Veru apgabalā Igaunijā godā tur sentēvu tradīcijas

Veru apgabala sentēvu tradīcijas tiek godā turētas vēl šobaltdien, protams, neaizmirstot mūsdienu inovācijas pārtikas ražošanā. Igaunijā cilvēki ēd mūsdienu tradicionālos ēdienus, bet ja gribat nobaudīt ēdienu tā autentiskajā garšā, kas gatavots pēc Võrumaa vai Dienvidigaunijā sentēvu piekoptajām receptēm, tad Jums jādodas tieši uz Veru pusi, jo citās Igaunijas daļās Jūs tādus ēdienus nedabūsiet nobaudīt.

Piemēram, biezpiens ir cēlies no Dienvidigaunijas, kas vēlāk izplatījās pa visu valsti. Sõir ir ēdiens, kas cēlies no Setomaa un tika ražots tikai Dienvidigaunijā un Latvijā. Gaļa, kas kūpināta dūmu pirtī arī ir dienvidigaunijas igauņu sena tradīcija, kas starp citu, kopā ar dūmu pirti ir iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Griķi, kaņepes un lēcas arī tika audzētas galvenokārt Dienvidigaunijā, tāpēc šo graudu putras ir cēlušās tieši no Dienvidigaunijas. Tikai dienvidigaunijā kāposti tika šķovēti un pēc tam pasniegti iecepti pīrāgā, kā arī pupu un zirņu biezputra nākušas tieši no Dienvidigaunijas. Noteikti iegriezieties "Suur Muna" kafejnīcā, kas atrodas Lielā Munameģa pakājē un nogaršojiet kādu no iepriekšminētajiem gardumiem.

Esot Veru vai kur citur Dienvidigaunijā noteikti pagaršojiet gaļu, kas kūpināta dūmu pirtī, kā arī nobaudiet tradicionālo viegli ieraudzēto bērzu sulu. Arī šeit, Roosiku mājas kafejnīcā, kas iekārtota Lepistu skolas mājā, jūs vienmēr varat nobaudīt tradicionālos ēdienus un konditorejas izstrādājumus.

Lai kur jūs būtu, vienmēr jūs redzēsiet, ka cieņā tiek turētas šādas vietējās tradīcijas un vērtības:

1. Pamatā izmantot vietējos pārtikas produktus, tādējādi atbalstot vietējās saimniecības un zemniekus.

2. Ciemiņiem piedāvāt tos ēdienus, kurus vietējie iedzīvotāji ēd paši ikdienā.

3. Ēdienam ir jābūt vienkāršamun labi jāzskatās. Katram ēdienam ir sava unikāla garša.

4. Kulinārās tradīcijas tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

5. Vietējie iedzīvotāji ir konservatīvi, tādēļ paši gatavo konservus ziemai. Pamatā viss tiek žāvēts, skābēts, sālīts vai kūpināts.

6. Vietējiem iedzīvotājiem ļoti patīk gatavošanas process, tādēļ viņi to gatavo ar prieku.

7. Viesi vienmēr tiek laipni aicināti mājās un neviens nekad neļauj tiem aiziet ar tukšu vēderu. Un protams, ejot prom, jūs vienmēr tiksiet pie kāda ciemakukuļa.

8. Viena no svarīgākajām tradīcijām – nekad neatstāt neizēstu šķīvi, lai nākamajā dienā būtu labs laiks

Veru apgabals ir tradicionāla Baltijas somu dzīvesvieta. Tradicionāli Dienvidigaunijā, vietējie iedzīvotāji runājuši sveru valodā, kas nedaudz atšķiras no igauņu valodas. Dažbrīd vēlšobaltdien var dzirdēt vietējos runājam uz ielām, tirgū un pat Veru pilsētas veikalos. Šobrīd võru kopiena sastāv no aptuveni 75 000 cilvēkiem un daudzi no viņiem vēl joprojām runā arī võru valodā. Viņi atšķiras no igauņiem ar savu valodu un tradīcijām. Tā piemēram kafejnīca "Steding", vienlaikus kalpo kā Vecā Veru apriņķa kultūras centrs, kur vārds „kultūra" tiek izmantots tā visplašākajā nozīmē.

Kopš Igaunijas neatkarības atgūšanas vietējie iedzīvotāji ir centušies saglabāt savu vēsturisko un kultūras mantojumu, saglabājuši tradīcijas un noturējuši iespēju runāt võru valodā.

Veru apvidū ir daudz mazo pārtikas ražotāju, kā piemēram Mooskas saimniecība, kas pēc tradicionālām sentēvu metodēm kūpina cūkgaļu vai Nopri seta, kas savā pienotavā iepazīstina ar mūsdienīgu piensaimniecību un pienotavas darbu. Vai piemēram krodziņā "Hämsa" Jums vienmēr piedāvās garšīgus nacionālos ēdienus, kas pagatavoti no vietējām izejvielām.

Ja Jūs 2019. gadā plānojat apmeklēt Veru apriņķi, tad ielūkojieties pasākumu plāno, ko pie izdevības iesakām Jums apmeklēt, jo kur gan citur ja ne kopā ar vietējiem vislabāk var iepazīt un izprast vietējokultūru un tradīcijas:

  • Luidži gadatirgus - 10.-12.maijs - Uma Mekk zīmols piedalās ar savu stendu

  • Ziedu gadatirgus - 17.-19.maijs - Ziedu gadatirgus -Uma Mekk zīmols piedalās ar savu stendu

  • 30.maijs - 02.jūnijs - UMA MEKK stends Tallinas vecpilsētas dienās

  • Vastseliina gadatirgus 15.-16.jūnijs - Uma Mekk zīmols piedalās ar savu stendu

  • Veru mājas kafejnīcu dienas - 20.-21.jūlijs

  • Intsikurmu mūzikas festivāls - 2.-3.augusts - Uma Mekk zīmols piedalās ar savu stendu

  • Dūmu pirts simfonija Moostē - 2.,3. un 4.augusts

  • Veru pilsētas dienas - 16.-18.augusts

  • Kafejnīcu un restorānu nedēļā 14.-20.oktobris - Uma Mekk zīmols piedalās ar savu stendu

  • Lindora gadatirgus - 28.oktobris

  • Lielā izstāde Veru Sporta centrā - 9.novembris - Uma Mekk zīmols piedalās ar savu stendu

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.50950003sec.