4. Latvijas Keramikas biennāle izsludina programmu

Aktualizējot laikmetīgās keramikas nozīmi Latvijā un starptautiski, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās keramikas centru jau ceturto reizi organizē Latvijas Keramikas biennāli, šogad ar pasākumiem Rīgā, Daugavpilī un pat Portugāles pilsētā Aveiru.

Latvijas Keramikas biennāles centrālais notikums jau tradicionāli ir konkursa izstāde “Martinsona balva”, kas nemainīgi būs skatāma Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un kopā ar Rudens izstāžu sezonu tiks atklāta šī gada 8. septembrī. Līdz ar svinīgo atklāšanu tiks publiski paziņoti arī starptautiskās žūrijas izvēlēti konkursa izstādes starptautiskie un nacionālie laureāti.

Šogad “Martinsona balvai” tika saņemti 685 izcili pieteikumi no māksliniekiem no 71 valsti pārstāvošiem māksliniekiem, tostarp 68 pieteikumi no Latvijas māksliniekiem, kas ir līdz šim lielākais pieteikumu skaits Martinsona Balvas konkursa izstādes vēsturē.

Vēl biennāles programmas ietvaros tiks atklātas vairāk nekā 10 jaunas laikmetīgās keramikas izstādes, varēs piedalīties godalgotā Latvijas keramiķa Daiņa Pundura performancē.  Daugavpils Cietokšņa kazemātos tiks atklāta keramikas krātuve un izdots katalogs, kurā dokumentēta Daugavpils Martinsona mājā skatāmā Pētera Martinsona ekspozīcija “Sapņu pilsēta”.

BIENNĀLES PROGRAMMA:

17. AUGUSTS 17.00

Rīgas Porcelāna muzejs, Kalēju iela 9/11, Rīga

    • IZSTĀDES “GLEZNOJUMI” ATKLĀŠANA

Izstāde prezentē dažādu paaudžu autorus, kuri labprāt ikdienā vai tikai īpašos gadījumos rada savus unikālos apgleznojumus. Porcelāna baltā, gludā virsma un trauslā materialitāte iedvesmo plašu mākslinieku loku radīt gleznojumus atšķirīgā stilā, rokrakstā un tehnikā.

    • SIMPOZIJA “KUR" IZSTĀDES ATKLĀŠANA

No 3.-12. jūlijam Saldus Mūzikas un mākslas skolā notika Keramikas mākslas simpozijs “KUR” 2023. Tajā piedalījās mākslinieki - Ieva Jurka, Esmeralda Purvišķe, Jānis Leimanis, Diāna Boitmane, Lauri Kilusk, Joonas Parve, Elvīra Mahte, Kristīne Ozola, Baiba Šēna, Agnese Sunepa, Rūdis Pētersons. Izstādē vienkopus skatāms visu simpozija dalībnieku veikums.

18.00

Rīgas Mākslas telpa, Kungu iela 3, Rīga  

    • 4. LATVIJAS KERAMIKAS BIENNĀLES ATKLĀŠANA

    • SANITAS ĀBELĪTES IZSTĀDES “TERRA” ATKLĀŠANA

Porcelāna mākslinieces Sanita Ābelīte darbnīcā gluži kā sapņu mājiņā top skaisti trauki, rotas un figūras, kas ietērpjas krāšņos glazūras toņos. Kopš 2006. gada sarīkojusi vairākas personālizstādes, piedalījusies simpozijos, rezidencēs un grupu izstādēs daudzās Latvijas pilsētās, kā arī Dānijā, Baltkrievijā, Itālijā, Ziemeļkiprā, Ķīnā un citviet.

6. SEPTEMBRIS 18.00

Rīgas Mākslas telpa, Kungu iela 3, Rīga  

    • PORTUGĀĻU LAIKMETĪGĀS KERAMIKAS IZSTĀDES “KOPSOLĪ” ATKLĀŠANA

Izstāde piedāvā portugāļu mākslinieku darbus no Aveiru Starptautiskās keramikas mākslas biennāles kolekcijas, kas tiek veidota kopš pašiem biennāles aizsākumiem. Skatītājam būs iespēja ielūkoties Portugāles laikmetīgās keramikas attīstībā trīs desmitgažu griezumā, kas izstādes darbos datējams no 1991. gada līdz mūsdienām.

