Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāta jauna izstāžu sezona (video)

Uzreiz ar četru ekspozīciju atklāšanu Mākslas centrs nosvinēja 112. gadadienu kopš izcilā, Daugavpilī dzimušā mākslinieka Marka Rotko dzimšanas. Ar apsveikuma vārdiem pie klātesošajiem vērsās Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis. Šogad izstādes vieno tēma "Tabula rasa" ("Baltā lapa"). Nosaukumu var traktēt dažādi: kā pastarpinātu, filozofisku jēdzienu vai burtiski - kā priekšmetu. 25. septembrī, mākslinieka dzimšanas dienā, apmeklētāji, kas ieradās Rotko centrā, dāvāja tam zīmēšanas albumus vai baltu papīru, pretī saņemot iespēju bez maksas apskatīt visas izstādes. Viena no tām noslēdza izcilā glezniecības meistara piemiņai veltīto 11. Starptautisko simpoziju "Mark Rothko 2015". Tas norisinājās no 15. līdz 26.septembrim, un piedalījās 11 mākslinieki no 8 pasaules valstīm. Ievērojot tradīciju, simpozija laikā tika rīkotas meistarklases un pirmo reizi arī akvareļu glezniecības dienas. Iespēja strādāt M.Rotko dzimtenē, redzēt viņa darbu oriģinālus atstāja uz simpozija dalībniekiem neizdzēšamus iespaidus.

Daugavpiliete Karīna Korotkova ir viena no visjaunākajām simpozija dalībniecēm. Izstādē viņa parādīja savus darbus, kas veltīti Latgalei un Jānim Rainim. Viņa atzinās, ka jau sen sapņoja piedalīties simpozijā.

Daļa no darbiem, kuri tika radīti simpozija laikā, papildinās Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mūsdienu glezniecības kolekciju. Vēl viena izstāde "Nenosauktais...Nenotveramais..." iepazīstina ar pasaulē plaši pazīstamā spāņu gleznotāja Hosē Manuela Sirijas daiļradi. Speciālisti norāda, ka viņš izceļas ar prasmi balansēt starp brīvību, izplūdušām krāsām un ģeometrisku stingrību. Latviešu gleznotāja Valda Buša izstādes "Kas ir patiesība?" atklāšanā piedalījās viņa dēls Ilmārs. Vienlaicīgi ar izstādi Daugavpilī šajā dienā tika atklāta arī viņa tēva darbu izstāde Uzbekistānā.

Valdis Bušs ir pazīstams arī kā Jūrmalas mākslinieku grupas dibinātājs un pirmais vadītājs. Par sevi viņš mēdza teikt: "Esmu stiprs, kā jau čangals, bet spēks un izturība bija vajadzīgi kopš pašas jaunības". Viņa gleznas ir ekspresijas pilnas. Sauli viņš sauca par Gaismu, bet iekšējo nepieciešamību gleznot to zaļu nespēja paskaidrot vārdiem.

Mūsdienu keramikas izstāde ir patiešām unikāla, tā pārsteidz iztēli ar tēmu, tēlu, formu un izmantoto materiālu daudzveidību. Aplūkot četras jaunās ekspozīcijas būs iespējams līdz 8. novembrim. Oktobra sākumā Mākslas centrā tiks atklāts Starptautiskais grafikas simpozijs, bet pirmajās novembra dienās – tekstilmākslas meistaru simpozijs.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44399619sec.