29. maijs vēsturē: Pirmo reizi tiek sasniegta Everesta virsotne

Everests jeb Džomolungma ir augstākā kalna virsotne uz Zemes. Tā atrodas uz Nepālas un Ķīnas (Tibetas) robežas Himalajos. Virsotnes augstums ir 8848 metri virs jūras līmeņa un tā ir viena no pasaules 14 virsotnēm, kuru augstums pārsniedz 8000 metrus.

Līdz pat 1852. gadam cilvēce nezināja, ka Everests ir pasaules augstākā virsotne. Tajā laikā tika pabeigta Lielā Indijas uzmērīšana, un tika noskaidrots, ka "Virsotne XV" (angļu: Peak XV), kā tā tajā laikā bija zināma Rietumu pasaulei, ir augstākā pasaulē.

1856. gadā mērnieks Endrū Vo pabeidza pirmo virsotnes augstuma mērīšanu, un mērījumi uzrādīja, ka tā ir 8848 metrus augsta. 1865. gadā "Virsotne XV" par godu britu mērniekam seram Džordžam Everestam, kas vadīja Indijas uzmērīšanas darbus, tika nosaukta par Everestu.

Pirmie Everesta virsotni 1953. gada 29. maijā sasniedza jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un šerpa Tenzings Norgejs. XX gadsimta vidū pieeja Everestam no Ķīnas kontrolētās Tibetas ārzemniekiem bija slēgta, tādēļ kalnam varēja piekļūt tikai no Nepālas, kuras valdība ļāva organizēt pa vienai ekspedīcijai gadā. 1952. gadā to mēģināja šveicieši, tomēr slikto laika apstākļu dēļ 240 metrus no virsotnes viņiem nācās griezties atpakaļ.

Kalna virsotnē alpīnisti pavadīja tikai 15 minūtes. Šajā laikā Hilarijs nofotografēja Norgaju, bet šerpa to neizdarīja, jo nemācēja fotografēt. Viņš kā ziedojumu dieviem Everestā atstāja šokolādīti, bet Hilarijs iesprauda karogu.

Ziņa par veiksmīgo ekspedīciju Lielbritānijā nonāca 1. jūnijā - karalienes Elizabetes II kronēšanas dienā. Vēlāk Hilarijs tika iecelts bruņinieka kārtā, bet Norgajs no valdības saņēma medaļu (Indijas premjerministrs Džavaharlals Neru viņam aizliedza pieņemt bruņinieka titulu).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60371304sec.