Dabas liegumā un svētvietā “Zilaiskalns” noslēgusies arheoloģiskā izpēte

Kā iepriekš vēstīts, šī gada augusta vidū Kocēnu novada domes uzdevumā SIA “Arheoloģiskā izpēte” arheologu grupa dabas lieguma un svētvietas “Zilaiskalns” teritorijā esošajā Imanta kalniņā uzsāka arheoloģiskās izpētes darbus, lai noskaidrotu, vai plānotās skatu platformas būvdarbu zonā atrodas apbedījumi vai citas arheoloģiskas vērtības.

Pašvaldība ir saņēmusi arheoloģiskās izpētes darbu ziņojumu, kurā norādīts, ka plānotās skatu platformas būvniecības vietā, pētītajos laukumos, arheoloģiskas liecības par cilvēku apbedījumiem nav konstatētas.

Kocēnu novada dome īstenojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstība (ELFLA) līdzfinansētu projektu “Dabas lieguma un svētvietas “Zilaiskalns” infrastruktūras uzlabošana”, plāno izbūvēt skatu platformu ar barjeru kalna stāvākās un bīstamākās nogāzes malā, kā arī uzstādīt informatīvo stendu pie takas, kas ved no Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra uz kalna virsotni.

Projekta ietvaros Elektroniskajā iepirkumu sistēmā ir izsludināta iepirkuma procedūra “Skatu platformas un informatīvā stenda būvniecība svētvietā un dabas liegumā “Zilaiskalns”, un pretendenti aicināti iesniegt piedāvājumus līdz 29. septembrim plkst. 10.00.

1998. gadā Zilamkalnam piešķirts valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa statuss “Zilais kalns ar Upurakmeni – kulta vieta un viduslaiku kapsēta”, savukārt 2006. gadā ar Kocēnu pagasta domes lēmumu kalnam tika piešķirts vietējās Svētvietas oficiāls statuss.

Zilaiskalns kļūst par arvien populārāku galamērķi gan interesentiem no Latvijas, gan ceļotājiem no ārvalstīm. Interesi par Zilokalnu veicina arī līdz šim pašvaldības veiktie ieguldījumi tā apkārtnes labiekārtošanā – 2017. gadā, īstenojot LEADER projektu “Zilākalna svētvietas teritorijas labiekārtošana”, kalna virsotnē tika atjaunoti enerģētiskie apļi, savukārt 2019. gada nogalē noslēdzās kultūrvēstures un apmeklētāju centra izveide industriālā mantojuma objektā – Zilākalna ūdenstornī.

Jau paveiktais un projektā iecerētais veidos kompleksu piedāvājumu tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem, kuriem Zilaiskalns ir iemīļota pastaigu vieta visos gadalaikos.

Projekta attiecināmās izmaksas ir 15 000 eiro, no kuriem 13 500 eiro ir Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.03.2024 - 23.03.2024 Alīsijas Edelvaisas (Austrija) koncerts Valmieras TIC
22.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā koncertēs austriešu dziesminiece, multiinstrumentāliste, cirka māksliniece un aktrise Alīsija Edelvaisa. | Skatīt vairāk
25 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 21.03.2024 Eksotiska atpūta - pēdējās vietas! Estravel Latvia
Ieleciet vasarā jau tyagad! - pēdējie lidojumi uz eksotiskiem galamērķiem Āzijā - Bali, Taizeme, Maldīvu salas... Tagad un tūlīt! | Skatīt vairāk
no 1329 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16296601sec.