Kāda nozīme ir sveču krāsām un kā sveci var pagatavot pašu spēkiem?

Februāris ir sveču mēnesis, tādēļ SIA "Larua" radošā direktore, Biznesa augstskolas Turība absolvente Kristīne Tīlika stāsta par dažādu sveču krāsu nozīmi un sniedz padomus, kā liet sveces mājas apstākļos.

Svece ir gan dizaina priekšmets, gan lieliska dāvana

Svece ir lieliska dāvana, vienīgi ir jāsaprot dāvanas saņēmēja vēlmes. Mēs esam dažādi – vieniem patīk parafīna sveces, citiem – ekoloģiskās. Ir jāpārdomā, kāds ir dāvanas saņēmējs, un, ko viņš vēlas. Ejot ciemos uz lauku mājām, var izvēlēties lielu, masīvu sveci, ko visticamāk nevajadzētu dāvināt neliela dzīvokļa saimniekam.

Protams, es esmu lasīju viedokļus – cik var tās sveces dāvināt, ka sveces piederas tikai bērēm, bet tā gluži nav. Nenoliedzami, ir cilvēki, kuriem nepatīk sveces, taču tas nenozīmē, ka tā ir slikta dāvana.

Ja sveces dāvina sadarbības partneriem, ļoti būtisks ir mērķis – ko ar šo dāvanu vēlamies pateikt? Nereti uzņēmumu dāvanas sadarbības partneriem pavada stāsts, kāpēc tā tiek dāvināta, kas attiecīgi var pilnīgi mainīt dāvanas saņēmēja uztveri. Dāvinot dāvanu, ir jāpārdomā arī šādas nianses. Arī mēs savu produktu pasniedzam ar stāstu.

Dāvināt sveci nozīmē dāvināt sveci

Ja runājam par sveces kā dāvanas nozīmi, tad jāsaka, ka viss ir atkarīgs no kultūras, no valsts, kurā cilvēks dzīvo. Latvijā nav tādas tradīcijas vai ticējuma, kas vēstītu, ka sveci nedrīkst dāvināt. Ir tautas, kurās pastāv uzskats, ka sveces dāvināšana nav laba zīme. Manuprāt, dāvināt sveci nozīmē dāvināt sveci! Tur nav nekādu zemtekstu, tā ir vienkārša dāvana!

Jautājums, cik māņticīgi esam, un, kā uz to raugāmies? Svece ir burvīga dāvana, par to nav jāraizējas. Turklāt, ja sveces izvēle ir pārdomāta, un tā ir dizainiska, tas liecina par dāvinātāja labajiem nodomiem. Aizspriedumi pret svecēm kā dāvanu sakņojas kapu svētku kultūrā, kas Latvijā ir ļoti izplatīta. Ja būsim māņticīgi un piekasīgi, mēs spēsim katrai lietai atrast kādu pamatojumu, kāpēc to nedrīkst dāvināt, bet, vai tas ir vajadzīgs?

Iespējams, mēs neesam pieraduši pie tā, ka svece var būt dizaina priekšmets. Šobrīd ļoti daudzi interjera dizaineri izmanto sveces kā dizaina priekšmetu, veidojot interjeru. Nereti šīs sveces nemaz nav paredzētas dedzināšanai, bet gan tam, lai labi izskatītos un veidotu kopējo noskaņu. Jā, sveces joprojām ir praktiskas, tās var aizdegt, ja ir vēlēšanās radīt romantisku noskaņu, vai, ja pēkšņi pazūd elektrība. Taču tajā pašā laikā svece ir dizaina priekšmets.

Sveces radītas dedzināšanai, nevis putekļu krāšanai

Saņemot dāvanā sveci, viennozīmīgi to vajag arī dedzināt. Es pati, dāvinot sveces, vienmēr aicinu, lai tās arī liek lietā, nevis krāj putekļus. Īpaši, ja svece ir darināta no dabīgā vaska, jo ilgtermiņā tā vienkārši saput.

