10 padomi, kā pārvarēt bailes no lidojuma

Moderno laiku aviācija sākās ar pirmo cilvēka lidojumu 1783. gada 21. novembrī. To veica brāļi Mongolfjē, kas lidoja ar karstā gaisa balonu. Šis lidaparāts nebija praktisks, jo spēja lidot tikai pa vējam.

Neilgi pēc tam cilvēki nonāca pie secinājuma, ka arī dirižabļiem var izmantot šāda veida balonus.  1799. gadā sers Džordžs Kailijs izveidoja konceptu modernai lidmašīnai, kurā bija iekļautas atsevišķas sistēmas, kas nodrošināja tās pacelšanos, virzīšanos uz priekšu un nosēšanos. Pirmo dirižabļu attīstītāji izmantoja mehānisko virzītājspēku, stingru karkasu, kā arī strādāja pie lidaparātu ātruma un manevrētspējas attīstīšanas. Un lai arī kopš šiem pirmajiem lidojumiem ir pagājuši vairāk kā 200 gadi, lielai daļai ceļotāju vēljoprojām gaidāma pirmā reize, kad tie satraukti pirmo reizi sēdīsies lidmašīnā.

Ir aprēķināts, ka ik brīdi planētas gaisa telpā atrodas aptuveni 13 tūkstoši pasažieru lidmašīnas, un, visticamāk, katrā no tām ir vismaz viens pasažieris, kurš drebošu sirdi ar nepacietību gaida brīdi, kad atkal stāvēs uz droša pamata un lidojums būs beidzies. Smagākos gadījumos cilvēki pat liedz sev iespējas doties tālākos ceļojumos, jo tā arī nespēj savas bailes pārvarēt.

Just nelielu satraukumu pirms gaidāmā lidojuma ir tikai normāli, un te būs vietā daži padomi, kas palīdzēs saglabāt psiholoģisko komfortu gan pirms lidojuma, gan tā laikā.

1. Bruņojieties ar informāciju.

Ne velti gurdi un dzīvē daudz pieredzējuši ļaudis nebeidz atkārtot, ka zināšanās ir spēks. Arī šajā gadījumā – daudzi cilvēki baidās lidot, jo zemapziņas līmenī nespēj pieņemt faktu, ka varētu būt droši atrasties kaut kādā aparātā, ko gaisā notur nezināmi spēki. Pretlīdzeklis šīm sajūtām ir vienkāršs – zināšanas par fizikas likumiem, lidaparātu tehnisko uzbūvi, dispečeru dienestu darbības specifiku, un citām ar aviāciju saistītām tēmām. Soli pa solim iracionālo padariet racionālu un konkrētu, precīzajās zinātnēs pamatotu. Un nekad iepriekš taču nav bijis tik viegli iegūt informāciju par jebkuru tēmu, kā mūsdienu interneta laikmetā. Šādas zināšanas ne tikai palīdzēs justies mierīgāk lidojuma laikā, bet arī cels jūsu erudīcijas līmeni un pārliecību par sevi.

2. Ņemiet talkā statistiku.

Šai gadījumā statistika ir jūsu sabiedrotais, jo, saskaņā ar tās bezkaislīgajiem aprēķiniem, varbūtība iet bojā aviokatastrofā ir ārkārtīgi niecīga – viens pret 30 miljoniem. Daudz lielāka ir iespēja nomirt, piemēram, no saindēšanās ar pārtiku. Varbūtība iet bojā negadījumā uz autoceļiem ir pat 6 tūkstošus reižu lielāka, bet vai tad mēs daudz prātojam par šo iespējamību, kad katru rītu sēžamies pie stūres?

3. Esiet gatavs sajūtām, kas jūs sagaida.

Mūsu ķermenis uz augstuma un spiediena maiņu, gaisa sausumu salonā un citām ar lidojumu saistītām parādībām var reaģēt dažādi. Tas ir tikai normāli. Ja laikus būsiet par to informēts un sagatavojies, lidojums noritēs komfortablāk un jūs nekritīsiet panikā. Jūs varat just pastiprinātu spiedienu ausīs, vieglas galvassāpes vai diskomfortu.