8. SEPTEMBRIS 14.00

Galerija 4METRI, Hospitāļa iela 8, Daugavpils

    • ELĪNAS TITĀTES UN UNAS GURAS DUBULTIZSTĀDES ATKLĀŠANA

Elīnai raksturīgs estētiski un tehniski filigrāns rokraksts. Mākslas darbos, to formās un faktūrā jaušama dabas klātbūtne, tomēr tiem nepiemīt tiešas norādes uz konkrēto. Savukārt Unas Guras darbi ir rotāti ar ritmisku “pumpu” rakstu, tādējādi atklājot papildu dimensiju mākslinieces veidotajos keramikas objektos.

15.00

Martinsona mājas pagalms, Nikolaja iela 1, Daugavpils

    • Daiņa Pundura performance “Vizualizējot gravitāciju”

    • Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemātos atvērtās laikmetīgās keramikas krātuves atklāšana

    • Pētera Martinsona memoriālā kataloga atvēršana

16.00

Marka Rotko mākslas centrs, Mihaila iela 3, Daugavpils

    • Starptautiskās konkursa izstādes “MARTINSONA BALVA” atklāšana un apbalvošanas cerEmonija

Starptautiska keramikas konkursa izstāde “Martinsona balva” ir keramikas mākslas vitalitātes apliecinājums, kā arī veltījums pasaulslavenajam Latvijas keramiķim Pēterim Martinsonam. Konkursa izstādei piesakās gan individuāli mākslinieki, gan arī mākslinieku grupas no visas pasaules, iezīmējot jaunākās tendences sava reģiona mākslā un to sasauci ar saviem personīgajiem radošajiem meklējumiem.

    • Kaspara Geiduka izstādes “ELEMENTI” atklāšana

Atkārtoti tiek piedāvāta Kaspara Geiduka izstāde “Elementi”, kas pandēmijas ierobežojumu labirintos palika plaši nepamanīta. Izstāde “Elementi” aptver gan sociāli aktuālas un šodienīgas tēmas, gan jautājumus par ķermeni, tā strukturālo uzbūvi un sevis apzināšanos, gan instinktīvi veidotus objektus, caur kuriem mākslinieks reflektē par dabas formu daudzveidību, radot interpretāciju par mikrokosmu, telpu un tās uzbūvi.

    • Agnes Šemberaites (LT) izstādes “BAIĻU VĀRDOŠANA” atklāšana

Izstādē skatāmas keramikas skulptūras, kuras darinājusi ievērojamā lietuviešu keramiķe, 2021. gada Latvijas Keramikas biennāles konkursa izstādes “Martinsona balva” Zelta godalgas ieguvēja Agne Šemberaite. Mākslinieces daiļrade ietver nepārtrauktu cilvēka dabas izpēti, drosmīgi interpretējot pasaku un zinātniskās fantastikas tēmas un varoņus, dažādu kultūru rituālās prakses, mītiskos uzskatus un arheoloģiskos totēmus.

4. OKTOBRIS 17.00

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu iela 10, Rīga

    • Korejas laikmetīgās keramikas izstādes “PAŠTERAPIJA” atklāšana

“Pašterapija” veido stāstu par mākslinieku izjūtām saistībā ar laika mūžīgo ritējumu un esības brīža skaudro apzināšanos. Izstāde apkopo 16 Korejas keramiķu 55 mākslas darbus. Tās ir gan vēsturisku atmiņu atsauces daudzfigūru kompozīcijās, gan oriģināli veidoti keramikas trauki.

28. OKTOBRIS

Aveiru pilsētas muzejs, Portugāle

    • Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes “BALTIC CURRENT” atklāšana

Baltijas valstu laikmetīgās keramikas attīstība, aktuālās tendences un reģiona rokraksts vērienīgā izstādē, kas solās būt īsts atklājums portugāļu skatītājam. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.94730902sec.