Gulbenes – Alūksnes bānītis aicina uz svētkiem

2023. gada 1.un 2. septembrī 120 gadu jubileju svinēs Baltijā vienīgais joprojām regulāri kursējošais šaursliežu vilciens – Gulbenes-Alūksnes bānītis.

Mazais vilcieniņš, tautā mīļi saukts par bānīti, ik dienas iepriecina gan pašmāju iedzīvotājus un ceļotājus, gan ārvalstu tūristus, un savas pastāvēšanas laikā kļuvis par neatņemamu Vidzemes kultūrainavas sastāvdaļu un vietējo cilvēku identitātes zīmi, tādēļ ik rudeni tuvi un tāli ciemiņi tiek gaidīti Bānīša svētkos.

Lielās jubilejas svinības tiks atklātas 1. septembrī plkst. 13:00 Vecgulbenes muižā ar starptautisku konferenci “GULBENES – ALŪKSNES DZELZCEĻAM – 120. Dzelzceļa industriālā mantojuma saglabāšana, revitalizācija un kultūras tūrisms reģionālās attīstības kontekstā”, kurā tiksies jomas speciālisti no Latvijas un Lielbritānijas, daloties pieredzē un diskutējot par industriālā mantojuma saglabāšanu. Konferenci aicināts apmeklēt ikviens interesents.

1. septembra vakarā no plkst. 19:50 uz muzikālu performanci kopā ar Normundu Rutuli “Bānīša svilpe aicina” un izdevuma “Bagāžas šķūņa stāsti” prezentāciju gaidīs Alūksnes Bānīša stacija, kas šajā dienā arī ir jubilāru godā, svinot 5. dzimšanas dienu. Savukārt plkst. 22:00 visi aicināti uz Bānīša jubilejas balli kopā ar grupu “Savējie”.

Savukārt 2. septembrī ikvienu interesentu uz svinībām Gulbenē, Stāmerienā un Alūksnē gaidīs plaša programma dažādām paaudzēm un gaumēm. Jau no plkst. 10:00 Gulbenē apmeklētāji aicināti piedalīties vēl viena jubilāra - Gulbenes dzelzceļa stacijas telpās mājvietu radušā izglītojošā un interaktīvā centra “Dzelzceļš un Tvaiks” 5 gadu jubilejas svinībās, piedaloties spēlē "Vilciena simulators”, pārbaudot sevi uz deju paklāja, tiekoties ar Transformeru varoni "Bumblebee" (Kamene) un klausoties Krišjāņa Upāna no vokāli instrumentālās grupas “Saburzīts, bet solīds” muzikālajos priekšnesumos. Pie stacijas būs iespēja izmēģināt savu tehnisko un radošo domāšanu, piedaloties pneimatikas nodarbībās, radio vadāmu robotu sacensībās un jaunu iekārtu radīšanā. Tāpat ieraudzīt industriālo mantojumu kā resursu mākslai un jaunradei varēs ikdienā slēgtajās kādreizējās stacijas ēdnīcas telpās, kur visas dienas garumā būs skatāma Bānītim veltīta fotoizstāde, “Nester Custom” metālmākslas objekti un “INS Art” steampunk stilistikā radītie objekti.

Svinību galvenais varonis – Bānītis ar tvaika lokomotīvi “Ferdinands” priekšgalā –  plkst. 13:00 dosies svētku reisā no Gulbenes uz Alūksni, “DRUMLINE Latvija” bungu rīboņas pavadīts, ceļā piestājot Stāmerienā, kur jau no plkst. 12:00 dienas garumā gaidāmi svētku pasākumi un aktivitātes - amatnieku un mājražotāju tirdziņš, amatiermākslas kolektīvu priekšnesumi, ikgadējais skrējiens apkārt Stāmerienas ezeram un, protams, vakara izskaņā - zaļumballe. Stāmerienā prezentāciju un pirmās dienas zīmogošanu piedzīvos arī īpaši Bānīša 120. jubilejai radīta pastmarka.

Gaidot tvaika lokomotīves ierašanos Alūksnes stacijā,  jau no plkst. 11:00 notiks amatnieku tirdziņš, svētku ieskandināšana ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestri, Alūksnes novada un Bānīša draugu koncerts, kā arī plkst. 16:00 Jāņa Moiseja un Ievas Sutugovas koncertprogramma “Dieva goda vārds”.

“Ferdinanda” pasažierus, atgriežoties no brauciena, Gulbene sagaidīs ar vakara programmu, kurā no plkst. 16:00 ikviens aicināts pārbaudīt sevi spēka sporta izaicinājumos, noskatīties brīvdabas izrādi uz vilciena platformas un no plkst. 19:30 baudīt jaudīgu koncertu Bānīša depo iekšpagalmā (Viestura ielā 19G), kur uz skatuves kāps grupas “Saburzīts bet solīds”, “Sovvaļnīks”, bet galveno viesu statusā būs leģendārā folkmetāla grupa “Skyforger”, kas 28 gadu laikā ir iekarojuši daudzas fanu sirdis Latvijā un ārzemēs – gan ar interesanto latviešu tradicionālās mūzikas sajaukumu ar smago roku, gan ar savu atraktīvo skatuves tēlu. Biļetes uz noslēguma koncertu pieejamas www.bilesuparadize.lv.

Tiekamies Bānīša svētkos!

Pilna svētku programma skatāma www.visitgulbene.lv/lv/jaunumi/gulbenes-aluksnes-banitis-aicina-uz-svetkiem

Brauciena rezervācija tvaika reisā pa tālruni +371 20228884.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Gulbenes novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60741305sec.