4. Iepazīstieties ar lidostas darbību.

Ja neesat vēl bijis lidostā, aizbrauciet kādu dienu iepriekš vienkārši apskatīt, iepazīties lidostas un tās tehnisko dienestu darbu. Kļūst mierīgāk, ja redzat cik daudz cilvēku patiesībā ar neatslābstošu uzmanību ik brīdi rūpējas par jūsu drošību gaisā, un cik stingras ir drošības prasības. Lidmašīnu tehniskais stāvoklis tiek pārbaudīts pirms katra reisa, bet regulāri notiek arī rūpīgas detalizētas tehniskās apskates un remonti.

5. Izvairieties no sliktām ziņām.

Gatavojoties lidojumam, centieties apzināti izvairīties no negatīva satura informācijas – par terorismu, avārijām, aviokatastrofām. Nekādā ziņā neklejojiet interneta plašumos ar mērķi pašausmināties par briesmīgākajām vēsturē notikušajām avio katastrofām.

6. Pieņemiet situāciju, kāda tā ir.

Daudziem bailes no lidojumiem saistās ar faktu, ka lidojuma laikā jums nav ne mazākās iespējas kontrolēt vai ietekmēt lidojuma procesu. Tā tas tiešām ir un tā arī paliks – lidmašīnas vadība ir profesionālu un pieredzējušu pilotu rokās, un pasažieriem tur nebūs nekādas teikšanas. Tāpēc jums atliek šo realitāti pieņemt, un saprast, ka piloti patiešām ir pietiekami apmācīti un pieredzējuši, lai spētu pieņemt pareizos lēmumus arī nestandarta situācijās.

7. Nodarbiniet sevi.

Lai prātā nebūtu vietas satraucošām domām, jau laikus izdomājiet, kā lidojuma laikā sevi nodarbināsit – tā varētu būt grāmatu vai žurnālu lasīšana, filmu skatīšanās, datorspēles, krustvārdu mīklas, sarunas ar ceļabiedru, ēšana u.tt. Tas var būt jebkas, kas jūs pozitīvā veidā aizrauj.

8. Lieciet lietā iztēli.

Izsapņojiet to brīnišķīgo vietu, kurā jau pavisam drīz būsiet nonākuši. Vai iedomājieties par kādu vietu, kur allaž esat juties labi, droši un omulīgi. Gremdējieties sapņos vai patīkamās atmiņās.

9. Pievērsiet uzmanību elpošanai.

Ja lidojuma laikā tomēr jūtat, ka piezogas neizskaidrojamas bailes un panika, var palīdzēt vienkāršs elpošanas vingrinājums – lēnām, apmēram 4 sekundes ieelpojiet, tikpat ilgi aizturiet elpu, un atkal 4 sekundes izelpojiet (jāelpo ir "ar vēderu"). Turpiniet tik ilgi, līdz jūtiet, ka pašsajūta uzlabojas un bailes atkāpjas.  

10. Neļaujiet bailēm jūs uzveikt.

Ir vēl kāds vienkāršs triks, kā uzveikt pieaugošo paniku. Pirms lidojuma apsieniet ap rokas locītavu plānu gumiju. Ja jūtat, ka elpošanas vingrinājumi nelīdzēs, un bailes jau draud pāriet vispārējā panikā, atvelciet gumiju un atlaidiet. Neliels sāpju dzēliens palīdzēs atgriezties realitātē, kur jūs neviens neapdraud. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.03.2024 - 26.03.2024 TURCIJA no 280 € CelojumuBode.lv
Sezonas sākums jau pēc dažām nedēļām. Visu tūroperatoru piedāvājumi un akcijas! | Skatīt vairāk
280 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1916759sec.