Ogres muzejā skatāma izstāde «Padomju Jāņi»

No 2015. gada 2. jūnija līdz 4. jūlijam Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma izstāde "Padomju Jāņi" par latviešu tradicionālo svētku – Jāņu jeb Līgo svētku – svinēšanas kultūru padomju laikā.

Pagājušā gadsimta 1940. – 1980. gados krasas pārmaiņas piedzīvo pirmskara Latvijā godā celtās tradicionālās Jāņu jeb Līgo svētku ieražas. Jāņi kā spilgtākie latviešu tautas svētki radījuši padomju varas vēlmi tos izmantot, gan izrādot Latvijas iedzīvotājiem lojalitāti, gan aizliegt, pasludinot Jāņu svinēšanas tradīcijas par novecojušām un laika garam neatbilstošām. Rīkojot izbraukuma seminārus un informējot par darbaļaužu darba pienākumiem svētku dienās, pārdzejojot tradicionālās tautasdziesmas padomju folklorā, Jāņu svinēšanas kultūrā iemānīts varai vēlamais saturs.

Padomju gados Jāņu svinēšanas aizliegumu un atļauju viļņi periodiski nomaina cits citu – no pseidotautiskuma, "kreppapīra farsa" līdz striktam aizliegumam un cenzūrai visam ar Līgo un Jāņu vārdu saistīto. Tikmēr sadzīve attieksmē pret svētkiem ienes vēl lielāku krāsainību.

Izstādē "Padomju Jāņi" eksponētas pretrunīgā laika liecības par latviešu tradicionālo svētku pārvērtībām padomju gados. Fotogrāfijās redzam Jāņu svinēšanas kultūru – no slepenas svētku svinēšanas hipiju komūnā līdz gumijas riepu instalācijas veidošanai tradicionālās pūdeles vietā 1970. gadu sākumā. Par alus dzeršanas kultūru vēsta dažādu materiālu alus kausi, tolaik iecienītu dzērienu etiķetes un populārās Lielvārdes "Lāčplēša" alus darītavas muciņas.

20. gs. otrajā pusē par populāriem padomju dzīvesstila atribūtiem kļūst suvenīri, sīkplastikas figūriņas, kuras, ražotas gan rūpnieciski, gan autortirāžās, ilustrē padomju laikam raksturīgo sortimentu un sīkplastikas dizainu konkrētajā tēmā.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Rīgas Pašvaldības kutūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Andreja Pumpura Lielvārdes muzeju un Gunāru Dzeni (Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs).

Izstāde "Padomju Jāņi" skatāma līdz 4. jūlijam, ieeja izstādē bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49042106sec.