Cepto kastaņu burvība sauc uz festivāliem

Neskaitāmu grilu radīti dūmi vijas pa mazajām franču kalnu mazpilsētas Collobrières ieliņām, kur tā sajaucas ar cepto kastaņu smaržu. To pārdevēji efektīgi mētā kastaņus pa pannām un gaisā - pircēju te netrūkst. Kastaņus pārdod lielās papīra tūtās un tos ēd vēl karstus.

Kastaņu festivāls Collobrières ciemā Azūra krastā ir viens no slavenākajiem visā Francijā. Katru gadu Fêtes de la Châtaigne apmeklē vairāk nekā 30 000 apmeklētāju. Svētki notiek trīs atsevišķas dienas - 17., 24. un 31.10.2010. Šajās trīs svētdienās viss Collobrières ciems ir slēgts satiksmei, bet automašīnu rindas, kurās iekšā sēž nepacietīgie kastaņu kārotāji, stiepjas tālu aiz ciema robežām. Tiem, kas mašīnu atstāj pie ciema robežām un nedodas uz festivāla norises vietu ar autobusu, rodas iespēja apbrīnot seno kastaņkoku alejas pilsētā. Daži no kokiem ir pat 600 gadu veci. Tie aug ap Chartreuse de la verne, senu klostera kompleksu, kas laikā no 12. līdz 16. gadsimtam vairākas reizes tika iznīcināts un atkal atjaunots. Vēl mūsdienās svētkos iespējams nobaudīt arī klostera kastaņu augļus.

Katru gadu Collobrières ciemā tiek ievākta kastaņu raža, kas sasniedz pat 200 tonnas. Kastaņu meži te aizņem vairāk nekā 300 hektāru lielu teritoriju. Gatavie kastaņi, kas nokrituši no kokiem, tiek ievākti laikā no septembra līdz pat novembrim.

Provansa gan nav vienīgais Francijas reģions, kurā tiek svinēti kastaņu svētki - arī Ardešā un Korsikā notiek līdzīgi pasākumi. Kastaņu laikā tie tiek piedāvāti arī daudzos restorānos.

Gadsimtiem ilgi kastaņi jeb nabagu maize daudzos Eiropas reģionos bija svarīgs pārtikas produkts. Mūsdienās ēdamie kastaņi gan kļuvuši par ko līdzīgu delikatesei un piedzīvo īstu renesansi. Kulinārā kastaņu atkalatklāšana notiek ne tikai Francijā, kur gan tie, jāatzīst, nekad īsti nebija tikuši aizmirsti. Kastaņu svētkus un festivālus rudenī svin arī citos Eiropas atpūtas reģionos, piemēram, Galīcijā, Andalūzijā, Madeirā, Horvātijā, Toskānā, Dienvidtirolē un Tesīnā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi" Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Riga Islande Hotel
,


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63482308sec.