Nebaidīties no melnām svecēm – tajās ir liels spēks

Arī sveču krāsai ir liela nozīme, piemēram, balta svece ir tīrības un spēka simbols, turklāt, tā pastiprina citu krāsu sveču iedarbību, kurām deg blakus. Balta svece attīra un modina cerības, sniedz vistīrāko enerģiju vietai, kurā to dedzina. Sarkana svece ir mīlestības, veselības un apmierinātas godkāres simbols, jo sarkanā ir kaisles un seksuālā spēka krāsa. Rozā svece simbolizē mīlestību un panākumus, oranža svece – prieku un radošumu, dzeltena svece sniedz siltumu, mieru un labsajūtu, zelta krāsas sveces palīdz izprast sapņus un stimulē tos, zaļas krāsas sveces simbolizē augšanu un virzību uz priekšu, zila svece ir garīgās izpausmes simbols, pelēkas vai sudraba sveces – skaidrības simbols, brūnas sveces ir ļoti neitrālas, tās attīsta skaidrību, savukārt, violetās vai purpura sveces ir garīguma, varenības un varas simbols, kas atnes pacēlumu un panākumus.

Esmu pamanījusi, ka cilvēkiem ir lieli aizspriedumi pret melnām svecēm, ne visi uzdrošinās tādas pirkt vai dāvināt. Melnai svecei ir ļoti liels spēks, tā ir pati spēcīgākā no aizsargājošajām svecēm. Melnu sveci izmanto dažādos rituālos, lai atklātu noslēpumus, meditācijās – ar nolūku ienest gaismu neziņas un neizpratnes tumsā. Tā stabilizē un pamodina atbildības sajūtu, vislabāk to dedzināt kopā ar balto sveci. Pastāv uzskats, ka pārmērīgs daudzums melnās enerģijas var izsaukt depresiju, taču tas nenozīmē, ka no melnām svecēm ir jābaidās vai jāizvairās. Tām ir patiešām liels spēks un enerģija!

Cilvēki bieži vien izvēlas violetās un purpura sveces, viss atkarīgs no katra gaumes, un no tā, ko vēlamies pateikt ar šo dāvanu.

Parafīna sveces dedzināšana ir pielīdzināma pasīvajai smēķēšanai

Lai gan pastāv uzskats, ka Sveču dienā lietās sveces degs ilgāk un labāk, sveces var liet arī visās citās dienās. To var iemācīties ikviens! Internetā ir ļoti daudz informācijas par to, kā pareizi liet, kādas izejvielas izmantot u.tml.

Runājot par izejvielām, jāsaka, ka viennozīmīgi var pārkausēt visus sveču galus, kas mājās sakrājušies, taču der aizdomāties arī par to, no kā svece ir veidota. Es aicinu izvēlēties ekoloģiskās sveces, un, nevis tāpēc, ka tāda ir šī brīža tendence sabiedrībā. Ir zinātniski pierādīts, ka parafīna sveces dedzināšana ir pielīdzināma pasīvajai smēķēšanai. Parafīnu iegūst no naftas, padomājiet, ko uzņem mūsu plaušas, dedzinot šo vielu? Dedzināt parafīna sveci mājās, nozīmē dedzināt degvielu cietā veidā. Ekoloģiskās sveces, kas ražotas no palmu, vaska vai bišu vaska, nenoliedzami ir daudz labākas mūsu organismam. Pat slikti attīrīts bišu vasks mūsu veselībai būs simtreiz draudzīgāks par pašu tīrāko parafīnu.

Lai gan mēs visi zinām dzeltenīgās bišu vaska svecītes, nevajag domāt, ka no bišu vaska varam iegūt tikai šādas krāsas sveces. Bišu vasks pieejams arī pilnīgi baltā krāsā, vai ar tikko manāmu ziloņkaula nokrāsu. Un, neraugoties uz krāsu, bišu vasks tik un tā saglabā savas dabīgās ēteriskās eļļas, kas izdalās, dedzinot svecīti. Balto bišu vasku var nokrāsot visus varavīksnes toņos, tikai atkal rodas jautājums, vai to vajag? Neieteiktu ļoti aizrauties ar krāsu.

Pašam krāsojot sveces, jāizvairās no aplamiem padomiem, piemēram, dažās padomu slejās rakstīts, ka vasku var iekrāsot ar vaska krītiņiem vai lūpu krāsu. Jā, tas piešķir svecei krāsu, jo vaskā kūst tikai vasks, bet vaska krītiņu ražotāji tos nededzina un neveic pētījumus par to, kādas vielas izdalās, dedzināšanas procesā. Tas pats attiecas uz lūpu krāsu – gandrīz visās lūpu krāsās ir kaut kāda veida vasks, un tā iejaucas sveču vaskā, bet, vajadzētu aizdomāties, vai rezultātā nenodarīsim kaitējumu savai veselībai. Lai būtu pavisam droši par rezultātu un nekaitīgumu, sveces jākrāso tikai un vienīgi ar speciālo sveču krāsu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40978098sec.