Latgaliešu uzlīmes tagad var izmantot arī Telegram lietotāji

Uzlīmes ar latgaliskiem tekstiem tagad pieejamas arī saziņas aplikācijas "Telegram" lietotājiem. Latgaliešu uzlīmes ietver ikdienā un īpašākos dzīves brīžos lietotas frāzes un vārdus latgaliešu valodā. Tās radījis "Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv" ar ASV dzīvojošā latgalieša, filantropa Pītera Aloiza Ragauša finansiālu atbalstu.

2019. gada nogalē portāls lakuga.lv publicēja aplikācijai "WhatsApp" domātās uzlīmes ar latgaliskiem tekstiem. Tagad tās saziņai ar draugiem, radiem un kolēģiem var izmantot arī aplikācijas "Telegram" lietotāji. Speciāli izveidotās uzlīmes ietver ikdienā un arī īpašākos dzīves mirkļos lietotas frāzes latgaliešu valodā, piemēram, "Vasals!" (Sveiks!), "Daudz laimis dzimšonys dīnā!" (Daudz laimes dzimšanas dienā!), "Es tevi mīļoju" (Es tevi mīlu), "Nui!" (Jā!), "Paļdis!" (Paldies!), "Lobs reits!" (Labrīt!) u.c. Kopumā izveidotas 22 uzlīmes ar latgaliskiem tekstiem un četras uzlīmes ar Latvijā lietotiem karogiem – Latvijas, Latgales, līvu un Sēlijas karogu.

Uzlīmju izveidē latgaliešu portāls lakuga.lv sadarbojās ar dizaineri Inesi Krivmani un programmētāju Jāni Rancānu. To izveidi finansiāli atbalstījis ASV dzīvojošais latgalietis, uzņēmējs un Latvijas goda konsuls Teksasas štatā Pīters Aloizs Ragaušs. "Mēs gribējām latgaliešu valodu parādīt atraktīvā un modernā veidā, jo īpaši uzrunāt jauniešus. Latgaliešu valoda digitālajās tehnoloģijās veicina tās lietošanu. Tādas lietotnes, kā "WhatsApp" un "Telegram" palīdz dažādās pasaules vietās dzīvojošajiem latgaliešiem uzturēt kontaktus. Manuprāt, tas ir brīnišķīgi, ka šo saziņu vēl interesantāku padarīs uzlīmes latgaliešu valodā," saka P. Aloizs Ragaušs.

Lai uzlīmes iegūtu lietošanai "Telegram", jāatver saite https://t.me/addstickers/LatgalianStickers un jāseko tālāk norādītajām darbībām. Latgaliešu uzlīmes "Telegram" bezmaksas pieejamas gan Android, gan Apple iOS operētājsistēmu mobilos ierīču lietotājiem.

Android telefonu lietotāji aplikāciju "Latgalian stickers"/ "Latgalīšu uzleimis" izmantošanai "WhatsApp" var iegūt šeit.

Šobrīd notiek darbs pie uzlīmju izveides Apple iOS operētājsistēmas lietotājiem, pagaidām iPhone lietotāji "WhatsApp" saņemtās latgaliešu uzlīmes no Android sistēmu lietotājiem var saglabāt kā "Favorīti/Favourite" (jāuzspiež uz uzlīmes un jāseko tālāk norādītajām darbībām) un izmantot sūtīšanai.

Video ar izveidotajām uzlīmēm:

"Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv" ir pasaulē vienīgais tikai latgaliešu rakstu valodā saturu radošs medijs. Tajā var lasīt par Latgales un latgaliskās kultūras aktualitātēm, intervijas ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kā arī atrast vērtīgus materiālus latgaliešu valodas rakstītprasmes uzlabošanai. Portālu lakuga.lv uztur biedrība "Latgolys Studentu centrs", biedrības darbu 2020. gadā atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds profesionālu nevaldības kultūras organizāciju atbalsta programmas ietvaros.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.35602403sec.