Aptauja: katram trešajam ceļotājam ārzemēs ir gadījusies ķibele ar nomātu automašīnu

Dodoties ceļojumos ārpus Latvijas, arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas izmantot automašīnas nomas pakalpojumu – saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Rait” veiktās aptaujas datiem pēdējo trīs gadu laikā auto nomājis katrs ceturtais ceļotājs. Trešdaļa aptaujāto (33%), kuri izmantojuši nomas pakalpojumu, norādījuši, ka ceļojuma laikā ar auto ir atgadījusies kāda ķibele, kā rezultātā piedzīvoti arī finansiāli zaudējumi.

“Automašīnas nomas pakalpojums kļūst arvien populārāks tā sniegtās ērtības un brīvības sajūtas dēļ – tādējādi esam paši sava laika un ceļojuma plāna noteicēji. Tomēr nereti un jo īpaši ārvalstīs pārliecība par savām zināšanām, ceļu satiksmes noteikumiem un auto vadīšanas prasmēm var “izspēlēt" nelāgus jokus. Ceļu satiksme citās valstīs atšķiras – gan formālie, gan neformālie noteikumi. Turklāt ķibeles mēdz gadīties arī pašu ceļotāju neuzmanības dēļ, piemēram, ielejot bākā nepareizu degvielu vai atstājot vērtīgas personīgās mantas auto salonā, kā rezultātā tās iekāro zagļi, izsitot auto logus vai sabojājot durvju slēdzenes,” uz tipiskākajiem negadījumiem norāda Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja.

Nomājot auto, respondenti visbiežāk saskārušies ar tādiem negadījumiem kā automašīnas saskrāpēšana (50%) un mehāniskie bojājumi (39%). Tomēr neizpaliek arī daudz nopietnāki gadījumi – 15% aptaujāto ar nomātu auto ir cietuši ceļu satiksmes negadījumā, savukārt 11% nomas auto tikuši apzagti un pat nozagti. Tāpat ir arī auto nomnieki, kuriem pašiem gadījies kļūdīties, ielejot bākā nepareizu degvielu.

Neskatoties uz izpratni par to, ka nomas automašīna – gluži tāpat kā jebkurš cits auto – nav pasargāta no dažāda veida negadījumiem, 42% aptaujāto atzīst, ka pirms auto nomāšanas neiepazīstas ar nomas līguma nosacījumiem.

Kā galvenos iemeslus tam, kāpēc neiepazīstas ar nomas auto apdrošināšanas nosacījumiem, respondenti visbiežāk min pārliecību, ka nekas slikts ar viņiem nenotiks (17%), kā arī to, ka noteikumi ir svešvalodā un pārāk sarežģīti, lai tajos spētu iedziļināties (14%). Vēl 11% aptaujāto nomas noteikumus nelasa, jo uzticas nomas darbinieku ieteikumiem.

„Nereti nomas līguma noteikumi mēdz būt rakstīti tā sauktajā „sīkajā drukā”, un ceļotājam var šķist par garu un sarežģītu, turklāt apdrošināšanas terminoloģija ir svešvalodā. Faktiski visi uzņēmumi Eiropā, kas piedāvā auto nomu, ir iekļāvuši nomas cenā KASKO apdrošināšanas izmaksas. Vienlaikus šie noteikumi parasti vispār nesedz bojājumus tādām automašīnas detaļām kā lampas, logi, riepas, diski, spoguļi u.c. Savukārt pārējos bojājumus sedz ar ievērojamiem pašriskiem, kas gadījumā, ja atgadījusies kāda ķibele, ceļotājam jāsedz pašam un var radīt negaidītus finansiālus zaudējumus,” brīdina S.Pietkēviča, norādot, ka pirms došanās ceļojumā ir svarīgi pie sava apdrošinātāja noskaidrot, vai, nomājot auto, ceļotājs būs pasargāts pret šāda veida zaudējumiem.

BALTA veiktajā aptaujā sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Rait” piedalījās 502 respondenti no visas Latvijas. Pētījums norisinājās interneta vidē no 22. maija līdz 4. jūnijam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15151906sec.