E-adreses sistēmā nosūtīts vairāk nekā pusmiljons ziņojumu

Kopš 2018. gada jūnija visas valsts iestādes savstarpējai saziņai izmanto vienoto digitālo pastkastīti jeb e-adresi. 2018. gada rudenī e-adresi sāka izmantot arī pašvaldības, bet no 2019. gada 1. janvāra savu e-adresi var izveidot ikviens interesents. Kopš e-adreses darbības sākuma 2018. gada jūnijā līdz šā gada novembrim nosūtīto un saņemto ziņojumu skaits sasniedzis jau 611 700.

E-adreses izmantošana būtiski pieaugusi šā gada 3. ceturksnī, liecina Valsts reģionālās attīstības aģentūras apkopotā informācija. Proti – gada laikā no 2018. gada 1. jūnija līdz šā gada 1. jūnijam e-adresē bija nosūtīti 396 600 ziņojumu, tātad laika posmā no 2019. gada jūnija līdz oktobrim (ieskaitot) – apmēram 215 100 jeb 35% no kopējā ziņojumu skaita.

Pieņemot, ka katrs elektroniski nosūtītais ziņojums ir viena standarta A4 papīra lapa, tad kopš e-adreses darbības sākuma būtu iztērētas 1224 pakas biroja papīra (vienā biroja papīra pakā ir 500 lapas). Vienas biroja papīra pakas augstums ir apmēram 5 cm. Ja visas "iztērētās" pakas saliktu vienu uz otras, papīra tornis sniegtos 61,2 metru augstumā. Salīdzinājumam – Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas torņa smaile slejas 63 metru augstumā.

Kā jau ziņots iepriekš, lai pagarinātu termiņu, kurā noteiktām grupām e-adreses lietošana kļūtu obligāta,  pašlaik Saeimā izskatīšanai iesniegti grozījumi Oficiālās elektroniskās adreses likumā. Plānots, ka uzņēmējiem e-adreses obligāta lietošana būs no 2023.gada 1.janvāra, bet iedzīvotājiem e-adreses lietošana arvien būs brīvprātīga. Tāpat plānots papildināt e-adreses funkcionalitāti, dodot iespēju e-adresi izveidot arī tiem uzņēmumiem, kuru īpašnieki vai vadītāji ir ārvalstnieki. Pašlaik tas nav iespējams, ja ārvalstu pilsoņiem nav Latvijas izsniegta personas koda un personas apliecības.

Tāpat tiek plānots paplašināt e-adreses izveidošanai nepieciešamo autentifikācijas rīku klāstu. Pašlaik e-adresi var izveidot, izmantojot personas apliecību (eID karte), mobilo lietotni eParaksts mobile vai eParaksts karti juridiskām personām, bet grozījumos paredzētā autentifikācija ar internetbanku risinājumiem būtiski palielinātu pakalpojuma pieejamību un brīvprātīgo lietotāju loku.

Digitālā pastkastīte jeb e-adrese iedzīvotājiem un uzņēmējiem rada iespēju saziņu ar valsts un pašvaldību iestādēm veikt elektroniski un vienuviet – savā e-adresē. E-adrese neaizstāj e-pastu – izveidojot e-adresi, ir iespēja norādīt savu e-pasta adresi, uz kuru tiks sūtīta informācija par saņemtajiem ziņojumiem, bet ne paši ziņojumi. Pašlaik e-adresi lieto visas valsts un pašvaldību iestādes, kā arī e-adresi izveidojušas un lieto vairāk nekā 5500 personas.

Savu e-adresi vari izveidot portālā Latvija.lv, izmantojot personas apliecību (eID karte), mobilo lietotni eParaksts mobile vai eParaksts karti juridiskām personām. Iedzīvotāji e-adresi var izveidot portālā Latvija.lv, savukārt juridiskām personām ir divas iespējas – Latvija.lv vai pieslēdzot e-adresei savu dokumentu vadības sistēmu. Vairāk par e-adresi var uzzināt vietnē mana.latvija.lv sadaļā "E-adrese" (pieejamas arī infografikas un video pamācības). Valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī rezerves karavīriem e-adreses lietošana ir obligāta, iedzīvotājiem – brīvprātīga.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60825992sec.