Latgales vēstniecība GORS piedāvā: Broņislavai Martuževai 100

Latgales vēstniecība GORS piedāvā: Broņislavai Martuževai 100

Latgales vēstniecībā GORS, 13. aprīlī plkst. 18.00, izskanēs koncertuzvedums “Topi stipra, sirds”, kas veltīts izcilās latviešu dzejnieces un dziesminieces Broņislavas Martuževas 100. jubilejai. Koncertuzveduma māksliniecisko koncepciju veido diriģente Aira Birziņa un aktrise Baiba Broka. “Dižens mazums ved uz diženu lielumu” – tie ir Broņislavas Martuževas vārdi, kas izraudzīti par dzejnieces simtgades simbolisko saukli.

Dzejniece Broņislava Martuževa (1924–2012) ir iekšējās brīvības un gara spēka simbols, Nacionālās Pretošanās kustības dalībniece, represēta, izsūtīta uz Sibīriju, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. Dzejnieces radošā biogrāfija, dzīvesstāsts un personības kontrastainā daudzveidība nes sevī jaudīgus impulsus Latvijas 20. gadsimta vēstures izpratnei un iedvesmu virzībai nākotnē. B. Martuževa ir vesela laikmeta leģenda, kuras dzeja nav atdalāma no viņas personības – to caurvij ticības spēks, kristīga cilvēka tīrais dzīves redzējums un patiesa tēvzemes mīlestība.

“Topi stipra, sirds” - koncertuzvedums, kas veltīts izcilās latviešu dzejnieces un dziesminieces Broņislavas Martuževas 100. jubilejai. Koncertuzveduma māksliniecisko koncepciju veido diriģente Aira Birziņa un aktrise Baiba Broka. Tajā piedalīsies aktrise Baiba Broka, soliste Ieva Parša, VEF Kultūras pils sieviešu koris “Dzintars” un diriģente Aira Birziņa, instrumentālā grupa – Mārtiņš Zilberts (klavieres), Indulis Cintiņš (vijole), Ainārs Paukšēns (čells), Laima Jansone (kokle) un Valdis Zilveris (akordeons). Skanēs īpaši šim uzvedumam radīti jaundarbi – komponistu Jēkaba Jančevska, Valda Zilvera un Artura Maskata mūzika ar Broņislavas Martuževas dzeju. Programmā būs iekļautas arī pašas dzejnieces sacerētās dziesmas īpašos aranžējumos korim un instrumentālajai grupai. Muzikālajā stāstā savīsies dzejnieces literārajā mantojumā iekodētās un mūžā izdzīvotās vērtības – pateicība un pazemība Dieva priekšā, dzimtās zemes, dabas un cilvēku mīlestība, personības gara spēks un dzīvi apliecinoša enerģija. Mīlestības dzejā atklāsies vēl viena ļoti cilvēciska B. Martuževas personības šķautne – dziļi un kaislīgi jūtoša sieviete. “Dižens mazums ved uz diženu lielumu” – tie ir Broņislavas Martuževas vārdi, kas izraudzīti par dzejnieces simtgades simbolisko saukli un trāpīgi raksturo viņas personību un pasaules redzējumu.

Baiba Broka par koncertuzvedumu saka: “Broņislavas Martuževas dzeja, viņas skaudrā, sīkstā, dzīvības spēka pilnā, nerimtīgi radošā personība manī raisa ne vien milzu cieņu kā pret mākslinieci un spēcīgu cilvēku, bet arī izaicina nepadoties šī laika grūtību, kompromisu priekšā, meklēt un sajust to spēku, ko dod ticība Dievam, un izturēt visu, ko dzīve – katram tik atšķirīgu – mums ir paredzējusi. Martuževas dzejā es rodu spēka vārdus arī savai dzīvei. Lai tie iedvesmo mūs visus!”

Koncertuzveduma “Topi stipra, sirds” pirmizrāde notiks 2024. gada 13. aprīlī Latgales vēstniecībā GORS. Uzvedums skanēs arī 19. maijā VEF Kultūras pils Kamerzālē, Rīgā, un 26. maijā Lubānas evaņģēliski luteriskajā baznīcā.
Koncertuzvedumu organizē biedrība DZINTARA KORIS sadarbībā ar Broņislavas Martuževas fondu RAKSTĪTĀJA, Latgales vēstniecību GORS, Ziemeļrīgas kultūras apvienības VEF Kultūras pili, Madonas novada pašvaldību un Lubānas apvienības pārvaldi. Projekta īstenošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.
Biļetes iespējams iegādāties Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” biļešu sistēmā internetā un kasē Pils ielā 4, Rēzeknē.

Vairāk informācijas par aktualitātēm un iespējamajām notikumu izmaiņām www.latgalesgors.lv vai GORS sociālo tīklu lapās Facebook un Instagram.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 04.05.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
“Lux Express” no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus reģionālās nozīmes maršrutā Rīga-Liepāja, savukārt no 3. maija maršrutā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 04.05.2024 Jāņa Šipkēvica koncerts Akustikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
3. maijā kultūrtelpā AKUSTIKA 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim! | Skatīt vairāk
25 EUR
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Uzņēmumi


Līvānu TIC
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Ludzas novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1337831sec.