9.februāris - pasaulē atzīmē picas dienu

9.februāris - pasaulē atzīmē picas dienu

Ja tā padomā - kura piektdiena tad nav picas diena...? Bet šī piektdiena - 9.februāris ir pavisam nopietni un cik nu oficiāli var, atzīta par picas dienu visā pasaulē. Tātad - šodien noteikti ir iemesls sevi palutināt!

Vārds pica nāk no itāļu valodas un tas būtībā nozīmē "pīrāgs". Tradicionāli pica ir cepeškrāsnī cepts plācenis, kas pārklāts ar nelielu daudzumu olīveļļas, kā arī tomātu mērci un sieru. Un, protams, citām piedevām - šeit nu ir vieta savai iztēlei, jo būtībā uz picas var likt jebko, kas pašam garšo. Picas pārklājums ir atkarīgs no reģiona un kultūras - arī pašā Itālijā ir neskaitāmi picu varianti.

Tiek uzskatīts, ka pica ir cēlusies no Neapoles un no neapoliešu virtuves šis ēdiens ir kļuvis populārs teju visur pasaulē. Tolaik Neapolē pica tika dēvēta par plāceni ar tomātiem, taču jau pirms aptuveni 130 gadiem, picai sāka pievienot arī sieru. Veikalus vai restorānus, kas galvenokārt gatavo un pārdod picas, mūsdienās sauc par picērijām - picērijas, lielā daudzumā, teju jebkurā pasaules pilsētā, jo picas ir ļoti pieprasītas - kā nu nē, tās ir garšīgas, ērtas un sātīgas.

Picas pirmsākumi gan meklējami jau Grieķijā un Romā - senie grieķi maizi apslacīja ar eļļu un tai virsū lika garšaugus un sieru. Senie romieši radīja "placentu" — mīklas loksni, kam virsū lika sieru un medu, un garšvielām lietoja lauru lapas. M

Īstas neapoliešu picas gatavo no vietējām sastāvdaļām, piemēram, San Marzano tomātiem, kas aug vulkāniskajos līdzenumos uz dienvidiem no Vezuva, un Mocarellas siera, ko ražo no ūdens bifeļa piena, nevis govs piena. Saskaņā ar ierosinātajiem noteikumiem īstu neapoliešu picas mīklu veido no itāliešu kviešu miltiem, dabas neapoliešu rauga vai alus rauga, sāls un ūdens. Picas mīklai jābūt izrullētai tā, lai tā būtu 3 mm bieza un pati pica jācep tikai 60—90 sekundes 485 grādos akmens krāsnī ar ozola koka malku. Pēc izcepšanās tai jābūt kraukšķīgai, maigai un aromātiskai. Itālijā Neapoles picai ir dots statuss "garantētām tradicionālām īpatnībām."

Neapoles picai ir tikai trīs varianti - Marinaras pica, Margarita un Margarita extra. Nevienā no šīm picām nepievieno gaļu - to sastāvdaļas ir tikai tomāti, mocarellas siers, baziliks un olīveļļa.

Viena no labākajām Latvijas picērijām ir Lulu pica.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Autostāvvieta Rīgas, Kauņas,Viļņas lidostā Astra Tūre Daugavpils
Rezervē iepriekš, ar atlaidi, autostāvvietu Rīgas, Kauņas vai Viļņas lidostā. | Skatīt vairāk
Latvija no 1.40 EUR
Irāna un kolorītā Armēnija Jēkaba Ceļojumi
Senās Persijas atbalss joprojām jūtama un skatāma jaunās, mūsdienu Irānas sejā.Tās patiesā seja atklājas tiekoties un vieglītēm tai pieskaroties. | Skatīt vairāk
2545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.02.2018 - 27.02.2018 FILMA “PARADĪZE ’89” Jēkabpils TIC
27.02. un 28.02. plkst. 18.00, kā arī 1.03, 2.03. plkst. 15.00 un 18.00 Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta filma “Paradīze ’89”. | Skatīt vairāk
2 EUR
Šanhaja un Pekina Jēkaba Ceļojumi
Ķīna nav valsts - tā ir pavisam cita pasaule. Teiksmainu pūķu un neparastas auras zeme, kas aug un attīstās prātam neaptveramā ātrumā. Ir vērts | Skatīt vairāk
1595 EUR

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2018 www.turismabizness.de | Design & maintenance © 2000 - 2018 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1003499sec.