Desmit kļūdas, ko cilvēki pieļauj, dodoties pārgājienā karstā laikā

Varētu šķist, ka pārgājiens vasarā ir nebeidzama romantika un piedzīvojumi. Nevar jau teikt, ka tā nav taisnība, tomēr neaizmirstiet, ka karsta, saulaina laika dēļ varat nonākt veselībai un dzīvībai bīstamās situācijās. “Fjällräven” pārgājienu eksperti apkopojuši izplatītākās kļūdas, no kurām būtu jāizvairās, dodoties pārgājienā vasarā.

1) Pārāk atsedzošs apģērbs

Nav pārāk prātīgi doties pārgājienā karstā dienā saģērbtiem tā, it kā jūs dotos uz pludmali. Priekšroku vajadzētu dot ķermeni nosedzošam apģērbam gaišās krāsās un no dabīgiem audumiem. Izvērtējiet savas iespējas izmantot arī funkcionālo tūrisma apģērbu. Piemēram, pārgājienu bikses ar noņemamām bikšu starām pilnībā izmainīs jūsu dzīvi. Paceliet vasaras pārgājienus jaunā līmenī, izmantojot apģērbu ar ventilācijas atverēm, kas aprīkotas ar rāvējslēdzēju.

2) Dienas vidus nav piemērots laiks aktivitātēm

Ja diena solās būt karsta, ceļā jādodas agri no rīta, bet pārgājiens jāturpina vakarā, kad saule vairs nespīd tik intensīvi. Karstāko dienas posmu no vienpadsmitiem līdz četriem pēcpusdienā nogaidiet ēnā. Dienvidu valstu iedzīvotāji sliktus padomus jums nedos - ne velti viņi izdomāja siestu! Nosnaudieties, palasiet grāmatu vai vienkārši atpūtieties - viss ir jūsu rokās. Ja arī naktī neesat sagaidījuši ilgi gaidīto vēsumu, nakšņošanas vietu ierīkojiet zem klajas debess vai vismaz nepārklājiet telti ar lietum paredzēto pārklāju. Guļammaiss arī nebūs vajadzīgs - pietiks ar palagu. Arī apģērbs karstā naktī būs lieks. Un, protams, telts jāuzceļ vietā, kur saule no rīta nokļūs visvēlāk.

3) Pārlieku optimistisks temps

Pirmajā vasaras sezonas pārgājienā dodiet savam ķermenim laiku aklimatizēties un pielāgoties karstumam. Pat ja esat labā formā, kamēr vēl nebūsiet pieraduši pie vasaras laikapstākļiem, jums neizdosies uzturēt tādu pašu tempu kā pavasarī vai rudenī. Pat ultramaratona skrējēji, kas īpaši gatavojas skrējieniem 40 grādu vai pat vēl lielākā karstumā, vasaras pārgājienu sezonai negatavojas tikai vienu mēnesi vien, ar nolūku ģērbjoties pārāk silti vai katru dienu ejot pirtī.

4) Neignorējiet to, cik svarīgi ir aizsargāt galvu un ādu no saules

Saules dūriens ir viens no nopietnākajiem riskiem, kas apdraud pārgājienu cienītājus vasarā. Saules dūriena simptomi ir vājums, galvassāpes, reibonis, slikta dūša un, sliktākajā gadījumā, arī samaņas zudums. Vislabāko aizsardzību pret saules dūrienu nodrošina no elpojoša materiāla izgatavota galvassega. Ideālā gadījumā tai vajadzētu būt beisbola vai panamas cepurei, kas vienlaikus arī pasargās acis no spilgtās saules. Papildu aizsardzībai varat saslapināt galvassegu vai izveidot tai papildu oderi no mitra auduma. Tikpat svarīga ir aizsardzība pret saules apdegumiem. Pusstundu pirms došanās ceļā uzklājiet uz ādas saules aizsardzības līdzekli ar vismaz SPF 30 filtru. Īpaša uzmanība jāpievērš sejas ādai, ausīm, rokām un kakla aizmugurei, kā arī visām pārējām ķermeņa daļām, kuras nenosedz apģērbs. Un neaizmirstiet visas dienas garumā regulāri atkārtot saules aizsarglīdzekļa uzklāšanu.

