis uz neatgriešanos. Šis gads ir bijis pārsteigumiem un lieliskiem astronomiskiem notikumiem bagāts. Esam baudījuši gan daļēju Saules aptumsumu, gan fantastiskas ziemeļblāzmas, gan aplūkojuši Plutonu un tā neparasto sistēmu. Atliek vien vēlēties mierīgu decembri ar skaidrām, piķa melnām debesīm. Vai tas nebūtu labs gada noslēgums?

Decembrī vērojama aktīva meteoru plūsma. Apstājies un pavēro!

10./11. decembris - Monocerotīdu un Chi Orionīdu plūsma. Pirmajai plūsmai radiants atrodas starp Dvīņu un Vienradža zvaigznājiem, savukārt Chi Orionīdu izejas punkts atrodas starp Vērša un Oriona zvaigznājiem. Jāsaka gan, ka neviena no šīm plūsmām nav pietiekami spēcīga. Ieteicams novērojumus sākt pēc pusnakts, ap 1:00. Šogad novērojumiem netraucēs Mēness.

11./12. decembris - Sigma Hidrīdu plūsma - radiants atrodas Hidras zvaigznāja "galvas daļā". Tie ir vieni no ātrākajiem meteoriem, kurus labos apstākļos var novērot pēc pusnakts līdz pat rīta ausmai. Šogad novērojumiem Mēness netraucēs.

13./14 decembris - Geminīdu plūsma - Šogad ir labs Geminīdu vērošanas gads. Radiants meklējams nedaudz uz ziemeļiem no Dvīņu zvaigznāja zvaigznes Kastora. Tiek prognozēti aptuveni 100 meteori stundas laikā. Aptuveni 3% no Geminīdu meteoriem aiz sevis atstāj pēdu - ar aci pamanāmu švīku, kas vērojama vēl kādu brīdi pēc tam, kad meteors jau apdzisis. Šo meteoru avots nav komēta, bet gan 3200 Phaethon, kas ir Apollo grupas asteroīds, kas dažkārt lido tuvu garām Zemei.

16./17. decembris - Piscīdu plūsma - plūsma, kas tika atklāta 1973. gadā. Jauna un maz izpētīta, bet arī ļoti vāja plūsma. Sagaidāmi ne vairāk kā 8 meteori stundas laikā, kuru radiants meklējams Zivju zvaigznājā.

20./21. decembris - Delta Arietīdu plūsmas maksimums. Vāji, bet ātri meteori, kas redzami jau pirms pusnakts. To radiants atrodas Auna zvaigznājā. Šogad stundas laikā gaidāmi aptuveni 10 meteori. Tā kā novērojumiem traucēs Mēness, jau tā niecīgais gaidāmo meteoru skaits būs vēl mazāks.

22./23. decembris - Ursīdu plūsma, kuras radiants atrodas Mazā Lāča zvaigznājā. Tā kā tas ir nenorietošais zvaigznājs, meteorus varat skaitīt visu cauru nakti, bet labāk vērot ap 23:00 vai agri no rīta. Izcelsmes avots ir Tatla komēta. Ja debesis ir tumšas, tad stundas laikā varot saskaitīt līdz pat 20 meteoriem. Jāsaka gan, ka šogad debesis nebūs tumšas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā Estravel Latvia
Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha | Skatīt vairāk
no 685 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15360904sec.