9. novembris vēsturē: Mazs cinītis gāž lielu vezumu jeb Napoleons veic apvērsumu Francijā

Napoleons Bonaparts ir viens no pasaulē dzirdētākajiem vārdiem un šo popularitāti Francijas militārais un politiskais līderis iemantojis ar savām karavadoņa spējām, kā arī bēdīgi slaveno vēlmi iekarot teritorijas.

Karavadonis un vēlākos gados arī Francijas imperators bija dzimis 1769. gada 15. augustā Korsikā, nabadzīga advokāta ģimenē. Vēlākos gados Napoleons mācījies par artilērijas virsnieku kontinentālajā Francijā un iesaistījies armijā, kas tobrīd bija karā pret Francijā valdošo absolūto monarhiju (Francijas revolūcija). Napoleons šo gadu laikā strauji kāpa pa armijas rangu kāpnēm, vadot Francijas armiju dažādās misijās Eiropā un iegūstot izcila karavadoņa slavu. Tas karavadonim ļāva 1799. gadā veikt valsts apvērsumu. Tieši 9. novembrī viņš pārtrauca valstī valdošo monarhiju, izveidojot Konsulātu Francijā. Ar vārdu Konsulāts tiek apzīmēts Francijas Pirmās republikas pastāvēšanas pēdējais posms no 1799. gada 9. novembra līdz 1804. gada 18. maijam, kad Pirmo konsulu Napoleonu Bonapartu kronēja par imperatoru. Šajā laikā izpildvara atradās Napoleona vadītā konsulāta rokās un tika izveidota centralizēta un autoritāra varas sistēma.

Valsts apvērsums Napoleonam izdevās, jo daži iepriekšējās varas locekļi bija viņam palīdzējuši organizēt apvērsumu, uzskatot, ka spēs kontrolēt jauno ģenerāli Napoleonu savās interesēs. Tomēr izveidotais Konsulāts ātri pārvērtās par Napoleona diktatūru, jaunajam valsts vadītājam strauji cenšoties izveidot centralizētas valsts iekārtu, kas nostabilizētu Franču revolūcijas laikā satricināto valsti.

Pēc Napoleona kronēšanas par imperatoru, Francijas impērija militāri un politiski dominēja Eiropas kontinentā, iesaistoties Napoleona karos. 1810.gada beigās viņa pakļautībā jau bija ļoti liela daļa Eiropas. Imperators šajā laikā bija atpazīstams kā ļoti varaskārs un nedrošs par savu varu. Tomēr viņš ieviesa ļoti daudz dažādas politiskās un sociālās reformas, kas turpina ietekmēt Eiropu vēl arvien – gan juridiskā, gan politiskā jomā. Napoleons bija pirmais, kas ieviesa vēlēšanas tiesības visiem, kā arī izbeidza feodālismu. Viņš atbalstīja izglītību, zinātni literatūru, kā arī reliģisko brīvību.

Tomēr 1812. gada neveiksmīgais iebrukums Krievijā bija pagrieziena punkts Napoleona liktenī. Napeoleons uzskatīja, ka Krievija grasās veidot alianci ar Angliju pret viņa vadīto Franciju, tāpēc devās karā pret Krieviju. Krievi, kā zināms, atkāpās no Maskavas, to nodedzinot un šajā laikā valdīja arī ārkārīgi liels sals, kas būtībā pazudināja visu Napoleona armiju. Redzot imperatoru novājinātu, visa Eiropa apvienojās cīņā pret viņu un 1814.gadā Napoleona novājinātā armija padevās un karavadonis atkāpās un tika izraidīts uz Elbas salu.

Mazāk kā pēc gada Napoleons atgriezās Francijā, atguva kontroli pār valsti, tomēr tika sakauts Vaterlo kaujā. Šī kauja arī apzīmēja Francijas dominances pārtraukumu Eiropā. Pēc sakāves Napoleons tika izsūtīts uz britiem piederošo Svētās Helēnas Salu, kur 1821. gadā mira. Oficiālā versija ir vēzis, tomēr cilvēki spekulē, ka viņš varētu bijis arī noindēts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.03.2024 - 20.03.2024 Neaizmirstama atpūta TUNISIJĀ! Latvia Tours
Dzidrais un tīrais ūdens pludmalēs, vēsturiskās, iespaidīgās ēkas, kā arī daudzveidīgās atpūtas iespējas piesaista tūristus katru gadu. | Skatīt vairāk
no 525 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64335299sec.