Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – «Vidusmeži keramika» un Līču skolas saimnieki Linda un Rinalds Zelti

Linda un Rinalds Zelti ir radoši un apņēmības pilni cilvēki, kuri, realizējot savas idejas, rada skaistus keramikas traukus, rūpējas par Līču skolu, īsteno jaunus pasākumus un ar sapņiem par nākotni jau saimnieko savā daudzfunkcionālajā veikalā-darbnīcā-galerijā Āža krogā. Viņi labi pazīst Rīgas burzmu un jau kopš abu pazīšanās brīža no 14 gadu vecuma sapņojuši par dzīvi laukos. Tieši tas ir atvedis ģimeni uz Mazsalacu – vietu, kur čalo Salacas upe un visapkārt valda dabas ieskauts miers.

“Vidusmeži keramika” stāsts sākās laikā, kad pāris vēl dzīvoja Rīgā un Linda kopā ar draudzenēm nolēma doties uz keramikas nodarbību. Šīs nodarbības iedvesmota, Linda sāka izgatavot savus traukus un kopā ar Rinaldu ekperimentēja ar vietējiem Salacas māliem un apdedzinājuma tehnikām, uzmūrējot pirmo malkas cepli. Kad hobijs pārauga nopietnākā nodarbē, Linda un Rinalds devās uz Saldu pie podnieka Arta Kleinberga, lai uzkrātu vērtīgas zināšanas, kas viņiem lieti noderējušas sava “Vidusmeži keramika” ceļa uzsākšanā. Aizraušanās pārtapa par sirdsdarbu, un nu, keramikas materiāla iedvesmota, Linda ir ieguvusi arī augstāko izglītību Latvijas Mākslas akadēmijā, lai arī sākotnēji apgūtā profesija bijusi saistīta ar vides zinātni. “Viss salikās ļoti organiski un dabiski. Sapratām, ka keramika ir tas, ar ko mēs varētu nodarboties, dzīvojot laukos,” saka Linda. Lielākoties traukus rada Linda, savukārt Rinalds, starp ikdienas projektiem un darbiem uz kino laukuma, vada malkas cepļu kurināšanu un šad tad uzveido kādu keramikas trauku. Lielākie izaicinājumi bijuši tieši ar veiksmīgu cepļa izveidošanu jeb, kā mākslinieki paši to labprātāk sauc, piedzīvojumi, kas pēc vairākiem mēģinājumiem rezultējušies lieliski funkcionējošā iekārtā.

Iedvesmu Linda un Rinalds atrod vidē sev apkārt un seko līdzi arī citu darbiem. Īpaši viņus iedvesmo Āzijā radīti trauki un Āzijas izkoptā un lielā cieņā turētā tējas kultūra. Īpašus, tējai piemērotus un skaistus traukus Linda rada arī “Vidusmeži keramikā”. Tieši šis produkts ir lielā cieņā dažādās pasaules valstīs, tādēļ var teikt, ka Mazsalacā radītie keramikas trauki no vietējā Latvijas māla atrodami teju katrā pasaules kontinentā. Savukārt vietējie iedzīvotāji, īpaši ģimenes, labprāt iesaistās radošajās darbnīcās, tādējādi bagātinot savu ikdienu ar keramikas iepazīšanu. Reiz arī kāds puisis no Ekvadoras uzgājis Lindas sociālā medija Instagram profilu un aizrautības pilns vēlējies braukt mācīties un iedvesmoties, klātienē apskatot keramikas mākslas darbus un to radīšanas procesu, taču šos plānus izjaukusi Covid-19 pandēmija.

“Ja tu dari savu darbu ļoti labi un pēc labākās sirdsapziņas, viss pārējais vienkārši nāks,” reiz teikusi viņu ģimenes draudzene, un nu tā kļuvusi par frāzi, kas Lindu iedvesmojusi – viņa ir pārliecināta, ka tieši tā ar viņu ir noticis. “Vidusmeži keramika” izstrādājumos cilvēki augstu vērtē to kvalitāti un unikalitāti, kas nav raksturīga neviena cita keramiķa mākslas darbiem. Personīgā pieeja un viesmīlība pret katru klientu ir liela vērtība ne tikai viesiem, bet arī viņiem pašiem, jo tieši šādi viss kļūst patiesāks. Lindai un Rinaldam ir svarīgi sniegt padziļinātas zināšanas katram, kurš viņus apciemo, jo pētniecība iet roku rokā ar produktu ražošanu.

Keramiķi vislabprātāk aicina ciemos uz “Vidusmežiem” tieši siltajā gada laikā, jo aktivitātes lielākoties notiek dabā, rūpējoties par savu un viesu labsajūtu. Keramikas izstrādājumus klienti visvairāk izvēlas tieši Ziemassvētku laikā, gādājot dāvanas sev un saviem mīļajiem. Savukārt gada pirmie mēneši ir vislabākais laiks jaunu ideju un iedvesmas krāšanai. Radīšanas procesā Linda un Rinalds labprāt iesaista arī mazākos ģimenes locekļus – savus bērnus, kuri priekpilni piedalās visradošākajos procesos.

Draudzība un sadarbība ar kaimiņiem un sastaptajiem draugiem ir neatsverami svarīga jeb, kā Linda to dēvē, veiksmes atslēga. Ir prieks palīdzēt citiem un saņemt to pretī, kā arī vienkārši aprunāties, jo tieši tajā slēpjas lielākā vērtība. Vairāku gadu laikā izveidojusies arī veiksmīga draudzība ar kafejnīcas “Būda” un lauku mājas “Vači” saimniekiem Ēriku un Daniju, un nu viņi kopīgi sadarbojas, lai iedzīvinātu Āža krogu. Tur jau šobrīd iemājojusi kafejnīcas “Būda” ziemas rezidence un vietu piepildījušas cilvēku čalas, savukārt citās ēkas daļās notiek rosība, lai taptu “Vidusmeži” keramikas veikals-galerija, vieta meistarklasēm un darbnīcām, kā arī viesnīca.

Linda un Rinalds novēl ikvienam atrast savu mīļāko nodarbi, kas padodas vislabāk, darīt to pēc labākās sirdsapziņas, nesalīdzinot sevi ar citiem, jo tas nav svarīgi. Brīdī, kad atradīsi savu lietu, tevi atradīs arī domubiedri, sadarbības partneri un klienti. “Jebkurai lietai ir sava vieta pie sava cilvēka,” saka Rinalds. Galvenais darīt no sirds un darīt to labi, izkopjot savas prasmes. Jautā pēc padoma, nebaidies un sāc darīt!

Tūrisma uzņēmēju pieredzes stāstu interviju cikls šajā gadā ir noslēdzies - uz tikšanos nākamajā gadā ar jauniem un iedvesmojošiem stāstiem!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54574585sec.