26. septembris vēsturē: Frānsiss Dreiks pabeidz savu ceļojumu apkārt pasaulei

Mūsdienās ceļojums apkārt zemeslodei varbūt nav nekas tik ļoti pārsteidzošs, kā tas bija 1580.gadā, kad to paveica Sers Frānsiss Dreiks - angļu viceadmirālis un kapteinis.

Tomēr tāpat Dreiks bija tikai otrs (vai trešais - vēsturnieki strīdās) cilvēks (kapteinis) pasaules vēsturē, kas ko tādu paveicis - 1580.gada 25.septembrī piestājot Plimutas ostā, Lielbritānijā. Kas ir vēl ievērojamāk, ņemot vērā, ka pirmo pasaules apceļojumu pirms 60 gadiem (1522) paveica Ferdinanda Magelāna komanda (jo Magelāns gāja bojā) - un pirms 44 gadiem (1536) Garsijas Džorfija de Loaisa ekspedīcijas izdzīvojušie jūrnieki (arī šis kapteinis ceļā gāja bojā), Dreiks bija pirmais kapteinis, kas veicis pilnu braucienu apkārt zemeslodei.

Šeit arī tiek izskaidrots kāpēc zinātnieki nav viensiprāt vai de Loaisa ekspedīcija būtu jāskaita pasaules apceļotāju skaitā vai ne - jo šīs ekspedīcijas kuģi tika iznīcināti ceļā un daži izdzīvojušie no sava ceļojuma atgriezās tikai pēc vairāku gadu būšanas gūstā.

Jebkurā gadījumā, Frānsiss Dreiks sava ceļojuma laikā atklāja jaunus ceļus un objektus, un par savu ceļojumu tika kronēts bruņinieka kārtā. Pēc 7 gadiem viņš arī bija viens no galvenajiem flotes komandieriem britu cīņās pret Spāņu Armādu.

Lai arī angļi Dreiku uzskata par varoni, Spānija viņu dēvē par pirātu dēļ viņa privātajiem sirojumiem pa jūrām. Spānijas karalis Filips II pat bija izsludinājis 20 000 dukātu (mūsdienu naudā - ap 7 miljoniem eiro) lielu atlīdzību par Dreika noķeršanu - vai nogalināšanu.

Savas raibās karjeras laikā viņš bija angļu viceadmirālis, tālbraucējkapteinis, kaperis, stūrmanis, vergu tirgotājs un Elizabetes ēras politiķis.

Dreiks gāja bojā ar dizantērijas epidēmiju 1596.gadā pie Puertoriko krastiem, pēc tam, kad viņš bija nesekmīgi mēģinājis iekarot šo zemi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.02.2024 - 23.03.2024 KRAUZE pret KRAUZI - Sarunu vakars Jaunmoku pils
23. martā pl. 19.00 Jaunmoku pilī iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru “Krauze pret Krauzi". | Skatīt vairāk
no 15.00 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11050701sec.