Lido Medalus ražošanai izmanto 900 kilogramus medus gadā

Lido Atpūtas centra vārds lielai daļai no mums saistās ar Krasta ielas milzīgajām iespējām ēdienkartē, slidotavu un skaistāko Ziemassvētku eglīti. Taču ne visi zina, ka turpat darbojas Latvijā vienīgā restorāna tipa mazā alus darītava, kur tiek brūvēts tikai dzīvais alus pēc LIDO alus darītāju receptēm. Alus brūvēšanu ikviens var vērot klātienē - LIDO Atpūtas centra Alus pagrabā, taču ar to mums nepietiek. Aicinājām uz sarunu alus darītavas vadītāju Vaidu Zīli.


Kas tad īsti ir šī letiņu iecienītā dzira

Alus ir mazalkoholisks dzēriens, ko iegūst no iesala, ūdens un apiņiem, raudzējot ar speciālām rauga šķirnēm.

Tas ir viens no retajiem dzērieniem, kas lepojas ar četrām vissvarīgākajām dzērienu īpašībām. Tas ir atspirdzinošs, veldzējošs, garšīgs un baudviela jeb viegli reibinošs. Popularitātes ziņā tikai tēja un ūdens apsteidz šo unikālo dzērienu, kurš nu jau labu laiku īpaši cienīts arī Latvijā. 

"Galvenās alus sastāvdaļas ir iesals, apiņi, ūdens un raugs. Tātad, ja gribam uzzināt, no kā dara alu, atliek atcerēties augstāk minēto definīciju.  Šeit nav vietas nekādiem aizvietotājiem, kā to praktizē ar citiem dzērieniem un pārtikas rūpniecībā. Kā "senči" teikuši, tā jābūt! Tā protams ir liela māka brūvēt labu alu, un ļoti svarīgi ir pareizi sagatavot izejvielas, sākot ar miežu audzēšanu, no kā gatavo iesalu un beidzot ar ūdeni, no kā sastāvā esošajiem sāļiem un minerāliem ir atkarīgs kādu "miestiņu" dzersim," skaidro Vaida.

Iedalījums un klasifikācija

Alus iedalījums nav vienots visā pasaulē. Atšķirības vērojamas pat katras valsts ietvaros, nemaz nerunājot par tādām alus lielvalstīm kā Vācija un Čehija.

Gaišais vai tumšais - šim dalījumam par pamatu kalpo tas, no kāda iesala gatavots alus. Gaišais gatavots no Pilzenes tipa iesala, bet tumšais no krāsu vai karameļiesala. Savukārt pasaulē alu iedala pēc blīvuma (ekstraktvielu daudzums misā). Lietotāji blīvumu dēvē arī par alus stiprumu, tomēr tas nav alkohola daudzums tajā, lai arī nereti alum ar augstāku blīvumu atbilst arī lielāks alkohola saturs.
Pēc alkohola satura  - piemēram, alus ar alkohola daudzumu līdz 3,5 tilp.% tiek saukts par vieglu, bet līdz 7 tilp.% par stipru.
Pēc kvalitatīvajiem rādītājiem alus iedalās parastajā (plaša patēriņa), pirmās sķiras, augstākā labuma, augstākās klases.
Pēc tehnoloģiskā procesa alu iedala klasiskajā, filtrētajā, nefiltrētajā alū ar raugu un pasterizētajā.
• Ir arī dažādi speciālie ali, kur ražošanas procesā tiek izmantots kāds īpašs raugs vai kāda cita speciāla sastāvdaļa. Tā rodas piemēram, rūgtais alus, baltalus.

Lido alus un darītava

Lido alus pagrabā vienlaicīgi tiek brūvētas trīs dzīvā alus šķirnes: LIDO Gaišais, LIDO Speciālais un LIDO Medalus. Iesala materiāls tiek iepirkts no Somijas, Dānijas, bet apiņi no Vācijas. Alus tiek tirgots visos LIDO bāros un restorānos, arī dažādos publiskos pasākumos, kā arī pildīts līdznešanai 2 litru un 5 litru stikla pudelēs. LIDO alus netiek tirgots veikalos vai kur citur.

"Ikviens Alus pagraba apmeklētājs, dzerot alu, var vērot arī alus darīšanas procesu klātienē. Tikko saražotais gatavais alus pa tiešo no alus darītavas nonāk Atpūtas centra apmeklētāju alus kausos."

Popularitāte un kvalitāte šai produkcijai nav apstrīdama, jo uzzināma par neskaitāmajiem apbalvojumiem, ar ko trīs Lido šķirnes var lepoties - LIDO alus ir ieguvis zelta un bronzas medaļas starptautiskajā konkursā "Riga Beer 2001", izcilu un ļoti labu vērtējumu Latvijas Alus darītāju savienības profesionālajās degustācijās 2002., 2003. un 2005. gadā, sudraba medaļu 10. starptautiskajā pārtikas konkursā "Riga Food 2006" un daudz kur citur.

Izrādās, LIDO Speciālais nefiltrētais alus ir populārākā LIDO alus šķirne. Tam ir izteikta iesala apiņu garša ar vieglu karameles toni un patīkamu apiņu rūgtumu. Savukārt LIDO Medalus ražošanai tiek izmantots dabīgais medus. LIDO Medalum ir viegli akcentēts medus garšas tonis, tīkams apiņu rūgtums un medus aromāts.

Stāsts par alu un tā darīšanas ikdienu šķiet neizsmeļams, tāpēc kopā ar vadītāju Vaidu Zīli nolēmām ieskicēt lasītājam interesantākos faktus:

• Ražošanas iekārtas no Austrijas tika atvestas 1999. gada 17. jūlijā, un Alus darītava sāka darboties 1999. gada 27. jūlijā.
• Alus darītavas sirds - misas vārītava- atrodas restorāna zālē.
• Lido Alus darītava ir pirmā un vienīgā restorāna tipa alus darītava Latvijā un dienā spēj saražot 950 litrus gatavā nefiltrētā alus.
• Lido Alus darītavā strādā tikai 4 cilvēki
• Viena alus šķirne tiek vārīta 10 stundas. 10 stundās izvārās 1000 litri misas, bet kopējais alus darīšanas process ir no 21 līdz 28 dienām.
• Alus bāros alus nonāk pa speciāliem vadiem jeb "pitoniem". Garākais no tiem ir 92 m garš.
• Lido alus tiek gatavots no 4 iesalu šķirnēm.
• Gadā Medalus ražošanai tiek izmantoti 900 kg dabīgā medus.
• Alus pagrabā (alus dzeršanas sezonā) sestdienās un svētdienās tiek izdzerts ap 1000 litriem alus.
Līgo svētkos tiek patērēts ap 2800 litru Lido alus.

Vairāk informācija par atpūtas kompleksu Lido www.lido.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Avis
,


Rixwell Elefant Hotel semināru telpas
,


airBaltic
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56241798sec.