27. oktobris vēsturē: Tiek dibināta Amsterdama

Viena no Rietumeiropas mekām - Amsterdama, īstenībā ir jaunāka pilsēta nekā Rīga. Latvijas galvaspilsēta Rīga tikusi dibināta 1201.gadā, savukārt Amsterdama - tikai 1275.gada 27.oktobrī.

Tas gan nav traucējis Amsterdamai izveidoties par pasaulē atpazīstamāku pilsētu - un arī lielāku, jo Amsterdamā dzīvo aptuveni par 150 tūkstošiem cilvēku vairāk - ap 850 tūkstošiem (iedzīvotāju blīvums gan Nīderlandes galvaspilsētā ir divas reizes lielāks nekā Rīgā).

Pilsēta ir liels ekonomikas un finanšu centrs, kā arī nozīmīga ostas pilsēta. Ievērības cienīgs gan ir fakts, ka Nīderlandes valdība nav meklējama valsts galvaspilsētā, bet gan Hāgā. Pilsēta 2012. gadā pilsēta tika atzīta kā otrā labākā pilsēta pasaulē kurā dzīvot pēc ekonomiskās attīstības. Amsterdama ir viena no riteņbraucējiem draudzīgākajām pilsētām pasaulē ar plašu veloceliņu tīklu un daudziem kanāliem, kas devusi pilsētai iesauku "Ziemeļu Venēcija".

Amsterdamas vārds pirmo reizi parādījies 1275.gadā kā zvejnieku apmetnes nosaukums. Pilsētas tiesības tai gan piešķīra tikai sākot ar 1306. gadu, kopš kura laika pilsēta uzplauka, pateicoties tirdzniecībai ar Hanzas savienību. 17. gadsimtā tiek uzskatīts par Amsterdamas "zelta laikmetu", tajā laikā Amsterdama tika uzskatīta par vienu no bagātākajām pilsētām pasaulē. Amsterdama kļuva bagāta tirgojoties ar Ziemeļameriku, Baltijas jūras valstīm, Āfriku, Brazīliju un Indonēziju. Pilsēta kļuva par nozīmīgāko punktu graudu eksportēšanā un viens no galvenajiem finanšu centriem pasaulē.

Savukārt 18. gadsimtā Nīderlande pamazām zaudēja sava pozīcijas, līdz ar to Amsterdamas ostas nozīme samazinājās, jo priekšplānā izvirzījās Lielbritānija. Viszemāko punktu pilsētas attīstība piedzīvoja Napoleona karu laikā, kad Lielbritānija realizēja kontinentālo blokādi. Līdz ar industriālo revolūciju Amsterdamas osta atkal atdzima, sevišķi, kad tika izraksts kanāls, kas savienoja pilsētu ar Reinu.

Karu laikos, ierasts, pilsēta tika izolēta, tajā trūka resursu, tomēr tā netika nopostīta kā, piemēram, Vācijas pilsētas. Pilsētas vēsturiskais centrs ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Amsterdamā atrodas vairāki pasaulslaveni muzeji kā, piemēram, Nacionālais muzejs (Rijksmuseum) ar Rembranta (9 gleznas), Vermēra (4 gleznas) un Halsa darbiem, Van Goga muzejs (Van Gogh Museum), Rembranta muzejmāja (Rembrandthuis) un Annas Frankas muzejmāja (Anne Frankhuis). Pazīstama arī ar savu "sarkano lukturu" rajonu - Wallen, kurā uzbango prostitūcija. Pilsētā atrodas arī daudzi "Coffeeshop" - marihuānas kafejnīcas, kurās atļauts lietot marihuānu. Katru gadu pilsētu apmeklē apmēram 3,66 miljoni ārvalstu tūristi.

Tāpat Amsterdamā atrodas septiņas no 500 pasaules lielāko uzņēmumu galvenajām mītnes vietām kā Philips un ING Group.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.12253189sec.