8. decembris vēsturē: Tiek nodibināta Neatkarīgo Valstu Sadraudzības organizācija

NVS jeb Neatkarīgo Valstu Sadraudzības organizācija tika dibināta ar mērķi izveidot jaunu savienību brūkošās Padomju Savienības vietā.

1991. gada 8. decembrī līgums par NVS izveidi (Belovežas līgums) tika parakstīts starp Baltkrievijas PSR, Ukrainas PSR un Krievijas PFSR. Pēc NVS deklarētajiem pamatprincipiem, NVS ir kaut kas pa vidu starp Eiropas Savienību un NATO.

1991.gadā, kad norisinājās PSRS pašlikvidēšanās process un, cita starpā, PSRS arī atzina okupēto Baltijas valstu pilnīgu neatkarību, uz PSRS pamatiem tika mēģinās izveidot jaunu republiku - ar kopīgiem bruņotajiem spēkiem un ārpolitiku, bet neatkarīgu iekšpolitiku. Šai savienībai gan atteicās pievienoties liela daļa no bijušām PSRS valstīm, taču Baltkrievijas, Krievijas un Ukrainas pārstāvji sanāca kopā jau minētajā Belovežas nacionālajā parkā, kur  konstatēja, ka "sarunas par jauna savienības līguma sagatavošanu ir nonākušas strupceļā, republiku izstāšanās no PSRS objektīvais process un neatkarīgu valstu izveide ir kļuvusi par realitāti". Šo sarunu noslēgumā tika parakstīta Belovežas vienošanās, kuru vēlāk arī apstiprināja Krievijas PFSR Augstakā padome, pie viena atsuacot arī līgumu par PSRS izveidi. Drīz pēc tam NVS paplašinājās, Almati tikšanās laikā savienībai pievienojoties vēl astoņām valstīm - Azerbaidžānai, Armēnijai, Kazahstānai, Kirgizstānai, Moldovai, Tadžikistānai, Turkmenistānai un Uzbekistānai.

Gruzija iestājās NVS 1995. gadā pēc tam, kad par tās prezidentu kļuva bijušais PSRS ārlietu ministrs E. Ševardnadze.

2005. gadā Turkmenistāna daļēji izstājās no NVS, paliekot asociētā dalībnieka statusā. 2008. gada 14. augustā pēc Krievijas-Gruzijas kara no NVS izstājās Gruzija. Pēc Krimas aneksijas arī Ukraina 2014. gada 19. martā ir sākusi izstāšanās procedūru no NVS un ir izstājusies. 

NVS pamatprincipi ir cilvēktiesību ievērošana, iekšpolitikas koordinēšana, ekonomiskā sadarbība, tās attīstība transporta un sakaru sfērā, cilvēka veselības un apkārtējās vides uzturēšana, vienota sociālā un migrācijas politika, cīņa pret organizēto noziedzību, vienota aizsardzības politika un valstu ārējo robežu aizsardzība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1574862sec.