Ieteikumi, kurus vēlams ievērot, pērkot tūrisma pakalpojumus

Šomēnes ikviens tika aicināts uz informatīvu semināru "Ceļo droši", kas norisinājās Eiropas Savienības mājā (Rīga, Aspazijas bulvāris 28). Semināra laikā dažādas jomas pārstāvoši eksperti sanākušajiem interesentiem sniedza noderīgu informāciju par ceļošanu, ar kuru pakāpeniski iepazīstināsim arī mūsu lasītājus. Šoreiz Travelnews.lv informē, ko der ievērot, Latvijā pērkot tūrisma pakalpojumus – ar šo informāciju semināra laikā dalījās Marina Paņkova, Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociācijas ģenerālsekretāre.

10 ALTA ieteikumi padomi ceļotājiem, pērkot tūrisma pakalpojumus

1.    Uzņēmumam, no kura pērc pakalpojumus, ir jābūt reģistrētam, tāpēc, pirms kaut ko iegādājies, pārbaudi, vai tūrisma firma, kuru grasies izmantot, ir oficiāli reģistrēta LR Uzņēmumu Reģistrā. Kā stāsta M. Paņkova, šo informāciju bez maksas var noskaidrot tiešsaistes datu bāzē www.lursoft.lv.

2.    Uzņēmējiem obligāta prasība ir reģistrēties EM TATO, tāpēc pārliecinies, vai tas ir izdarīts – www.tato.em.gov.lv.

3.    Tajā pašā lapā, www.tato.em.gov.lv, noskaidro arī to, vai tūrisma operators ir apdrošinājis savu klientu iemaksāto naudu, jo tas nodrošina iespējamo zaudējumu kompensāciju un klienta atgriešanu mājās, ja nu gadījumā iestājusies operatora maksātnespēja, kā arī sniedz drošības garantiju attiecībā uz iemaksātās naudas atmaksu pakalpojuma nesaņemšanas gadījumā.

4.    M.Paņkova smejas, ka latviešiem patīk par visu sūdzēties un ceļojumu gadījumā tas pat varot noderēt. Proti, viņa iesaka pirms ceļojumu aģentūras izvēles pameklēt internetā citu klientu atsauksmes par viņiem, lai varētu saprast, cik kvalitatīvs būs sniegtais pakalpojums.

5.    Noskaidro, vai ceļojuma cena nav nesamērīgi maza. Daudzi cilvēki mēdz uzķerties uz skaistu nosaukumu un zemu cenu, aizmirstot spriest loģiski. Vienmēr jāatceras, ka neadekvāta cena var liecināt par negodīgu vai negodprātīgu biznesa praksi, tādēļ piedāvājumu vienmēr ir jāizlasa ļoti uzmanīgi, lai izvairītos no apkrāpšanas vai kādas citas nepatīkamas situācijas.

6.    Noslēdz līgumu, un pirms tā noslēgšanas nekad neveic nekādus norēķinus. M.Paņkova atgādina, ka līgums ir tavu tiesību apstiprinājums – tur noteiktas gan tavas, gan operatora tiesības un pienākumi. Vēl noteikti pirms līguma parakstīšanas to izlasi, lai pārliecinātos, ka tajā ir atrunāts viss – gan abu pušu atbildība, gan izmaksas, gala cena, iekļautie pakalpojumi un ceļojuma detaļas.

7.    Saņem apliecinājumu par maksājumiem, kurus esi veicis. Ja maksājumu veic skaidrā naudā, noteikti pieprasi, lai tev uzreiz iedod čeku vai kvīti – noteikti neļauj, lai to tev iedod vēlāk, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām.

8.    Pieprasi aģentūrai izsniegt pirkumus apliecinošu dokumentu, lai nodrošinātu, ka galamērķī saņemsi to pakalpojumu, par kuru esi maksājis. Tie būtu apliecinājumi, piemēram, par veiktajām rezervācijām.

9.    Dodoties ceļā, parūpējies par "drošības spilvenu". Proti, ņem līdzi tik daudz naudas līdzekļu, lai tev to pietiktu arī tad, ja rodas papildus izdevumi. Noformē atbilstošu ceļojumu apdrošināšanas polisi, turklāt – uz pilnīgi visu ceļojumam paredzēto laiku.

10.    Nebaidies aizstāvēt savas tiesības, un, gadījumā, ja tev ir aizdomas par krāpniecību, sazinies ar Patērētāju aizsardzības centru un Valsts policiju.

Ko darīt, ja ceļojuma tirgotājs ir kolektīvās iepirkšanās portāls

ALTA ģenerālsekretāre stāsta, ka par jaunu parādību tūrisma nozarē ir kļuvuši kolektīvās iepirkšanās portāli, kuri piedāvā lētākus un labākus pakalpojumus. Protams, tas, ka piedāvā lētāku pakalpoju šķiet labi, taču, ir jāsaprot, kas slēpjas aiz skaistā nosaukuma. "Parasti ceļojuma cenā tiek iekļautas trīs lietas, taču ir vēl virkne papildus pakalpojumu, par kuriem lielākajā daļā gadījumā ir jāmaksā papildus," norāda M.Paņkova. Viņa skaidro, ka ceļotājiem ir jāsaprot, ka tas ir bizness, un ir jābūt gataviem, ka par kaut ko var nākties piemaksāt, tādēļ ir vērtīgi sarēķināt, vai tiešām ar visiem pakalpojumiem beigās būs tā pati cena, kas norādīta piedāvājumā – bieži vien izrādoties, ka tā gala rezultātā nav mazāka par citu tūrisma firmu standarta cenām.

M.Paņkova stāsta, ka atlaides, kas tiek piedāvātas (40,50 procenti), tūrisma nozarē nav iespējamas, ja nu vienīgi tā nav pēdējās dienas cena, kad piegādātājiem par pakalpojumiem ir samaksāts, bet klienta nav. Daudzi šādas cenas izmanto tīri tādēļ, lai pievilinātu klientus. Proti, patiesā cena tiek paaugstināta, tai piemēro atlaides un tāpat beigās sanāk tā, ka no klienta puses tiek savākta vidējā cena par konkrēto pakalpoju, kamēr pašam ceļotājam šķiet, ka viņš ir noķēris “lielo lomu”. "Tieši tādēļ neļaujiet sevi maldināt ar skaisto cenu un vilinošo piedāvājumu – cena, kas ir pie skaistā attēla, nekad nebūs tā, ko samaksāsiet gala rezultātā," nobeigumā iesaka M.Paņkova.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 04.05.2024 Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20757198sec.