7 interesantākās pastaigu vietas Rēzeknē

Gada aukstākie mēneši parasti nav iecienīts laiks, lai dotos pastaigās, taču mēs uzskatām savādāk. Rudens un ziemas mēnešu tumšie vakari, mūsuprāt, ir ideāls laiks, lai gūtu asas emocijas un atklātu interesantas vietas pilsētā. Lūk, mūsu noslēpumaināko vietu izlase:

1.    Koka mežģīņu parāde vecajā Rēzeknē

Līdz pat Otrajam Pasaules karam Rēzeknes pilsētas Dienvidu daļa bija blīvi apdzīvota un kopā ar Latgales ielas apbūvi veidoja dinamisku pilsētas centru. Taču, ja Latgales ielai vairāk raksturīga mūra un sarkano ķieģeļu apbūve, tad vairāk uz dienvidiem celtās privātmājas tika celtas no koka un atspoguļo reģiona 19./20. mijas koka arhitektūras īpatnības. Māju būvniecību ietekmēja arī piederība tautībai. Rēzeknē tās ir gan latgaliešu, gan vecticībnieku, gan ebreju mājas. Unikāls kultūras mantojums ir atsevišķu māju logi. Vēsturiskie koka logailu noformējumi ir  arhitektūras un amatniecības mantojums, tā laika meistaru prasmju apliecinājums.

2.    Veco kapu noslēpumi

Pilsētas senākajā daļā atrodas Vecie jeb Purvīša ielas kapi sastāv no trim – luterāņu, katoļu – poļu un pareizticīgo kapsētām. Pirmie apzinātie apbedījumi datēti ar 19. gadsimta sākumu, kaut gan kapsēta šajā vietā redzama jau 1778. gada pilsētas plānā. 20. gadsimta sākuma literatūrā jau sastopams nosaukums “vecie kapi”. Pēdējie apbedījumi datēti ar laiku pēc Otrā pasaules kara, un šobrīd ir vien dažas kapu kopiņas, kuras tiek apkoptas. Īpaši atzīmējami šeit ir izcilā gleznotāja Vilhelma Purvīša ģimenes apbedījumi, kā arī akmens stēla ar poētisko uzrakstu : „Ceļiniek! Apstājies, apskaties, es biju tāds kā tu, tu būsi kā es.”

3.    Leščinsku veco dzirnavu tilta apkārtne

Veco dzirnavu tilta apkārtne Rēzeknes upes tuvumā ir īpaši gleznaina un sevī slēpj daudzus pilsētas vēstures stāstus. Šajā vietā Leščinsku ģimenei piederēja dzirnavas, kuras uzbūvēja Gustavs Leščinskis. Tās bija vecākās dzirnavas Rēzeknē, kuras tika uzceltas 1858.gadā. 1901. gadā tajās tika iebūvēta pirmā Latgalē ūdens turbīna. Diemžēl šobrīd no pašām dzirnavām pēc kara nekas pāri nav palicis, tikai pamatīgi akmens pamati vēsta, ka šeit reiz bijis vecais tilts.

4.    Keramikas rūpnīca

Rēzeknes upes ielokā, ļoti skaistā vietā, atrodas vecā keramikas rūpnīca, kur padomju gados tapa dažādi māla izstrādājumi, kas jau izsenis ir bijusi viena no reģiona vizītkartēm. Keramikas rūpnīca veidota uz veco dzirnavu pamatiem un savā struktūrā ir saglabājusi atsevišķus tās vaibstus. Lai gan pati rūpnīcas ēka jau sen ir slēgta un nav pieejama, taču šī apkārtne ir gleznaina un lieliski piemērota netraucētām pastaigām.

5.    Vipingas vecās muižas parka burvība

Vipingas zemes avotos pieminētas jau sen, un tai ir raiba vēsture. Kopš 16. gs. šeit atradies krogs, zemes ilgu laiku piederējušas grāfiem Borhiem. Vipingas muižas teritorija pilsētai pievienota vien 1919.gadā, pēc tam te izveidota bērnu patversme, hipodroms, Lauksaimniecības skola. Teritorija pakāpeniski tika iekopta, muižas zemēs iekārtots parks. Padomju gados šeit realizēta ievērojama apbūve, uzcelta jauna slimnīca -  divstāvu ēka ar stacionāru, dispanseru un ārstniecības kabinetiem. Lai gan no muižas ēkām vairs nekas nav saglabājies, tomēr parks, kas labiekārtots jau sākot ar 1930. gadiem, ir palicis kā izcila pastaigu vieta.

6.    Latgales ielas iekšpagalmu ģeometrija

Latgales iela ir viena no senākajām ielām Rēzeknē, un tā ir viena no svarīgākajām Rēzeknes pilsētas transporta artērijām. Latgales ielā daļēji saglabājusies pilsētai raksturīgā 19. gadsimta beigu apbūve. Daudzās 20. gadsimta sākumā izdotajās atklātnēs redzama bruģēta iela ar vienstāvu un divstāvu namiem abās pusēs, daudzām bodītēm un amatnieku darbnīcām, kas izraibinātas ar neskaitāmām izkārtnēm. Vēl tagad vecāka gada gājuma rēzeknieši atceras, kā svētdienās pēc baznīcas apmeklējuma Latgales iela bija pilna ar pajūgiem, trokšņiem, tirgotājiem, un pircējiem. Līdz mūsdienām ir saglabājušās vairākas pagājušā gadsimta sākuma sarkano ķieģeļu ēkas, kas savos iekšpagalmos glabā moderno laiku neskarto pagalmu ģeometriju.

7.    Brīvības iela un vecā stacija

Brīvības iela Rēzeknē ir 777 metrus gara, 20 gadsimta sākumā tā bija Vakzāles iela, un šis ceļš veda tieši uz Rēzekne 1 staciju, un, uz šīs ielas 20. -30. gados atradās daudz dažādas viesnīcas un izklaides vietas, tajā skaitā dažādi traktieri un tējnīcas. Brīvības ielā 14 b, savukārt atrodas pazīstamo pilsētas mecenātu Siņicinu un Marčenko ģimenēm piederējušās dzirnavas, kas salīdzinoši labā stāvoklī saglabājušās līdz mūsdienām. Turpinot ceļu pa Brīvības ielu, atklāsies gan skats uz pilsētas ezeru, gan atsevišķi vēsturiskās apbūves fragmenti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Latvija
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
6 EUR
Uzņēmumi


Līvānu TIC
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Ludzas novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.435431sec.