21. septembris vēsturē: Pirms vairāk nekā 100 gadiem par 6600 mārciņām nopērk Stounhendžu

Stonhendža ir piemineklis Lielbritānijā, kas celts neolīta un bronzas laikmetos (6000 - 2000 gadus p.m.ē), kas nozīmē, ka piemineklis ir aptuveni 4000 gadu vecs un tas ir viens no aizvēsturiskākajiem objektiem pasaulē. Stounhendža atrodas Viltšīras grāfistē, aptuveni 130 kilometrus uz dienvidrietumiem no Londonas. 

Īpatnējais objekts, kas arī ir viens no pasaulē populārākajiem pieminekļiem, veidots no riņķa veidā izvietotiem milzīgiem akmeņiem. Tā īpašās auras un arī vēsturiskuma dēļ, tas  ir viens no populārākajiem apskates objektiem pasaulē, ik gadu pulcējot ārkārtīgi daudz tūristu (aptuveni miljonu tūristu gadā). Arheologi domā, ka šie stāvošie akmeņi tika uzcelti starp 2500. un 2000. gadu p.m.ē., kaut gan apkārtējais zemes valnis un grāvis ir veidoti ap 3100. gadu p.m.ē. Pēc zinātnieku un astronomu domām, akmeņu piemineklis ir veidots kā senais Mēness un Saules kalendārs. Šo akmeņu izvietojums pieļauj, ka noteiktā laikā Saule spīd caur noteiktiem akmeņiem. Ir arī versija, ka sākotnēji monuments atradies Velsas teritorijā, bet aptuveni 500 gadus vēlāk, akmeņi pārvietoti uz to šā brīža atrašanās vietu. Šāda versija radusies, meklējot akmeņu izcelsmes vietu - kas, visdrīzāk, ir kāda 400 kilometru attālumā esoša klints. Tomēr pierādīts, ka klints izcirsta aptuveni 500 gadu pirms vēl akmeņi parādījās to esošajā atrašanās vietā.

Stounhendžas nosaukums veidojies no angļu vārdiem "stone" un "hange" jeb "uzkārtie akmeņi." Senie briti kompleksu sauca vienkārši par "Milžu danci".

Jebkurā gadījumā, 1915.gadā kāds brits šo, četrus tūkstošus gadu veco objektu nopirka savai sievai izsolē par 6600 mārciņām (kas šā brīža inflācijas un naudas vērtības kritumu rezultātā varētu būt ap 600 000 britu mārciņām). Lai arī viņa sieva bija aizsūtījusi viņu iegādāties krēslus vakariņu galdam, misters Cecils Čubs izsolē iegādājās Stonhendžu, ļoti pārsteidzot savu sievu. Tā kā Čubs bija gana turīgs un pazīstams advokāts, lai arī summa liekas liela, viņš to varēja atļauties. Izsolē Stonhendža tika ievietota, jo bija miris pēdējais zemes īpašnieks - Sers Edmunds Antrobus, neatstājot nevienu mantinieku pēc sevis.

Tiek vēstīts, ka sieva gan īpaši priecīga par šo pirkumu nebija, kas bija viens no iemesliem, kāpēc Čubs trīs gadus vēlāk Stonhendžu atdāvināja Anglijai. Ņemot vērā drīzo pieminekļa atdāvināšanu, pastāv arī spekulācijas, ka Čubs vienkārši nav vēlējies, lai ievērojamo objektu iegādātos kāds cilvēks no ārzemēm. Atdāvinot pieminekli, Čubs arī noteica, ka apkārtnē dzīvojošajiem nevajadzētu maksāt par objekta apskati, kamēr cilvēkiem no citām zemēm, "pienāktos piemest kādu šiliņu". Šobrīd ieeja Stonhendžā maksā 14,50 mārciņas, kas, spriežot pēc inflācijas datiem, ir mazāk nekā viens šiliņš.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.03.2024 - 27.02.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.03.2024 - 22.03.2024 Krakova,Zakopane un Augstie Tatri Latvia Tours
Zinātāji stāsta, ka Krakovā izdodas pašas labākās iepirkšanās tūres. Tur atrodami gan mazi saloniņi ar neredzētām lietām, gan arī visu zināmo | Skatīt vairāk
no 199.00 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21490312sec.