Dzīvās dabas novērojumu portālā novērojumu skaits sasniedzis pusmiljonu - visbiežāk novēro žubītes

Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv reģistrēts jau pusmiljons dzīvās dabas novērojumu. Šis skaits sasniegts 1.oktobrī, kad Sandis Laime reģistrēja Cēsīs, Eiropas putnu vērošanas dienu ekskursijas ietvaros novēroto žubīti.

Žubīte, visbiežāk sastopamais Latvijas putns, ir arī portālā visvairāk ziņotā suga – žubīšu novērojumi kopš portāla izveidošanas 2008. gada ziņoti 11619 reizes, otrajā vietā atstājot balto stārķi (11286 novērojumi).

Dabasdati.lv 2008. gadā izveidoja divas nevalstiskas dabas aizsardzības organizācijas – Latvijas Dabas fonds un Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Pirmo ziņojumu portālā reģistrēja Raimonds Vējonis, toreizējais vides ministrs, ziņojot par paugurknābja gulbja novērojumu Rīgā.

Putnu novērojumi kopumā veido lielāko daļu no ziņotajām sugām – 78%, tiem seko tauriņi (10%), savukārt pārējās sugu grupas ziņotas ievērojami mazāk. Putnu vērošana ir populārākais dabas vērošanas virziens Latvijā, pie tam ievērojamo putnu ziņojumu skaitu ir veicinājusi arī  datu vākšana Eiropas ligzdojošo putnu atlantam (2013–2017).

Novērojumu skaits portālā ir strauji audzis, kopš 2016. gada pārsniedzot 100 000 gadā. Kopš 2016. gada novērojumus iespējams ziņot arī, izmantojot mobilo lietotni. Portāla reģistrēto lietotāju skaits pārsniedz 7000, un starp ziņotājiem ir gan profesionāli biologi, gan daudzu citu profesiju pārstāvji, studenti un skolēni. Pirmajā desmitniekā pēc ziņojumu skaita iekļuvuši Andris Dekants, Andris Klepers, Normunds Zeidaks, Viesturs Vintulis, Mārcis  Tīrums, Aigars Kalvāns, Sandis Laime, Vladimirs Smislovs, Gaidis  Grandāns un Ruslans Matrozis. Visvairāk fotogrāfiju pievienojuši Valda Ērmane, Viesturs Vintulis un Andris Klepers.

Portāla darbības nodrošināšanā nenovērtējamu devumu sniedz daudzi brīvprātīgie eksperti – profesionāli biologi. Portālā ir publicētas vairāk kā 200 000 novērojumu fotogrāfijas, līdz ar to tā ir arī nozīmīga Latvijas dzīvās dabas foto krātuve.

Dabasdati.lv mērķis ir veicināt Latvijas dabas vērtību apzināšanu un aizsardzību, izglītot sabiedrību un veicināt tās sadarbību ar zinātniekiem un dabas aizsardzības speciālistiem. Dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv ikviens ir aicināts ziņot par saviem savvaļas sugu (augu, dzīvnieku, sēņu u.c.) novērojumiem dabā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61548495sec.