Rotko centra rudens izstāžu sezonas atklāšanā paziņos Martinsona balvas ieguvējus

Piektdien, 2023. gada 8. septembrī, plkst. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā gaidāma rudens izstāžu sezonas atklāšana ar vispasaules konkursa izstādes “Martinsona balva 2023” apbalvošanas ceremoniju un laureātu paziņošanu.

 Šī gada rudens sezonas toni Rotko centrā, Daugavpils cietoksnī, Daugavpilī un citviet Latvijā nosaka 4. Latvijas Keramikas biennāles programma, mākslinieki un aktuālās tendences pasaules laikmetīgajā keramikā.

Rudens izstāžu sezonas un 4. Latvijas Keramikas biennāles centrālais notikums ir starptautiskā konkursa izstāde “Martinsona balva 2023”, kurai šogad saņemti 685 izcili pieteikumi no 71 valsti pārstāvošiem māksliniekiem, tostarp 68 pieteikumi no Latvijas, kas ir līdz šim lielākais skaits balvas vēsturē un pārliecinošs apliecinājums tās nozīmībai pasaules mērogā. Martinsona balvas kopējais balvu fonds (20 000 EUR) tiks sadalīts starp bronzas, sudraba un zelta godalgu ieguvējiem nacionālajā un starptautiskajā kategorijā. Visi eksponētie darbi tiks iekļauti izstādes katalogā, bet dalībnieki būs gaidīti visos biennāles pasākumos.

Vēl Rotko centra rudens izstāžu sezonā tiks atklāta 3. Latvijas Keramikas biennāles konkursa izstādes “Martinsona balva 2021” zelta godalgas ieguvējas, lietuviešu keramiķes Agnes Šemberaites, personālizstāde “Baiļu vārdošana”. Turpat līdzās būs skatāma arī “Martinsona balvas 2018” bronzas godalgas ieguvēja, mākslinieka Kaspara Geiduka, piemiņas personālizstāde “Elementi”. Agnes Šemberaites daiļrade ietver nepārtrauktu cilvēka dabas izpēti, drosmīgi interpretējot pasaku un zinātniskās fantastikas tēmas un varoņus, dažādu kultūru rituālās prakses, mītiskos uzskatus un arheoloģiskos totēmus. Savukārt izstāde “Elementi” aptver gan sociāli aktuālas un šodienīgas tēmas, gan jautājumus par ķermeni, tā strukturālo uzbūvi un sevis apzināšanos, gan instinktīvi veidotus objektus, caur kuriem mākslinieks reflektē par dabas formu daudzveidību, radoši interpretējot mikrokosmu, telpu un tās uzbūvi.

Līdztekus keramikas mākslai rudens sezonu Rotko centrā veido spilgts un izteiksmīgs Latvijas laikmetīgās glezniecības pārstāvis – mākslinieks Uldis Čamans – ar izstādi “Mirkļa piezemēšanās”. Ulda Čamana glezniecība balstās juteklisku sajūtu mudžekļos, dinamisku notikumu pretnostatījumos. Lai arī ir grūti definēt raksturīgāko mākslinieka daiļradē, jāizceļ smalki sabalsotais, bālais rīta starojums, kas uzplaiksnī vai ikkatrā gleznā.

Rudens izstāžu sezonas svinīgā atklāšana 8. septembrī ir tikai neliela daļa no 4. Latvijas Keramikas biennāles pasākumu programmas. Pirms svinīgās ceremonijas Rotko centrā plkst. 14.00 āra stikla galerijā 4METRI Hospitāļa ielā 8 tiks atklāta mākslinieču Elīnas Titānes un Unas Guras keramikas dubultizstāde “3+4”. Savukārt plkst. 15.00 Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemātos tiks atvērta laikmetīgās keramikas krātuve. Martinsona mājā būs vērojama starptautiski atzītā latviešu keramiķa, divkārtēja Martinsona balvas ieguvēja Daiņa Pundura performance “Vizualizējot gravitāciju” un Pētera Martinsona memoriālā kataloga prezentācija.

Ieeja pasākumos – bez maksas.

Rudens izstāžu sezona apmeklētajiem būs pieejama līdz 2023. gada 19. novembrim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.39520788sec.