10 mīti un mistēriju skaidrojumi par ceļošanu lidmašīnā

Pastāv virkne dīvainu jautājumu, uz kuriem atbildes klusībā cer rast katrs tūrists, kuram kaut reizi ir nācies ceļot lidmašīnā.

Kura ir drošākā sēdvieta lidmašīnas salonā, kādēļ dažos gaisa kuģos nav 13. sēdekļu rindas, kas notiek pēc lidaparāta tualetes apmeklējuma?

Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem sniedz Skyscanner.com.

Vai droši var dzert stjuartes pasniegto ūdeni?

Lidmašīnās ierīkotajās ūdens tvertnēs patiešām mēdz būt "bezbiļetnieki" - baktērijas, kuras var izraisīt dažādas saslimšanas, liecina 2009. gadā veiktais ASV Vides aizsardzības aģentūras pētījums. Pārbaudot ūdens kvalitāti lidmašīnās, vairākos gadījumos tā neatbilda noteiktajiem standartiem, un tika atrastas vairākas baktēriju sugas, piemēram, E. coli. Aviolaineru dzeramā ūdens tvertnes un caurules, pa kurām ūdens tiek iesūknēts, bieži vien ir baktēriju kolonijām lieliski piemērota vide. Tātad – patiešām jābūt uzmanīgam, dzerot lidmašīnās pasniegto ūdeni.

Vai lidojuma laikā, lietojot alkoholu, cilvēks apreibst ātrāk?

Balstoties uz pētījumu, tā nav taisnība. Toronto Universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka alkohola koncentrācijas līmenis cilvēka asinīs, atrodoties vairāku kilometru augstumā, nepieaug. Taču lidojuma laikā pasažieriem ir tendence alkoholiskos dzērienus malkot biežāk, kā arī lielākā daudzumā – tādēļ viņiem bieži šķiet, ka reibums iestājas ātrāk.

Kas notiek ar lidmašīnas tualetes notekūdeņiem?

Aviokompānijām ir aizliegts atbrīvoties no atkritumiem lidojuma laikā, taču reizēm tehnisku kļūmju dēļ var rasties tualetes atkritumu noplūdes. Ir aprakstīti gadījumi, kad novērota "zilā ledus" (notekūdeņu masa kopā ar dezinfekcijas šķīdumu, kura lielā augstumā mēdz sasalt) krišana no debesīm, turklāt nodarot pat postījumus mājsaimniecībām. Piemēram, kāds britu pāris atpūtās savā dārzā, kad zils ledus blāķis ietriecās viņu mājas jumtā, ne tikai radot ievērojamus zaudējumus, bet radot arī asu urīna smaku.

Vai pastāv stjuaršu svara ierobežojumi?

Pārsvarā gadījumu nepastāv strikti noteikumi, kas paredzētu maksimāli pieļaujamu vidukļa apkārtmēru vai citus "izmērus" stjuartēm. Taču apkalpes locekļu svaram jābūt proporcionālam viņu garumam, lai varētu "ietilpt" paceļamajos sēdekļos bez pagarinātas drošības jostas nepieciešamības. Turklāt apkalpei bez problēmām jāspēj izkļūt pa avārijas izejas logu. Pieņemamais stjuaršu augums ir aptuveni no 160 līdz 185 centimetriem.

Vai zibens var izraisīt lidmašīnas avāriju?

Komerciālie aviolaineri kļūst par neizbēgamiem zibens "mērķiem" negaisa laikā – viena lidmašīna vidēji reizi gadā saņem vienu zibens spērienu. Taču jau kopš 1967. gada zibens ne reizi nav kļuvis par avārijas cēloni, jo lidaparāti mūsdienās iztur vairākus zibens testus. Lidmašīnas korpuss vairumā gadījumu ir no alumīnija – metāla, kas labi vada elektrību. Zibens gadījumā strāva plūst cauri korpusam uz īpaši plānotu trieciena punktu, kurš parasti atrodas uz vertikālā stabilizatora jeb lidmašīnas "astes".

Kādēļ dažās lidmašīnās nav 13. sēdekļu rindas?

Vairākas aviokompānijas neparedz 13. sēdekļu rindu aviolaineru salonos, lai nebiedētu māņticīgos pasažierus. To skaitā ir Air France, Emirates, Lufthansa un Ryanair. Turklāt Lufthansa flotes lidmašīnu salonā nav arī 17. rindas, jo šis skaitlis tiek uzskatīts par nelaimi nesošu Itālijā un Brazīlijā.

Vai var apreibināties, izmantojot avārijas skābekļa maskas?

Pretēji tam, ko domā Breda Pita atveidotais varonis filmā "Fight Club", skābeklis avārijas maskās nesniedz nekādu reibuma pakāpi vai eiforiju. Tieši otrādi – bieži vien pat neliels skābekļa zudums lidmašīnas salonā pasažieriem liek justies sagurušiem un nedaudz noreibušiem. Ar to saistīts arī iemesls, kādēļ modernajos aviolaineros paredzētas skābekļa maskas – tās izmanto gadījumā, ja salonā pēkšņi nokrītas spiediens.

Vai mobilie tālruņi tiešām ir bīstami lidojuma drošībai?

Eksperti vēljoprojām diskutē par šo potenciālo problēmu, taču aviokompānijas vienmēr demonstrē noslieci uz piesardzību, ja tiek runāts par mobilo ierīču izmantošanu lidmašīnās. Pašreizējās regulācijas dod tiesības apkalpei aizliegt jebkādu komunikācijas ierīču lietošanu lidmašīnā, jo tas varot apdraudēt lidojuma drošību. Eksperti atzīst, ka elektromagnētiskie viļņi, kādus izstaro, piemēram, mobilie telefoni, var interferēt jeb pārklāties ar lidmašīnas elektronikas viļņiem, radot potenciālu bīstamību.

Kuras ir drošākās sēdvietas lidmašīnas salonā?

Nenoliedzami, visdrošākās sēdvietas aviolainerī ir blakus avārijas izejām novietotās. Tā atzinuši Grīnvičas Universitātes pētnieki, kuri izskatīja 2 000 izdzīvošanas gadījumus 105 aviokatastrofās. Sēdvieta, kas atrodas piecu rindu diapazonā no avārijas izejas, sniedz augstāku drošību, piemēram, ugunsgrēka gadījumā. Vērojama tikai minimāla atšķirība, vai sēdvieta ir pie iluminatora, vai pie salona ejas. Noskaidrots arī, ka pasažieriem lidmašīnas priekšpuses sēdvietās ir 65 procentu liela iespēja izglābties nelaimes gadījumā, bet tiem, kas izvēlējušies sēdvietu salona aizmugurē, tā ir nedaudz mazāka – 53 procenti.

Kādēļ šķiet, ka ēdiens lidmašīnā garšo citādi?

Tā patiešām nav tikai jūsu iztēle, ja reizēm šķiet, ka ēdiens vairāku kilometru augstumā garšo citādi, nekā uz zemes. Pirmkārt, gaiss lidmašīnas salonā ir sauss, tādēļ tas "izžāvē" cilvēka deguna gļotādas šūnas. Otrkārt, gaisa spiediens "nomērdē" aptuveni vienu trešdaļu garšas kārpiņu uz mūsu mēlēm. Tas izskaidro, kādēļ aviokompāniju pasniegtajā ēdienā parasti tiek pievienots palielināts sāls un garšvielu daudzums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36812305sec.