Gogoļa «Revidents» Daugavpils teātrī skanēs latgaliski

2018. gada 24. novembrī, plkst.19.00, Daugavpils teātrī  pirmizrādi pieredzēs Nikolaja Gogoļa lugas "Revidents" iestudējums latgaliski "Revidents Sylagolā" (rež. O. Šapošņikovs), kuru adaptējusi Latgales reālijām rakstniece un dramaturģe Monika Zīle. Izrādē kopā ar Daugavpils teātra aktieriem piedalīsies Jānis Jarāns un Roberto Meloni.

Nikolaja Gogoļa luga "Revidents" ir 1835. gadā uzrakstīta komēdija, kuru tās autors uztvēra kā attīrošu satīru un ieroci cīņā pret tobrīd pastāvošo netaisnību – amatpersonu attieksmi pret viņu pienākumiem un likuma izpildi. Nikolajs Gogolis atzina: "Revidentā es uzdrīkstējos apkopot vienuviet visu netaisnību, kas notiek tajās vietās un gadījumos, kur visvairāk nepieciešama cilvēciskā taisnība un godprātība, un pie reizes par to visu pasmieties." Izrādes "Revidents Sylagolā" radošā komanda ir pārliecināta, ka N. Gogoļa komēdijas vēstījums šodien izskan tikpat aktuāli, kā tās tapšanas brīdī.

Gogoļa lugas notikumi šoreiz izvēršas mūsdienās, kādā Latvijas provinces pilsētiņā Silagalā, kurā dzīvojošas amatpersonas satriec ziņa, ka viņus drīzumā varētu apciemot revidents. Tajā pat laikā kādā no vietējām viesnīcām apmetas divi aizdomīgi kungi...

"Mēs vēlamies, lai "Revidents Sylagolā" atspoguļotu situāciju, kurā mēs pašlaik dzīvojam. Savukārt izmantojot oriģināldarbu vai tā burtisko tulkojumu, mēs izrādītu cieņu literatūrai, bet ne realitātei, kas mūs ieskauj. Tā kā mēs esam Eiropas Savienības daļa, lugas sižetā ir iekļauti arī ārzemnieki - Briseles ierēdņi, un iestudējumā piedalās arī pavisam neizdomāti ārzemnieki, piemēram, itālis Roberto Meloni," atzīmē izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs.

Bet vai "Revidents Sylagolā" ir stāsts tikai par varu? Oļegs Šapošņikovs nepiekrīt: "Izrādes ideja - parādīt ne tikai varas netikumus. Pirmām kārtām mēs runājam par CILVĒKU, kurš ticis pie varas. Vaina nav nedz valsts iekārtā, nedz tautībā, nedz laikmetā, kurā dzīvojam. Viss ir atkarīgs no tā, vai eksistē personības garīgais pamats. Nākot pie varas, cilvēks pieņem lēmumu, kam viņš kalpos - saviem personīgajiem mērķiem vai augstiem ideāliem. Ar savu izrādi mēs vēlamies atgādināt tieši par to."

Iestudējuma "Revidents Sylagolā" scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Inga Bermaka Apiaha, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs. Lomās: Jānis Jarāns, Maija Korkliša, Zanda Mankopa, Roberto Meloni, Nikolajs Gedzjuns, Līga Ivanova, Kristīne Veinšteina, Ritvars Gailums, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Inese Ivulāne – Mežale, Mihails Abramovs.

Pirmizrāde - 24. novembrī plkst. 19.00, tuvākās izrādes - 25. novembrī plkst. 17.00 un 16. decembrī plkst. 17.00. Iestudējums paredzēts skatījājiem, kas vecāki par 16 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39360404sec.