Svētki «Palangos Stinta» jau šonedēļ gaida ceļotājus arī no Latvijas

No 2024. gada 9. līdz 11.februārim Lietuvas kūrortpilsētā Palangā jau 21. reizi notiks svētki “Palangos Stinta”. Tūkstošiem viesu no Lietuvas, Latvijas un citām valstīm arī šogad mielosies ar dažādos veidos gatavotām salakām, kuras tieši šajā laikā ir nozvejojamas Baltijas jūras piekrastē, kā arī jautri un saturīgi pavadīs laiku kopā ar ģimeni vai draugiem, klausīsies jautru mūziku, piedalīsies makšķerēšanas atrakcijās, kā arī iepirksies svētku gadatirgū, kurā būs pieejami arī vairāk nekā 30 Latvijas uzņēmumu un amatnieku stendi. Svētku rīkotāji prognozē, ka arī šogad 20-25% viesu no būs no Latvijas.

Salaka, kuru latviešu valodā pazīt arī kā sniedzi, lietuviešu valodā tiek saukta par “stinta”. Tā ir vismazākā lašveidīgo zivju suga, kura sastopama Baltijas piekrastē. Salakas ir līdzīgas reņģēm, smaržo kā gurķis, svaigi nozvejotas tās izskatās caurspīdīgas. Baltijas jūras piekrastē, tai skaitā arī Latvijas ūdeņos, salakas var zvejot ziemas mēnešos arī līčos un upju grīvās. Arī Latvijas piekrastes zvejniekiem šīs zivis ir labi zināmas.

Salakas visbiežāk tiek ceptas, tāpat kā reņģes, bet tās var pagatavot arī citādi, tai skaitā marinējot, kaltējot, vārot zivju zupā. “Svētku laikā restorāni piedāvā visdažādākos ēdienus ar salakām, tā ir iespēja ne tikai garšīgi paēst, bet arī iepazīt jaunas receptes un pagatavošanas veidus,” stāsta svētku “Palangos Stinta” organizators Nerijus Stasiulis.
“Esam ļoti priecīgi, ka šogad saņēmām rekordlielu dalībnieku skaitu no Latvijas. Vairāk nekā 30 Latvijas uzņēmumi un amatnieki prezentēs savus kulinārijas ēdienus un tautas mākslas darbus, kā arī autentiskus autordarbus. Grila meistari no Latvijas izaicinās radīt jaunas zivju ēdienu gatavošanas receptes zivju barbekjū čempionātā,” informē Nerijus Stasiulis, piebilstot, ka nākamgad plānots uzaicināt arī Latvijas mūziķus.

Nerijus Stasiulis norāda, ka svētki “Palangos Stinta” ir ļoti populāri arī apmeklētājiem no Latvijas. Svētku laikā ik uz stūra ir redzamas mašīnas ar Latvijas numuriem, dzirdama latviešu valoda. Viesnīcās ap 20-25% rezervācijas ir no Latvijas. Tas arī likumsakarīgi, jo netālu ir Liepāja, arī citas Latvijas pilsētas nav tālu, turklāt, attālums no Palangas līdz Rīgai ir par 50 km īsāks nekā līdz Viļņai.

“Mēs cenšamies, lai “Palangos Stinta” festivāls arvien vairāk iepazīstinātu ne tikai ar Lietuvas piekrasti, bet ar visu Baltijas valstu nacionālo kulināro mantojumu un garšīgākajām makšķerēšanas tradīcijām. Katru gadu cenšamies saviem viesiem piedāvāt kaut ko tādu, ko viņi neatradīs festivālos citās valsts pilsētās: tikai jūrā nozvejotas zivis, piejūras reģionam raksturīgus ēdienus, atrakcijas, kādas izplatītas tikai zvejnieku ciemos,” sacīja Nerijus Stasiulis.

Palangas pilsētas centrā izvietotajā Ģimenes etnoizklaides laukumā ikviens varēs iemēģināt spēkus dažādās tradicionālās lietuviešu tautas individuālajās un komandu spēlēs un sacensībās visai ģimenei. “Izklaidētāji mudinās makšķerēt un spiningot, brist pa purviem, lēkt ķekatās, šļūkt koka tupelēs un braukt ar riteņiem, spēlēties ar nūjām un virvēm, griezīs vilciņus un citas izkaides,” precizē Nerijus Stasiulis.

Atbildot uz jautājumu, vai šogad festivāla programmā ir kādas būtiskas izmaiņas, Nerijus Stasiulis atbild, ka tradīcijas nevar lauzt, tāpēc svētku viesiem tiks piedāvātas tās pašas visjautrākās izklaides un visgardāk pagatavotās salakas, taču, salīdzinot ar iepriekšējiem svētkiem, šogad viss būs vēl vairāk, krāšņāk un garšīgāk.

Kā būtiskāko papildinājumu Nerijus Stasiulis min tradicionālā ziemas peldējuma atgriešanos “Palangos Stinta” programmā. Sestdien, 10.februārī pulksten 15:00 Baltijas ledainajos viļņos šogad ziemas peldējums Palangā notiks jau 30.reizi, pulcējot gan tūkstošiem ziemas peldētājus, gan viņu atbalstītājus, gan arī prāvo vērotāju skaitu uz Jūras tilta un piekrastē. Sanākušie tiks cienāti ar siltu putru un karstu zāļu tēju.

Šogad “Palagos Stinta” svētki notiks vienlaicīgi ar Meteņiem, kurus kristīgajā Lietuvā sauc par “Užgavėnės”, tā ir pēdējā ziemas nedēļas nogale pirms Lielā gavēņa. Šai dienā tiek svinētas arī atvadas no ziemas. Tāpat kā citās valstīs šajā nedēļas nogalē pirms Lielā gavēņa, tiek svinēti karnevāli, arī Lietuvā notiek pārģērbšanās, izjokošana maskās, pankūku un citu gardumu sātīga ēšana, kā arī ziemas simbolu aizraidīšana. Lietuvā notiek arī krāšņā Mores simbola dedzināšana, kas šogad Palangā notiks svētdien, 11.februārī pulksten 16:00 pludmalē pie Jūras tilta.

“Tradīcija zvejot salakas visdrīzāk ir jau daudzus tūkstošu gadus sena, taču šīs tūkstošgades  sākumā, kad daudzos Palangas restorānos salakas sāka iekļaut ziemas piedāvājumā, to dažādojot un šādi pievilinot klientus, radās ideja to pasniegt kā vērienīgu notikumu, Palangas rosīgākajiem uzņēmējiem kopā ar pašvaldību rīkojot svētkus, kas piesaistītu Palangai tūristus arī ziemas sezonā,” stāsta Latvijas sabiedrisko attiecību speciālists Kristians Rozenvalds, kurš 2003.gadā bija viens no šo svētku rīkošanas iniciatoriem. “Palangos Stinta” svētki norit kopš 2004.gada, šogad tie notiks jau 21.reizi, tradicionāli pulcējot ziemas nedēļas nogalē vairāk tūristus nekā kādā no vasaras tūristu sezonas nedēļas nogalēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 03.05.2024 Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70924282sec.