5) Nepareizi apavi

Dodoties pārgājienā vasarā, ūdensnecaurlaidīgus pārgājienu zābakus atstājiet mājās - izvēlieties vieglus, elpojošus apavus. Protams, vajadzētu pieturēties pie vispārpieņemtā principa un neļaut apaviem kļūt slapjiem. Slapjas zeķes uz siltām kājām karstā dienā ir priekšnosacījums tulznu iegūšanai. Atcerieties, ka karstā laikā kājas pietūks aktīvāk nekā parasti, tāpēc apavi jāizvēlas par izmēru vai diviem lielāki nekā ierasts. Vēl vienu izplatītu tūristu problēmu - tulznas starp kāju pirkstiem pārmērīgas svīšanas dēļ - palīdzēs novērst kvalitatīvas zeķes ar pirkstiem. Atšķirībā no zeķēm un apaviem, apģērbu karstā dienā, tieši pretēji, labāk samitrināt pēc iespējas biežāk, un vienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir tajā nopeldēties. Vislabāk mitrumu saglabā kokvilna, tāpēc daudzi pieredzējuši tūristi vasarā apģērbu virs vidukļa izvēlas no kokvilnas auduma. Apģērbam ar merino vilnas piejaukumu ir arī priekšrocības - tas palīdz novērst nepatīkamas, ar pārmērīgu svīšanu saistītas, smakas parādīšanos. Lai garākā pārgājienā izvairītos no pārsteigumiem, jaunu apģērbu izmēģiniet jau laikus, tā teikt, ikdienas dzīvē.

6) Nepietiekama ūdens uzņemšana

Veicot fiziskas aktivitātes karstā laikā, ķermenim nepieciešams vairāk ūdens nekā parasti. Grūti precīzi pateikt, cik daudz. Pats galvenais - ūdeni dzert laikus un regulāri. Ja jūtat slāpes, tas nozīmē, ka ķermenis jau saskaras ar  ūdens trūkumu. Pārgājienā ūdens krājumu papildināšanai piemērota jebkura ceļā sastapta ūdenstilpne. Avots, upe, ezers (arī purvs) - būtībā iespējams dzert jebkuru tekošu ūdeni, taču šaubu gadījumā to varat vispirms uzvārīt vai izfiltrēt.

7) Jūs neatjaunojat zaudētās minerālvielas

Vasaras pārgājienos ir svarīgi ne tikai dzert pietiekami daudz ūdens, bet arī pievērst uzmanību uzturam. Ar sviedriem organisms zaudē ne tikai ūdeni, bet arī minerālvielas, tāpēc pārgājienā ēdieniem un dzērieniem jābūt sāls saturam. Tasīte sāļa buljona palīdzēs atjaunot sāls līdzsvaru. Pieejami arī gatavi risinājumi - aptiekā varat iegādāties elektrolītu pulverus.

8) Pārāk liela un smaga mugursoma

Nemācēšana sakravāt mugursomu ir viena no biežākajām iesācēju kļūdām. Pārgājienā mugursomai jāsver pēc iespējas mazāk, tāpēc līdzi jāņem tikai pašas nepieciešamākās lietas. Vienas dienas pārgājienam pietiek ar nelielu mugursomu, kurā ietilpināt nepieciešamo ūdens un pārtikas daudzumu, papildu apģērbu un pirmās palīdzības piederumus. Ja dodaties pārgājienā uz vairākām dienām, vispirms pārbaudiet laika prognozi un maršrutu. Padomājiet par visu - pārgājienu inventāru, apģērbu, pārtiku, higiēnas precēm, elektroniskajām ierīcēm -, kas būs nepieciešams nakšņošanai.

9) Jūs neveicat sagatavošanās darbus un neinformējiet tuviniekus par gaidāmo pārgājienu

Ja laiks ir sauss, rūpīgi iepazīstieties ar maršrutu un padomājiet, kur vajadzības gadījumā iegūsiet ūdeni. Neaizmirstiet, ka ūdeni var iegūt ne tikai ūdenstilpnēs. Gan jau maršruts ies arī garām ciemata veikaliem, kur būs pieejams gan ūdens, gan pārtika. Pārgājienā ņemiet līdzi papīra karti un kompasu, kas palīdzēs orientēties, ja kāda iemesla dēļ sabojājas elektroniskās ierīces, taču atcerieties, ka karte un kompass nebūs noderīgi, ja nezināsiet, kā tos izmantot. Visdrošāk ir izmantot marķētas pārgājienu takas. Un, protams, neaizmirstiet jau laikus brīdināt savus tuviniekus, kur un uz cik ilgu laiku dosieties. Bet pa ceļam nepieciešamības gadījumā nekautrējieties meklēt palīdzību pie ceļā satiktajiem tūristiem vai vietējiem iedzīvotājiem. Ārkārtas gadījumā zvaniet uz 112.

10) Jūs neatraujaties no viedierīcēm

Starptautiskie pētījumi apstiprina, ka dabai ir ārstnieciska ietekme uz garīgo un fizisko veselību. Dodoties mežā, mēģiniet izrauties no ikdienas rutīnas, atstājiet mājās portatīvo datoru un izslēdziet skaņu viedtālrunim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle! Latvia Tours
Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens. | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.16280508sec.