Tiks apbalvoti laikmetīgās keramikas konkursa izstādes «Martinsona balva 2023» uzvarētāji

2023. gada 8. septembrī plkst. 16:00, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, notiks šī gada Latvijas keramikas biennāles centrālais pasākums - starptautiskās konkursa izstādes “Martinsona balva 2023” atklāšana un apbalvošanas ceremonija, kurā tiks paziņoti uzvarētāji, sadalot kopējo balvu fondu – 20 000 eiro. Konkursā šogad saņemti 685 izcilu darbu pieteikumi no 71 valsti pārstāvošiem māksliniekiem, tostarp 68 pieteikumi no Latvijas keramiķiem, kas ir līdz šim lielākais pieteikumu skaits balvas vēsturē.

Konkursa izstāde “Martinsona balva 2023” šogad saņēma līdz šim lielāko pieteikumu skaitu konkursa izstādes vēsturē. No 685 pieteikumiem pirmajai konkursa kārtai žūrija izvēlējās 64 darbus jeb 22 darbus no Latvijas un 42 starptautisko mākslinieku darbus, pārstāvot 28 valstis, tai skaitā, Ķīnu, Taizemi, Čīli, Japānu, Austrāliju un citas pasaules valstis. Pēc konkursa pirmās kārtas tika izvēlēti darbi, kas piedalās izstādē, un tos varēs apskatīt Rotko centrā. Pēc otrās konkursa kārtas tiek izvēlēti trīs “Martinsona balvas” uzvarētāji bronzas, sudraba un zelta godalgu kategorijās nacionālā un starptautiskā līmenī, sadalot kopējo balvu fondu – 20 000 eiro.

Uz pirmo atlases kārtu darbi žūrijai tika nosūtīti anonīmi, proti, žūrijai bija pieejami tikai darbu attēli, nosaukumi, izmantotās tehnikas, izmēri un autora valsts, tādējādi vērtēšanas centrā izvirzot pašus darbus un vērtējot mākslinieku vizuāli tehnisko sniegumu.

Turpina viens no biennāles kuratoriem Aivars Baranovskis: “Žūrijas pamatkritērijs ir vizuāli tehniskais risinājums, proti, vai mākslinieks ir spējis sasniegt vizuālo efektu. Šis efekts savukārt balstās arī tajā, cik labi ir iespējams nolasīt mākslinieka idejisko vēstījumu. Tehniskais risinājums ir ārkārtīgi svarīgs keramikas mākslā, savukārt spēja un varēšana ideju iekļaut materiālā - paspilgtina darba idejisko pusi. Materiāls šajā izstādē tik tiešām ir primārs. Katrs no māksliniekiem ir savas jomas profesionālis, un žūrija izvērtēja, vai darbs tehniski un mākslinieciski atbilst visiem kritērijiem, lai tiktu iekļauts šāda līmeņa izstādē, kas keramikas mākslā ir augsts apliecinājums arī pasaules mērogā.”

A. Baranovskis atklāj, ka 7. septembrī konkursa otrajā kārtā žūrijas pārstāvji vērtēs darbus klātienē, Rotko centrā, Daugavpilī. “Gan pirmās, gan otrās kārtas balsojumos žūrija viens otra balsojumus nezina, tādējādi šis būs matemātiski balstīts vērtējums. “Martinsona balvas” konkursa žūrijai ir liela starptautiskā pieredze keramikas pētniecībā, izstāžu kūrēšanā, un viņi ir plaši pazīstami pasaules eksperti šajā mākslas jomā,” atzīst A. Baranovskis.  

“Martinsona balva 2023”  žūrijas sastāvā ir Latvijas Keramikas biennāles kurators, mākslinieks Valentīns Petjko, mākslinieks, pasniedzējs, “Martinsona Balva 2021” uzvarētājs Nacionālajā kategorijā Dainis Pundurs, māksliniece, kuratore, “Martinsona Balva 2021” uzvarētāja Starptautiskajā kategorijā Agne Šemberaite (Lietuva), starptautiskā keramikas žurnāla "Ceramics now" galvenais redaktors Vasi Hirdo (Rumānija), mākslas zinātniece, Faencas Starptautiskā keramikas muzeja direktore Claudia Casali (Itālija), māksliniece, Starptautiskās keramikas akadēmijas Ženēvā biedre un bijusī valdes locekle Ilona Romule (Latvija), Aveiru Keramikas mākslas biennāles pārstāve Andreia Vale Lourenco (Portugāle) un Ceramic Art Andenne mākslinieciskā vadītāja Gaëlle Cornut (Beļģija).

Atklāšanas programma 8. septembrī:

    • Galerijā 4METRI, plkst. 14:00, notiks Unas Guras un Elīnas Titānes dubultizstādes “4+3” atklāšana.

    • Martinsona mājā, Nikolaja ielā 1, plkst. 15:00, notiks Daiņa Pundura performance/instalācija ”Vizualizējot gravitāciju”. Turpat notiks arī Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemātu Laikmetīgās keramikas krātuves atklāšana un Pētera Martinsona memoriāla kataloga atvēršana.

    • Rotko centrā, Mihaila ielā 1, plkst. 16:00, notiks  “Martinsona Balva” apbalvošanas ceremonija

Latvijas Keramikas biennāles ietvaros vēl notiks sekojoši pasākumi:

    • līdz 30. septembrim Sanitas Ābelītes personālizstāde “Terra”.

    • līdz 15. oktobrim starptautiskā keramikas simpozija “KUR” izstāde Rīgas Porcelāna muzejā.

    • 6. septembrī portugāļu laikmetīgās keramikas izstādes “Kopsolī” atklāšana un tikšanās ar kuratoriem un māksliniekiem Rīgas Mākslas telpā.

    • 8. septembrī Agnes Šemberaites (Lietuva) personālizstādes atklāšana Rotko centrā, Daugavpils cietoksnī.

    • 4. oktobrī Korejas laikmetīgās keramikas izstādes “Pašterapija” atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgā.

    • 28. oktobrī Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes “Baltic Current” atklāšana Aveiro pilsētas muzejā, Portugālē.

Ar detalizētu pasākumu programmu var iepazīties Rotko centra mājaslapā: https://www.rothkocenter.com/4-latvijas-keramikas-biennales-programma/

Biennāli organizē Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru un izstāžu norises vietām. Biennāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Latgales Kultūras programma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67127705sec.