Talsos «augšāmcēlusies» Kuršu pils

Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka no 10.-14.gs. Talsu pilskalnā bijis kuršu nocietinājums jeb pilsāts, bet Talsi bijuši kuršu zemes Vanemas centrs. Talsu pilskalnā un Vilkmuižas ezerā arheoloģiskajos izrakumos atrasti vairāki tūkstoši senlietu, kas liecina, ka Talsi vairākus gadsimtus bijis nozīmīgs kuršu centrs. Pilskalnā atrastas liecības par pavisam deviņiem apbūves periodiem.

Neviens, protams, īsti nezina, kāda pils izskatījusies, bet mums gribējās, ja ne pašu pili uzcelt, tad vismaz vizualizēt, kāda tā varēja būt. Tā tapa stends Talsu ezera krastā. Ilustrācijas autore - māklsiniece Inese Mīlberga, drukas darbi un uzstādīšana - SIA "Revix", finansējums - Talsu novada pašvaldība. Personīgs paldies par padomu un atbalstu māksliniecei Gunai Millersonei.

Teika par Nāroni

Talsu pils virsaitim bijusi skaista meita, vārdā Nārone, kurai uz pleca vienmēr sēdējis mazs dziedātājputniņš. Tas sargājis Nāroni un savu pili. Kamēr putniņš dzīvs, nekādi ļauni spēki nespējuši pilij kaitēt.

Aiz pilskalna Jušķu purvā dzīvojusi ragana ar savu dēlu Jurci. Kāda sirojuma laikā Jurcis ieraudzījis Nāroni, meitene viņam tā iepatikusies, ka gribējis to iegūt sev par sievu. Savu nodomu Jurcis pavēstījis mātei, bet tā Jurcim pastāstījusi par putniņu–sargātāju. Kad dēls mātei bezgala uzstājis, ka tomēr grib sev par sievu Nāroni, māte likusi lietā visas savas tumšās gudrības.

Tveicīgā jūlija naktī, kad pils logi bijuši vaļā, ragana sūtījusi uz pili savu gudro pūci, lai tā putniņu saplosa. Nodoms izdevies. Nu Jurcis ar saviem vīriem uzbrucis pilskalnam, pili aizdedzinājis un tā sākusi grimt. Bet pils pagalmā no Nārones ne vēsts. Raganas dēls pacēlies gaisā uz mātes dotā burvju mēteļa un apskatījis apkārtni. Ieraudzījis, ka pa meža ceļu skrien meitene, Jurcis lidojis pakaļ, bet Nārone skrējusi bez elpas. Viņš tomēr meiteni panācis, uzcēlis uz burvju mēteļa, un abi lidojuši atpakaļ. Nārone ar Jurci uzsākusi cīņu un ar mazu duncīti atgriezusi pa gabaliņam no burvju mēteļa. Kur gabals nokritis, tur izveidojies ezers. Tāpēc Talsu apkārtnē ir tik daudz ezeru. Kad abi cīnītāji sasnieguši pilskalnu, burvju mētelis vairs nav varējis viņus noturēt. Nārone un Jurcis nokrituši pilskalna pakājē, kur izveidojies ezers.

Ja kāds spētu pusnaktī, kad pulkstenis sit tieši divpadsmit, apskriet apkārt ezeram, tad nogrimusī pils atkal paceltos un Nārone kļūtu brīva.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49403405sec.