17. septembris vēsturē: Tiek dibināta ASV pilsēta Sanfrancisko

Sanfrancisko ir pilsēta ASV, Kalifornijas štatā, Klusā okeāna krastā Sanfrancisko pussalā, kas atdala okeānu no Sanfrancisko līča. Tā ir ceturtā lielākā pilsēta Kalifornijas štatā un četrpadsmitā lielākā pilsēta ASV. Tā ir slavena ar saviem ainaviskajiem un pamatīgajiem tiltiem, kuri daudziem pazīstami no kino filmām, kā arī ar cietumu, kas atrodas uz Alkatrazas salas.

Pirms eiropiešu ierašanās apvidū dzīvoja ohlonu indiāņi. 1769. gadā piekrasti atklāja spānis Gaspars de Portola (Gaspar de Portolà). 1776. gada 17. septembrī spāņi mūsdienu Sanfrancisko teritorijā uzcēla fortu, bet vēlāk misiju, kuru nosauca Sv. Asīzes Franciska vārdā. Pēc Meksikas neatkarības nodibināšanās Sanfrancisko iekļāvās neatkarīgajā Meksikā. Pēc Meksikas - ASV kara Kalifornija 1848. gadā kļuva par ASV teritoriju. Visus šos gadus Sanfrancisko bija visai neievērojama pilsētiņa.

No neliela piejūras ciematiņa par pilsētu Sanfrancisko pārtapa 19. gs. vidū. Ciemata apkārtnē tika atklātas zelta atradnes, uz šo apvidu sāka plūst zelta meklētāji. Viena gada laikā ciemata iedzīvotāju skaits pieauga no 500 līdz 25 000, un Sanfrancisko kļuva par diezgan prāvu pilsētu.

Mūsdienās šo pilsētu slavenu dara tās osta. Vienā no ASV lielākajām ostām – Sanfrancisko ostā – gada kravu apgrozījums sasniedz 50 miljonus tonnu.

Vēl viens pilsētas simbols ir lielie tilti. Viens no tiem ir 13 kilometrus garais piekartilts, kas savieno pilsētu ar Oklendu (uzcelts 1936. gadā), bet vēl viens – slavenais Zelta vārtu tilts (Golden Gate Bridge, uzcelts 1937. gadā). Zelta vārtu tiltu kā Sanfrancisko simbolu zina visi, kas ir redzējuši kaut vienu filmu, kas uzņemta šajā pilsētā. Šis gandrīz 3 km garais tilts ir iekļauts Amerikas inženieru biedrības sastādītajā modernās pasaules inženierijas brīnumu sarakstā.

Zelta vārtu tilts pāri Zelta vārtu jūras šaurumam savieno Sanfrancisko ar Merinas apgabalu. Pārbraucot no Sanfrancisko uz Merinas apgabalu, sākas pauguri, uz kuriem ir ne mazums laukumu ar skaistu skatu uz tiltu un Sanfrancisko līci. Tilta balstu augstums ir 227 m. Aprēķināts, ka dienas laikā pāri šim tiltam pārbrauc aptuveni 100 000 automašīnu.

Populārākā vieta tūristu vidū ir Zvejnieku piestātne (Fisherman's Wharf). Šajā vietā ir ne mazums pievilcīgu pilsētas objektu: Nacionālais jūras muzejs, Riplija "Gribi tici, gribi netici" muzejs, Mehānikas muzejs, vaska figūru muzejs, kā arī bijušajā augļu fabrikā ierīkotais tirdzniecības un izklaides centrs (Cannery Shopping Center).

Turklāt tieši no Zvejnieku piestātnes ceļu sāk kuģu tūres pa Sanfrancisko līci. Viena no populārākajām ir tūre uz vēl vienu no pilsētas ievērojamajām vietām – Alkatrazas salu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33566308sec.