Nacionālo bruņoto spēku orķestrim paliek 25

Š.g. 1. decembrī plkst.19.00 Daugavpils kultūras pilī un 7. decembrī plkst.19.00 Rīgā, Lielās ģildes koncertzālē savu 25 gadu jubileju svinēs Nacionālo bruņoto spēku orķestris. Muzikālā vienība izveidota 1991. gada decembrī ar toreizējā aizsardzības ministra Tālava Jundža un kultūras ministra Raimonda Paula gādību.

Jubilejas reizē tiks atskaņoti latviešu komponisti un aranžētāji, kuru radošā darbība ir cieši saistīta ar šo orķestri.

Koncerta 1. daļā skanēs NBS orķestra solista, komponista, pianista un aranžētāja Sergeja Austra Universa svītas pūšaminstrumentu orķestrim „Vidzeme” pasaules pirmatskaņojums. Tajā iekļauti nozīmīgi stāsti un leģendas par Ziemeļlatvijas senatni - kā svarīgu novada identitātes veidotāju no pagātnes līdz šodienai.

Svītu veido piecas daļas: „Tālavas taurētājs”- stāsts par drosmi un upurēšanos. „Turaidas Roze” – leģenda par mīlestību un pašcieņu, „Zvejnieka sēta” – ieskats lībiešu zvejnieka dzīvē. „Umurgas zvans”- teika par pazudušo baznīcas zvanu. Svītas noslēgumā „Līgo” – svētki cauri gadu simteņiem.

Pasaules pirmatskaņojumā piedalīsies ne tikai NBS orķestris, bet arī „Smilšu kino” un NBS deju kopa „Bramaņi” - tas viss veidos savdabīgu daudzdimensionālu formu, kas klausītāju ievedīs iespaidīgā skaņu, krāsu un sajūtu noskaņā. „Vidzeme” ir jau otrā svīta no četru daļu svītu cikla. Skaņdarbs tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Pirmā svīta „Kurzeme” ar panākumiem jau izskanējusi Latvijā, Somijā un Slovēnijā.

 Koncerta otrajā daļā dzirdēsim gan jaunu, gan arī jau labi zināmu kompozīciju aranžējumus instrumentālās versijās. Uz skatuves kopā ar orķestri muzicēs Latvijā pazīstami mūziķi, kuru darba vieta bijusi Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Orķestra jubilejas koncertus vadīs aktieris Normunds Bērzs, pie diriģenta pults redzēsim Daini Vuškānu, Gunti Kumačevu un Aleksandru Kreišmani. Solisti: Andris Ābelīte, Vilnis Kundrāts u.c.

Saskaņā ar Latvijas armijas tradīcijām, ieeja koncertos – brīva.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Park Hotel Latgola
,


Krāslavas TIC
,


Daugavpils TIC
,


Līvānu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.37494898sec.