Aicina vecākus pievērst uzmanību bērnu interneta lietošanas paradumiem

Īpaši skolēnu pavasara brīvdienu laikā, eksperti aicina vecākus pievērst uzmanību saviem un bērnu interneta lietošanas paradumiem. Lattelecom sadarbībā ar Net-Safe Latvija apkopojuši padomus, kas jāņem vērā, ja bērni ikdienā izmanto modernās tehnoloģijas.

1. Izvairies ievadīt informāciju svešā ierīcē!
Atceries, tavs sociālo tīklu profils vai e-pasts ir privāta informācija, kuru nevajadzētu lietot svešās ierīcēs. Cita cilvēka datorā vai mobilajā ierīcē paliek viss, kas uz tā ir rakstīts, tāpēc lietotāji var uzzināt par tevi vairāk, nekā tu pats vēlētos. Ja tas tomēr ir nepieciešams, vienmēr izlogojies no saviem profiliem, nevis vienkārši aizver interneta pārlūku.

2. Sociālajos tīklos nepublicē personīgu informāciju!
Tavs profils sociālajos tīklos ir publiski pieejams, tāpēc informāciju, kuru tu neatklātu svešiniekiem vai kautrētos paust vecākiem un citiem pieaugušajiem, savā profilā neievieto. Pat tad, ja to mēģināsi dzēst, kāds to var būt saglabājis.

3. Nedalies ar savām interneta parolēm!
Paroles ir galvenais drošības līdzeklis, kas pasargā mūsu datus no ļaunprātīgas izmantošanas. Parolei jābūt drošai, atjautīgai un pietiekami sarežģītai, un to nekādā gadījumā nedrīkst glabāt pierakstītu. Vienīgie, kam vari to izpaust, ir vecāki.

4. Neiepērcies internetā bez vecāku ziņas!
Bez vecāku piekrišanas neievadi internetā savas vai pieaugušo kredītkartes datus. Izmantojot sniegto informāciju, krāpnieki var piekļūt tavam kontam un izkrāpt naudu. Ja iepirkšanos internetā esi saskaņojis, vienmēr pārliecinies, vai mājaslapa ir droša.

5. Never vaļā vēstules no svešiniekiem!
Ja e-pastā vai sociālo tīklu profilā saņem informāciju no svešiniekiem, apdomājies, pirms nolem to atvērt. Dažādi vīrusi var tikt izplatīti ar e-pasta starpniecību vai sociālajos tīklos. Krāpnieki to izmanto, lai piekļūtu privātajai informācijai, ko uz šīs ierīces glabā.

6. Nesatiecies ar svešiniekiem, kurus iepazīsti internetā!
Ja internetā uzsāc saraksti ar kādu nepazīstamu cilvēku, atceries, viņa identitāte var nebūt īsta. Internetā ir viegli uzdoties par kādu citu, kā arī izmantot Tevis sniegto informāciju ļaunprātīgi. Ja tomēr nolem doties uz tikšanos ar svešinieku, informē par to savus draugus vai vecākus, kā arī ziņo par savu atrašanās vietu.

7. Apdomā, pirms dalies ar fotogrāfijām vai video sociālajos tīklos!
Neapdomīga fotogrāfiju vai video izplatīšana internetā var beigties ar šantāžu, kurā ir iesaistīti Tavi draugi vai pat vecāki. Pirms bilžu publicēšanas vai sūtīšanas draugiem pārdomā, vai vēlies, lai tā kļūst pieejama visiem.

Lattelecom kopš 2014. gada realizē sociālās atbildības projektu, kas attīsta jauniešu, skolotāju un vecāku drošas un atbildīgas interneta lietošanas paradumus, kā arī stāsta par lietderīgiem tā izmantošanas veidiem mācību procesā. Projekta laikā sadarbībā ar Net-Safe Latvija un CERT.LV piecās Latvijas skolās noticis seminārs ''Internets – lieto droši un atbildīgi'', kas turpinās arī 2015. gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 21.03.2024 Eksotiska atpūta - pēdējās vietas! Estravel Latvia
Ieleciet vasarā jau tyagad! - pēdējie lidojumi uz eksotiskiem galamērķiem Āzijā - Bali, Taizeme, Maldīvu salas... Tagad un tūlīt! | Skatīt vairāk
no 1329 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.03.2024 - 22.03.2024 Krakova,Zakopane un Augstie Tatri Latvia Tours
Zinātāji stāsta, ka Krakovā izdodas pašas labākās iepirkšanās tūres. Tur atrodami gan mazi saloniņi ar neredzētām lietām, gan arī visu zināmo | Skatīt vairāk
no 199.00 EUR
Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem Estravel Latvia
Neaizmirstama pieredze, augstākās klases apkalpošana! Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem - Piepildiet sapni! | Skatīt vairāk
no 2210 EUR
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17802906sec.