Ludzā izveidota unikāla Latgales arheoloģisko un etnogrāfisko tērpu kolekcija

Ludzas novada pašvaldība sadarbībā ar 5 pašvaldībām Latgalē, Lietuvā un Baltkrievijā, kā arī biedrību "Latgales kulinārā mantojuma centrs" un Baltkrievijas lauku un ekotūrisma asociāciju "Адпачынак у вёсцы" īsteno projektu "Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana" (ENI-LLB-1-016) jeb BELLA CULTURE. Projekta vadošais partneris ir Krāslavas novada dome.

Projekta mērķis ir veicināt reģionālā kulinārā mantojuma un amatu prasmju saglabāšanu, tādējādi stiprinot reģionālo identitāti un piederības sajūtu, kā arī sekmējot pierobežas reģionu ekonomisko attīstību.

Ludzā projekta ietvaros ir izveidota seno latgaļu arheoloģisko (7.-13.gs.) un etnogrāfisko (18.-19.gs.) tērpu kolekcija.

Tautas tērpi ir ļoti nozīmīga un nacionāli savdabīga latviešu kultūras mantojuma sastāvdaļa. Ludzā izveidotā kolekcija ietver sevī 9 tērpu komplektus. Tie ir 3 sieviešu Latgales etnogrāfisko tērpu komplekti (Latgales, Lendžu un Ludzas apriņķa tērpi), 3 sieviešu arheoloģisko tērpu komplekti (ikdienas, goda tērps un pāreja uz etnogrāfisko), 1 vīriešu etnogrāfiskā tērpa komplekts un 2 vīriešu arheoloģisko tērpu komplekti. Tiks izveidots jauns tūrisma piedāvājums – "Ludzas tautas tērpu stāsts". Interesentiem būs iespēja redzēt visus 9 tērpu komplektus vienuviet, kā arī būs iespēja noklausīties stāstu par katru no tiem. Ekskursiju pieteikt varēs Ludzas novada tūrisma informācijas centrā.

Pirmo reizi tērpu kolekcija tika izrādīta projekta ietvaros rīkotajā festivālā 2019. gada 22. jūnijā - Ludzas pilskalnā notika starptautiskais kultūrvēstures festivāls "Sābri", kas pulcēja lielu dalībnieku skaitu no visām 3 projekta partneru dalībvalstīm. Festivāla organizēšanas vajadzībām tika iegādāts nepieciešamais aprīkojums. Festivāla apmeklētājiem bija iespēja iepazīties un nogaršot Latgales, Baltkrievijas un Lietuvas nacionālās virtuves ēdienus, pagatavotus turpat uz vietas, kā arī iepazīties ar šo valstu amatniekiem un to izstrādājumiem. Pasākuma laikā notika "Tautas tērpu parāde", kad festivāla dalībnieki rādīja un stāstīja par savas valsts tautas tērpu atšķirībām un īpatnībām, kas izraisīja lielu interesi un diskusijas gan pašu dalībnieku, gan apmeklētāju vidū.

Nākamais festivāls ir paredzēts 21. septembrī Lietuvas pilsētā Anīkščos, bet 2020. gadā festivāli norisināsies Krāslavā un Polockā.

Tāpat projekta ietvaros tiks izdotas 3 recepšu grāmatas, kurās tiks apkopotas vietējās gastronomijas vērtības. Savukārt plašs informatīva rakstura materiāls par vietējiem kulinārā mantojuma un seno arodu meistariem tiks apkopots drukātā izdevumā "Iepazīsti BELLA mantojumu un kultūru". Tiks rīkoti izglītojoši semināri un pieredzes apmaiņas braucieni tūrisma jomas speciālistiem un uzņēmējiem.

Šo projektu finansē Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 2014.-2020.gadam. Kopējās projekta izmaksas ir 792 657,69 EUR, ES atbalsts (90%) –  713 391,92.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
Latvija 3 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4476521sec.