Dace Šķēle: No etiķetes līdz blakusproduktu otrai dzīvei – kā alus darīšanu padarīt ilgtspējīgāku?

Ilgtspēja un videi draudzīgāki risinājumi ieņem aizvien būtiskāku lomu teju ikvienā sfērā. Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, informācijas apritei un sabiedrības vēlmei dzīvot zaļāk, kā arī uzņēmumu iniciatīvām, daudzi procesi pēdējā desmitgadē ir būtiski mainījušies, tostarp arī alus brūvēšana. Videi draudzīgākas etiķetes, pārdomāts, otrreiz izmantojams iepakojums, ražošanas process ar resursu taupīšanas mehānismiem – šīs ir tikai dažas no lietām, kas palīdz darīt alu ilgtspējīgāk., uzskata AS „Aldaris” ražošanas vadītāja, tehnoloģe Dace Šķēle

Nomazgājamas etiķetes un pārstrādājams iepakojums

Saskaņā ar “Mežpils alus” un pētījuma centra “Norstat” veiktās aptaujas datiem katrs desmitais respondents izvēlas alu, balstoties uz etiķetes izskatu. Tieši etiķete ir viens no elementiem, kas ir svarīgs ilgtspējas kontekstā. Izmantojot īpaši pielāgotas līmes un papīru, lai etiķetes būtu vieglāk nomazgājamas, tiek atvieglota pudeļu atkārtota izmantošana. Būtiska nozīme ir arī depozīta sistēmai, kurā iekļauts ne vien stikla, bet arī PET un skārda iepakojums. Ietekme uz vidi nenoliedzami mudina meklēt aizvien jaunus iepakojuma veidus, vienlaikus paturot prātā, ka mūsdienās tam jāpilda arvien vairāk funkciju. Ja kādreiz iepakojumam bija jānodrošina tikai drošas pārvadāšanas funkcija, šobrīd tam jāatbilst arī dažādiem ilgtspējas un dizaina priekšnoteikumiem.

Nākotnes risinājums - šķiedras pudeles

Šajā jomā kopumā ir vairākas lietas, kas apliecina, ka ilgtspēja nav ilūzija. Pērnā gada vasarā “Carlsberg” grupa uzsāka līdz šim vērienīgāko pilotprojektu, kura ietvaros alus patērētājiem tika piedāvātas šķiedras pudeles – pirmo reizi pie patērētājiem nonāca bioloģiski ražotas un pilnībā pārstrādājamas alus pudeles. Produkta dzīves cikla novērtējums liecina, ka šķiedras pudeles ir labāks risinājums, turklāt projekta prognozes liecina, ka šķiedras pudeles varētu sasniegt līdz pat 80% mazāk emisiju.

Otrreizēja ūdens izmantošana

Arī dažādos alus darīšanas posmos, ne tikai iepakojumos, iespējams sekmēt pārdomātu resursu izmantošanu. Piemēram, mūsu ražotnē alus vārīšana notiek saskaņā ar īpaši izstrādātu grafiku un ņemot vērā energoefektivitātes principus. Ūdens tvaiku kondensāts, kas veidojas alus vārīšanas procesā, tiek savākts un izmantots atkārtoti, tādejādi tiek taupīti dabas resursi. Ražošanas telpās atrodas speciāla karstā ūdens tvertne - to izmanto gan nākamajām iejavām, gan tvertņu skalošanai un citos tehnoloģiskajos procesos, kuros ir nepieciešams karstais ūdens, palīdzot taupīt arī energoresursus.  

Automatizēta mazgāšana, taupot laiku un līdzekļus

Vēl viens būtisks aspekts ir mazgāšana – ja pirms divdesmit gadiem mazgāšanas process notika manuāli, proti, cilvēks kāpa iekšā raudzēšanas tvertnē un mazgāja to, kas ietekmēja gan kvalitāti, gan mazgāšanas līdzekļu patēriņu un nokļūšanu dabā, tad šobrīd process ir pilnībā automatizēts. Tas nozīmē iespēju izmantot gan optimālu ūdens, gan mazgāšanas līdzekļu daudzumu, vienlaikus nodrošinot augstus tīrības standartus un pilnīgu procesa kontroli.

Alus raugu otrā dzīve

Katru dienu sekojam līdzi alus raugiem, lai arī tos izmantotu pēc iespējas ilgtspējīgāk – gaišie alus raugi var tikt izmantoti vairākas reizes - tās sauc par ģenerācijām. Senāk, kad ražošanas procesā nebija pieejami mikroskopi vai tie nebija pieejami pietiekamā daudzumā, bija grūti noteikt alus raugu dzīvīguma pakāpi. Šobrīd ir iespējams ērti sekot līdzi tam, kāds ir rauga dzīvīgums, cik daudz raugs pumpurojas, cik daudz ir rauga šūnas un kā tās pavairojas. Ja ir pietiekami daudz dzīvīgo šūnu, raugus var izmantot atkārtoti. Raugs ir dzīvs organisms  – ja būs pārāk augsta temperatūra, tas būs slābans un nedarbosies; ja būs pārāk auksti - būs neaktīvs un neveiks savu uzdevumu. Katram rauga veidam ir nepieciešamā optimāla temperatūra un, pateicoties aktuālajām tehnoloģijām brūvēšanā, to iespējams precīzi uzturēt.

Blakusproduktu izmantošana biogāzes ražošanai

Arī alus ražošanas blakusproduktiem iespējams piešķirt otro dzīvi. Drabiņas jeb iesala graudu apvalki un sadrupinātais iesals, kas paliek pāri uz sietiem, nofiltrējot alu uz filtrēšanas kubula, var izmantot atkārtoti. Alus ražošanā izmanto šķidro daļu jeb misu, kas ļoti salda un garšīga, bet uz sietiem palikušās drabiņas var izmantot gan lopbarībā, gan citur. Mēs tās nododam biogāzes ražošanai.

Alus ražošanas process, salīdzinot ar to, kā bija pirms divdesmit gadiem, iezīmējas ar uzlabotām tehnoloģiskajām iespējām. Tajos brīžos, kad process ir jākontrolē, cilvēkam papildu kontroli nodrošina arī iekārtas. Lai gan tehnoloģiskie risinājumi ļauj taupīt resursus un samazināt ietekmi uz vidi, vienlaikus ir svarīgi saglabāt arī brūvēšanas tradīcijas. Tieši seno tradīciju apvienojums ar 21. gs. tehnoloģiju attīstību ir stabils pamats, lai patērētājiem piedāvātu ierastu un iemīļotu garšu un pārliecību, ka brūvējums radīts, ievērojot ilgtspējīgas ražošanas principus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44854999sec.